strychnine


strychnine 1.0

zeer giftige basische stof, een alkaloïde die voorkomt in soorten van het plantengeslacht Strychnos, die vooral uit de braaknoot wordt geïsoleerd, en in sommige geneesmiddelen wordt toegepast

Semagram (extra betekenisinformatie)


Strychnine…

is een alkaloïde; is een vaste stof; is een stof

  • [Kleur] is kleurloos tot geel
  • [Smaak] is zeer bitter
  • [Functie] wordt toegepast in sommige geneesmiddelen
  • [Herkomst of oorsprong] wordt gewonnen uit planten van het geslacht Strychnos, vooral uit de braaknoot
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is zeer giftig
  • [Werking of functionering] is dodelijk

Formule C21H22N2O2

Algemene voorbeelden


De planten van de braaknoot (Strychnos nux vomica) leveren strychnine, dat tegenwoordig ook medisch gebruikt wordt. De Indianen uit het Amazonegebied gebruiken curare als pijlgif. Het wordt uit een andere Strychnos soort gehaald.

http://www.botaniewebsite.nl/vlinderstruik.html

Bij zonsondergang was elke van de in het dorp opgestapelde wolven gevild zonder dat er een vacht verloren was gegaan en de wolvenjagers van Hope dansten [...]. Jarenlang hadden ze hun gevilde karkassen op de lager gelegen grond naast de rivier gesmeten, opdat ze schoongepikt zouden worden door raven en buizerds, waarvan de meeste onmiddellijk stierven door de strychnine die de wolven tot zich hadden genomen.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

Al zeker vier honden zijn de voorbije weken in Mol-Millegem door het gif strychnine gedood. Het zeer gevaarlijk goedje mist zijn doel, want het gif wordt gelegd om de vossen in de omgeving te doden.

De Standaard,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen