stressgevoeligheid


stressgevoeligheid 1.0

( Gezegd van zowel mensen als dieren)
het stressgevoelig zijn; het niet goed bestand zijn tegen de gevolgen van stress

Semagram (extra betekenisinformatie)


Stressgevoeligheid…

is een eigenschap

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het niet goed bestand zijn tegen stress

    Algemene voorbeelden


    Werkgevers, personeelsfunctionarissen en keuringsartsen gaan veelal van de veronderstelling uit dat met (ex-)cliënten van de geestelijke gezondheidszorg een extra groot risico wordt genomen vanwege veronderstelde labiliteit en stressgevoeligheid, en wat betreft onberekenbaar, afwijkend gedrag.

    http://www.stichtingpandora.nl/index.html

    Er is een duidelijk verband tussen stressgevoeligheid en vleeskwaliteit. Stresspositieve varkens hebben meer kans op PSE-vlees, alhoewel het ook kan voorkomen bij stressnegatieve dieren. Stresserende omgevingsfactoren, zoals transport, verhogen dan ook de frequentie van PSE-vlees.

    http://www.innovatie.vlaanderen.be/pbo/eindrapporten/PBO97-49-162-varkenshouderij.pdf,

    Persoonlijkheidsfactoren zoals stressgevoeligheid of neiging tot overgewicht, die meestal verbonden zijn aan een te hoog cholesterolgehalte, zijn onbetwist de beslissende risicofactoren voor het ontstaan van hartziekten en stoornissen van de bloedsomloop.

    http://www.koffiebureaucafe.be/html/totaalsplit.dhtml?page=herkomst

    Naast de gemakkelijk vast te stellen lichamelijke raskenmerken (standaardeisen) kunnen ook levensfuncties of de secundaire raskenmerken onderzocht worden. Met deze laatste worden onder meer bedoeld: groeisnelheid, stressgevoeligheid, weerbaarheid enz. Men spreekt van een zuiver ras wanneer we te doen hebben met homozygote dieren.

    http://users.pandora.be/frans.opdebeeck/club/websiteclub/begrippendeel1.htm

    Bevleesdheid is jammer genoeg gekoppeld aan stressgevoeligheid - geregeld sterven er varkens aan een hartaanval.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • stressgevoeligheid verhogen
    • stressgevoeligheid verminderen

    In de laatste decennia is een eigenschap die de stressgevoeligheid van varkens verhoogt dankzij gerichte fokkerij weer verwijderd.

    http://www.c3.nl/evv/c3-evbiotechnologie.pdf,

    Omdat neurotherapie de hersenen traint en in balans brengt zijn de toepassingen niet beperkt tot herstel van letsel of omgaan met problemen. Het kan ook waardevol zijn om gewoon te herstellen van de dagelijks stress of om het functioneren van de hersenen verder te optimaliseren. Topsporters, artiesten en managers kunnen zo bijvoorbeeld hun geheugen verbeteren, hun creativiteit verhogen en hun stressgevoeligheid verminderen ("peak performance training").

    http://www.neurotherapie.nl/index.php/en_us/neurofeedback

    met adjectief ervoor


    • natuurlijke stressgevoeligheid

    Om de natuurlijke stressgevoeligheid van je vogel binnen de perken te houden, heeft hij dus actie, sociaal contact en afwisseling nodig. Daarom is interactie en speelgoed ook zo belangrijk.

    http://www.tomandco.be/nl-BE/Vogel/Advice/Gedrag/Over-het-belang-van-interactie-en-speelgoed

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de stressgevoeligheid van struisvogels
    • de stressgevoeligheid van varkens

    De stressgevoeligheid van de struisvogels komt ook tot uiting in hun reacties op het toch nog wel drukke verkeer langs de voormalige rijksweg.

    Meppeler Courant,

    In de laatste decennia is een eigenschap die de stressgevoeligheid van varkens verhoogt dankzij gerichte fokkerij weer 'verwijderd'.

    http://www.c3.nl/evv/c3-evbiotechnologie.pdf,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar stressgevoeligheid
    • hun stressgevoeligheid
    • je stressgevoeligheid
    • zijn stressgevoeligheid

    'Want om je te verruimen moet je jezelf eerst onteigenen. Ken jij misschien een bonafide goeroe?' 'Nee. Denk je wel aan je stressgevoeligheid? Het is me nogal een programma: ontslakken, herbronnen, ontbossen, herbeplanten, verruimen, onteigenen. Wat doe je als dat achter de rug is?'

    de Volkskrant,

    Mensen verschillen in hun stressgevoeligheid. Bij een lage stresstolerantie kan een score van 150 punten al veel zijn, terwijl voor een ander dat pas bij een score van 300 geldt.

    http://www.idee-tt.nl/test/stresstest.html

    Je vogel heeft actie, sociaal contact en afwisseling nodig. Speelgoed is daarbij belangrijk, maar geef je vogel omwille van zijn stressgevoeligheid de nodige tijd om eraan te wennen.

    http://www.tomandco.be/nl-BE/Vogel/Advice/Gedrag

    Gerrie is een mooie grijze dame en heeft wel enig "blauw" bloed in zich. Ze is ongeveer 6 jaar, kan goed met andere katten overweg. Ook vindt ze het gezellig om bij je te liggen of samen op de bank te zitten. Voor haar zou het fijn zijn om vanuit het gastgezin naar een nieuw thuis te gaan. Vanwege haar stressgevoeligheid zoeken we een rustig gezin voor haar.

    http://www.dierenasiels.com/specshond.cfm?id=154854

    stressgevoeligheid 2.0

    opzicht waarin een mens of dier voor stress gevoelig is; omstandigheid waarin een mens of dier niet goed bestand is tegen stress

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Stressgevoeligheid…

    is een eigenschap of omstandigheid

    • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een opzicht of omstandigheid waarin een mens of dier niet goed bestand is tegen stress

      Algemene voorbeelden


      Verdedigingsmechanismen van vissen met verschillende stressgevoeligheden tegen zware metalen: interactie en dynamiek van eiwitten en hormonen.

      http://www.researchportal.be/project/verdedigingsmechanismen-van-vissen-met-verschillende-stressgevoeligheden-tegen-zware-metalen-interactie-en-dynamiek-van-eiwitten-en-hormonen--(UA_21012)/

      In een volgend artikel gaan we verder in op de gedragspatronen en de onderliggende basismotivatie, de stressgevoeligheden, de wijze waarop gecommuniceerd wordt die voor ieder persoonlijkheidstype anders is.

      http://www.flexvia-coaching.be/2009/01/leerniveaus-en-het-enneagram/,

      Hoe ga je om met stress? Waar liggen jouw stressgevoeligheden en die van het team? Hoe manage je jezelf?

      http://www.hannabiesheuvel.nl/index.php/NL/trainer/aanbod,

      In de praktijk blijken veel "stressgevoeligheden" hun oorsprong te hebben in (ontwikkelings)stoornissen van het CZS in de vroege jeugd.

      http://blog.seniorennet.be/jules/archief.php?ID=230,

      HPA staat voor hypofyse-bijnieras en dit is bij mensen (of honden) die onder stressvolle omstandigheden zijn opgegroeid de hypothese voor het werkingsmechanisme voor stressgevoeligheid. Bepaalde stressgevoeligheden zijn toegenomen, deze honden reageren heftiger op stress, hun afweerapparaat komt heviger in beweging bij stress.

      http://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?f=16&t=178372,

      stressgevoeligheid 3.0

      ( Gezegd van een baan, beroep, werk e.d.)
      het stress veroorzaken; het met zich meebrengen van stress

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Stressgevoeligheid…

      is een eigenschap

      • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het veroorzaken van werkstress

        Algemene voorbeelden


        London International Financial Futures Exchange (LIFFE) start een welzijnsprogramma voor haar werknemers. Belangrijkste reden? De stressgevoeligheid van het werk op de Londense optiebeurs en financiële termijnmarkt.

        NRC,

        Neem je een apparaat met een batterij die 5 jaar mee gaat of moet die batterij 100 energie schokken kunnen geven. Bij de laatste is het apparaat direct weer inzetbaar na gebruik maar je moet dan meerdere patches in voorraad hebben. Alles in een keuze. Hoe groot is je bedrijf, de stressgevoeligheid van het werk, de gem. leeftijd van je werknemers, of van de bezoekers van je bedrijf. Als je denkt dat je niet aansprakelijk gesteld kan worden dan maak je een ernstige inschattingsfout.

        http://www.managersonline.nl/nieuws/8051/bedrijven-zijn-niet-voorbereid-op-hartaanval.html,