straalmotor


straalmotor 1.0

afbeelding

Bron: Janhuisman42
( CC BY-SA 3.0 )

reactiemotor die vooraan ingezogen lucht samenperst, deze met brandstof mengt en stuwkracht levert door de verbrandingsgassen van het mengsel onder grote druk aan de achterzijde uit te stoten; motor van straalvliegtuigen e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een straalmotor…

is een motor

  • [Deel] bestaat, afhankelijk van het type, onder meer uit een inlaat, compressor, verbrandingskamer, turbine en een straalbuis of uitlaat
  • [Groep] behoort tot de reactiemotoren
  • [Functie] dient vooral om vliegtuigen voort te bewegen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is zeer krachtig
  • [Werking of functionering] werkt door de verbranding van samengeperste lucht en brandstof en stoot een straal hete gassen met grote snelheid uit
  • [Wijze] beweegt door de druk van de uit te stoten gassen op de motorbehuizing als reactie in daaraan tegengestelde richting voort

Algemene voorbeelden


Straalmotor [...]. De werking berust op compressie van de verbrandingslucht (dwz. de verhitte aangezogen lucht plus de verbrandingsproducten), continue verbranding van brandstof (meestal kerosine) bij gelijkblijvende druk, gevolgd door expansie van de gassen in een straalbuis. Hierbij wordt de potentiële energie van het gas onder hoge druk omgezet in kinetische energie van het uitstromende gas.

http://www.worldwidebase.com/science/straalmotor.shtml,

De raket is dus als een pistool dat naar beneden gericht is, en voortdurend kogels afvuurt: in de plaats van kogels, heb je dan brandstof die verbrand wordt, waarbij hete gassen vrijkomen, die dan ook gaan uitzetten (= de deeltjes bewegen sneller en botsen meer, willen meer ruimte), zodat ze met grote kracht uit de uitlaat van de raket ontsnappen. De raket zelf duwt zich dan als het ware af tegen die uitlaatstroom, en gaat zelf naar boven. Een straalvliegtuig doet dat ook, door lucht te verhitten in een straalmotor, maar in tegenstelling tot de raket, haalt het straalvliegtuig haar lucht en zuurstof van buiten.

http://users.skynet.be/fa010008/spacenet-ruimtevaart/encyc/index.htm,

De Hyper-X zal worden uitgerust met een nieuwe soort straalmotor: een 'scramjet'-motor, met waterstof als brandstof. Een scramjet is een straalmotor die geen ronddraaiende compressor nodig heeft om de luchtstroom voldoende samen te persen voor de verbranding. De snelle beweging van het toestel doorheen de lucht zorgt vanzelf voor de nodige compressie. Bovendien beweegt de luchtstroom voortdurend met een supersone snelheid doorheen de motor.

De Standaard,

Tien jaar van mijn leven ben ik gevechtspiloot geweest. In die tijd leerde ik dat vogels maar in twee gevallen de rechtstreekse oorzaak van een vliegtuigongeval kunnen zijn. Ofwel boort een vogel zich met grote snelheid door het cockpitruit en verwondt of doodt hij de piloot. Ofwel wordt een zwerm vogels (of één grote vogel) in de straalmotor gezogen.

De Standaard,