studentenkroeg


studentenkroeg 1.0

kroeg voor studenten; café dat speciaal of vooral bestemd is voor studenten of voornamelijk bezocht wordt door studenten; studentencafé

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een studentenkroeg…

is een kroeg

  • [Deel] heeft binnen een bar of toog met barkrukken en een tap, heeft vaak ook een dansvloer en heeft buiten vaak een terras
  • [Functie] dient als uitgaansgelegenheid waar studenten iets kunnen drinken, elkaar voor de gezelligheid kunnen ontmoeten en als gelegenheid waar ook borrels of studentenfeesten georganiseerd kunnen worden
  • [Belanghebbende of begunstigde] is meestal speciaal bestemd voor studenten
  • [Gebruiker] is meestal openbaar en voor iedereen toegankelijk, maar kan zich ook beperken tot studenten

Hoofdsemagram: kroeg


Algemene voorbeelden


"Vooral de dagen voor, tijdens en na festivals merken studentenkroegen dat ze minder omzet draaien." Duidelijke cijfers zijn er niet, maar Deerenberg ziet het vooral aan de omslag die de cafés zelf maken.

http://nos.nl/op3/artikel/2027212-de-studentenkroeg-wie-komt-daar-nog.html,

Op tijd en stond een streepje verstrooiing kan alleen maar een positief effect hebben, en daar willen wij voor zorgen. Voor soortgelijke gunstige invloed zorgt ongetwijfeld ook het ondertussen gestarte wereldbekertornooi. De studentenkroegen schermen alvast met het aanbod van televisieschermen vol balgenot om hun trouwe cliëntèle vooralsnog te verleiden tot het consumeren van een litertje hoppige troost.

http://www.studentizine.be/bekijk.asp?id=31

Ze stonden voor een klein café, een studentenkroeg, zag hij, overvol en met veel te luide muziek.

De stenen toren, Jo Claes,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een favoriete studentenkroeg
  • een legendarische studentenkroeg
  • echte studentenkroegen
  • rokerige studentenkroegen
  • de leukste studentenkroeg
  • de populairste studentenkroegen

Om de Haagse studentenhoreca te stimuleren en alle Haagse studentenkroegen in de spotlight te zetten, is het Platform Den Haag Studentenstad op zoek naar de leukste studentenkroeg van Den Haag. Dit wordt gedaan door te stemmen via een app. Alle Haagse studenten hebben de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op hun favoriete studentenkroeg.

http://www.zeeheldennieuws.nl/2015/11/de-leukste-studentenkroeg-van-den-haag-app-android-ios/,

De legendarische studentenkroeg Plan C gaat binnenkort weer open. Vijf jaar geleden moest de kroeg vanwege geluidsoverlast dicht. De nieuwe eigenaar wil de kroeg nu toch weer een plek in het Rotterdamse uitgaansleven geven.

https://www.erasmusmagazine.nl/2016/01/13/rotterdamse-studentenkroeg-plan-c-in-de-oude-haven-gaat-weer-open/,

De grote Vooruit (café van het kunstencentrum) en de Backstage er tegenover worden bezocht door artistiek en universitair Gent. Echte studentenkroegen zijn er a volonté in de buurt van de universiteit rond de Blandijn, de vroeger studentikoze Overpoortstraat is geëvolueerd tot een tot een algemene en stilaan beruchte uitgaansbuurt.

De Standaard,

Bomans, die op het toppunt van zijn populariteit lezingen kwam geven voor Leuvense studenten, was dezelfde Bomans die na afloop pinten ging drinken - veel pinten, geloof me - in de rokerige studentenkroegen van de Leuvense Oude Markt.

De Standaard,

De UTV-kroegentocht wordt in de eerste helft van oktober gehouden en is voor vele een goede reden om voor weinig geld gezellig met elkaar een biertje te drinken en een hapje te eten. Voor anderen, vooral eerstejaars, is het tevens een ideale mogelijkheid om op een simpele manier een aantal van de populairste studentenkroegen in Utrecht te leren kennen.

http://www.osiris.cybercomm.nl/

  • Haagse studentenkroegen
  • Nijmeegse studentenkroegen
  • Nederlandse studentenkroegen

Hiddink koesterde het leven, hij hield van de Nijmeegse studentenkroegen, vrouwen, blues en mannenpraat aan de stamtafel.

http://www.vi.nl/nieuws/guus-hiddink-is-vooral-heel-gek-op-guus-hiddink.htm,

Om de Haagse studentenhoreca te stimuleren en alle Haagse studentenkroegen in de spotlight te zetten, is het Platform Den Haag Studentenstad op zoek naar de leukste studentenkroeg van Den Haag.

http://www.zeeheldennieuws.nl/2015/11/de-leukste-studentenkroeg-van-den-haag-app-android-ios/,

Waarschijnlijk liggen jullie nu allemaal lekker te slapen of zijn jullie je aan het bezatten in de Nederlandse studentenkroegen! Ik, daarentegen, ben lekker saai en ik ben pas net thuis van mijn werk achter de receptie!

http://karlijninvalencia.waarbenjij.nu/,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • een studentenkroeg, studentenkroegen in Delft
  • een studentenkroeg, studentenkroegen in Utrecht

De UTV-kroegentocht wordt in de eerste helft van oktober gehouden en is voor vele een goede reden om voor weinig geld gezellig met elkaar een biertje te drinken en een hapje te eten. Voor anderen, vooral eerstejaars, is het tevens een ideale mogelijkeheid om op een simpele manier een aantal van de populairste studentenkroegen in Utrecht te leren kennen.

http://www.osiris.cybercomm.nl/

De gezelligheid van vroeger vond ik terug bij Frank toen ik hem ontmoette in een studentenkroeg in Delft.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

in voorzetselgroep


  • een (vaste) afsluiter in studentenkroegen

'Het is 'n nacht' was al een vaste afsluiter in de studentenkroegen, toen het ter ore kwam van 'talentscout' Willem van Schijndel. 'Het is een nacht' werd op 30 juni 1995 uitgebracht.

Meppeler Courant,

met eigennaam


Studentenkroeg 't Vaatje aan de Poelestraat sluit per 1 mei de deuren. Het gebouw wordt afgebroken en het personeel moet op zoek naar een andere baan.

https://www.oogtv.nl/2015/04/studentenkroeg-t-vaatje-sluit/,

met bezittelijk voornaamwoord


  • je studentenkroeg
  • hun studentenkroeg

Op je vaste stapavond, zonder af te spreken naar je studentenkroeg gaan en weten dat al je vrienden daar ook zijn. Zo ging dat vroeger, maar het is niet meer van deze tijd. Veel kroegen die zich op studenten richten, moeten stoppen, of zichzelf opnieuw uitvinden. Het ouderwetse studentencafé staat onder druk.

http://nos.nl/op3/artikel/2027212-de-studentenkroeg-wie-komt-daar-nog.html,

Alle Haagse studenten hebben de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op hun favoriete studentenkroeg.

http://www.zeeheldennieuws.nl/2015/11/de-leukste-studentenkroeg-van-den-haag-app-android-ios/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen