studentenbegeleider


studentenbegeleider 1.0

iemand die voor zijn beroep studenten aan een universiteit of hogeschool begeleidt bij persoonlijke problemen, bv. van psycho-sociale aard of bij een functiebeperking, of die, in algemenere toepassing, ook adviseert bij studiegerelateerde kwesties zoals leermethode, studieplanning en studiekeuze; begeleider van studenten
In de eerste beperktere toepassing vaak onderscheiden van de studiebegeleider die zich meer op studiegerelateerde begeleiding richt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een studentenbegeleider…

is een begeleider; is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt meestal in dienst van een universiteit of hogeschool
  • [Activiteit of handeling] steunt met raad en daad door adviezen en door regelingen te treffen
  • [Belanghebbende of begunstigde] helpt studenten
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt soms onderscheiden van de studiebegeleider die zich meer op studiegerelateerde begeleiding richt
  • [Gebied] begeleidt bij persoonlijke, bv. psycho-sociale problemen, en, vaak ook ruimer, bij studiegerelateerde kwesties, bv. over leermethode, studieplanning en studiekeuze

Algemene voorbeelden


Heb je nood aan ondersteuning op studiegebied of psycho-sociale begeleiding, dan kan je steeds terecht bij de studentenbegeleider. Wens je beroep te doen op bijzondere faciliteiten bvb. omwille van een functiebeperking (dyslexie), leerstoornissen, een chronische ziekte, combinatie topsport-studie, combinatie werk-studie, dan kan je hiervoor eveneens terecht bij de studentenbegeleider.

http://www.plantijn.be/main.aspx?c=*EXTRANET&n=500187,

Teksten over optimale voorbereiding, 'faalangst' en adviezen over de aanpak hiervan. Studenten kunnen deze adviezen zelfstandig raadplegen. Toepassing en eventuele problemen daarbij is dan te bespreken met de studentenbegeleider.

http://www-dsz.service.rug.nl/los/info/faal.htm

Denk je dat je door werkervaring of elders behaalde diploma's, getuigschriften of credits reeds bepaalde belangrijke competenties uit jouw opleiding hebt verworven? Wil je deze laten erkennen door de PHL om vrijstellingen te krijgen? Dan kan je terecht bij de studentenbegeleider om je te helpen bij het samenstellen van je aanvraagdossier, om je te begeleiden in je aanvraag voor vrijstelling en voor het samenstellen van een jaarprogramma op jouw maat.

http://cms.phl.be/eCache/DEF/3/467.html,

Als je nog niet goed weet wat je wilt gaan doen na je bachelor, bespreek dit dan eens met een studentenbegeleider.

http://www.studenten.leidenuniv.nl/afstuderen-en-arbeidsmarkt/bachelorstudenten/

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • studiebegeleider en studentenbegeleider

Studiebegeleiding gaat vooral over leren studeren, studiemethode, planning e.d. Studentenbegeleiding is meer begeleiding van de student als persoon. Studietrajectbegeleiding gaat over je studiecontract: voor welke vakken je inschrijft, vrijstellingen en zo meer. Je hebt wat aanpassingsproblemen [...], je hebt last van faalangst of voelt je depressief, praat erover met je studie- en studentenbegeleider.

http://www.lessius.eu/stk/studiebegeleiding.aspx,

Sinds het academiejaar 2005-2006 heeft men een studiebegeleider en studentenbegeleider (STUTRA) aangesteld in ieder departement van KHBO [...]. De STUTRA staat in voor de studiebegeleiding (studievaardigheidstrainingen), de studentenbegeleiding (studenten met functiebeperking), de studietrajectbegeleiding (eerder verworven competenties/eerder verworven kwalificaties, EVC/EVK).

http://www.vlhora.be/VLHORA_evaluatieorgaan/05-visitatierapporten/VIRA-tweede-ronde/PP-LOGAU-04sep08.pdf,