studiejaar


studiejaar 1.0

periode tussen omstreeks september of oktober en juni of juli, waarin een instelling voor hoger onderwijs onderricht geeft of waarin men hoger onderwijs volgt; jaar als onderdeel van een opleiding of cursus in het hoger onderwijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een studiejaar…

is een jaar; is een periode; is een tijd

  • [Handelende persoon] wordt ingericht door een instelling voor hoger onderwijs zoals een universiteit of een hogeschool

    Hoofdsemagram: jaar


    Algemene voorbeelden


    Alle middelbare scholen in Groningen, Friesland en Drenthe kunnen vanaf dit jaar de resultaten volgen van hun oud-leerlingen, die studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Via internet kunnen de scholen zien hoe hun voormalige leerlingen het doen in het eerste studiejaar.

    Nieuwsblad van het Noorden,

    De studie duurt vijf jaar, een propadeutische fase van één jaar en een doctorale fase van vier jaar [...]. In de leerstof materiaalkunde krijg je al een duidelijk beeld van wat er later van je verwacht wordt als Materiaalkundige [...]. Halverwege het derde studiejaar kies je voor een bepaalde afstudeerrichting.

    http://www.lmak.stm.tudelft.nl/materiaalkunde/index.html

    Het programma voor het komende studiejaar bestaat uit 27 keuzevakken [...]. Of je nu tekenen, theatertechniek of trombone studeert, mime, montage of moderne dans - iedere AHK-student kan tijdens zijn opleiding van het aanbod profiteren. De keuzevakken zijn bedoeld voor de keuzeruimte na de propedeuse, in het tweede, derde en vierde jaar.

    http://www.ahk.nl/index.html?ctxt===missie

    De studenten van het laatste studiejaar aan de Pabo komen tien weken achtereen de hele week lesgeven.

    http://www.jvanstolbergschool.org/index2.htm

    In het opleidingsprogramma van het tweede studiejaar wordt aan de studenten reeds de kans gegeven om nader kennis te maken met de optie die ze denken te zullen volgen. De opties worden vanaf het derde studiejaar aangeboden. Binnen het departement gezondheidszorg van de Hogeschool Antwerpen worden de volgende opties georganiseerd.

    http://www.ha.be/gezondheidszorg/opleidingen/index.cfm?section_id=2

    De vakken en seminaries worden gedoceerd voor beide studiejaren.

    http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/opleidingen/9899/a01.htm

    Na het behalen van je licentiaatsdiploma vertaler is het mogelijk om in één jaar een diploma tolk te behalen in een bijkomend studiejaar.

    http://www.ha.be/hivt/

    studiejaar 2.0

    ((vooral) in België)

    leerjaar in het lager onderwijs

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een studiejaar…

    is een jaar; is een periode; is een tijd

    • [Handelende persoon] wordt ingericht door een instelling voor basisonderwijs

      Hoofdsemagram: jaar


      Algemene voorbeelden


      Er is geen rechtstreeks verband tussen het gebruik van moderne media en schoolse prestaties. Televisie, computerspelletjes, muziek en video hebben nauwelijks invloed op de taalvaardigheid van leerlingen. Tenminste zolang ze niet overconsumeren [...]. Dat zijn de voornaamste conclusies van een grootschalig onderzoek naar het verband tussen mediagebruik en alfabetisme bij kinderen uit het vierde studiejaar. Het is de eerste keer dat in Vlaanderen uitvoerig gepeild wordt naar het verband tussen mediagebruik van kinderen en hun schoolprestaties.

      De Standaard,

      Ik was thuis de oudste uit een gezin van zes, vader werkte als postbode. Armoe troef dus. Boeken waren een luxeartikel, daar hadden we absoluut geen geld voor. Wél hadden we de krant Het Volk met op woensdag De lustige kapoentjes. Nog vóór het eerste studiejaar probeerde ik die ventjes na te tekenen. Ook de tekstballonnetjes met die rare letters fascineerden me.

      De Standaard,

      Uit onderzoek blijkt dat ouders heel wat kosten hebben om hun kinderen naar school te laten gaan, ondanks het feit dat het onderwijs gratis zou zijn. Deze kostprijs stijgt naarmate het kind in een hoger studiejaar zit.

      http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/armondma.htm,

      studiejaar 3.0

      jaar waarin iemand studeert of een opleiding volgt bij een onderwijsinstelling; jaar dat iemand studeert

      Algemene voorbeelden


      Er zijn veel studenten die dagelijks een uur of meer in de trein moeten zitten, anderen brengen de eerste jaren van de studie door op een zoldertje zonder stromend water, weer anderen verhuizen acht keer in hun eerste studiejaar.

      http://www.asva.nl/page.asp?page=73,

      Deze stortte zch met tomeloze energie op het voetballen, maar bleek eveneens een fervent cricketer te zijn; een erfenis van zijn studiejaren in Engeland.

      http://www.hippocricket.com/geschiedenis.htm,

      Sommige werknemers en ambtenaren kunnen (een deel van) hun studiejaren "laten regularizeren", dit wil zeggen door bij te betalen laten meetellen als gewerkte jaren, zodat het pensioen de hoogte ingaat. Het gaat om studiejaren ten vroegste begonnen op 1 januari van het jaar waarin men 20 werd.

      De Standaard,

      Franssens denkt terug aan zijn studiejaren in Duitsland, waar hij op kosten van een mecenas rijkelijk leefde.

      De Standaard,