sufferdje


sufferdje 1.0

plaatselijke krant; huis-aan-huisblad met plaatselijk nieuws
Vaak pejoratief gebruikt, maar ook wel schertsend.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een sufferdje…

is een krant

  • [Plaats] beperkt zich tot nieuws uit de streek
  • [Frequentie] verschijnt meestal wekelijks
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat veel berichten over lokale aangelegenheden, die voor een groter publiek minder interessant zijn

    Hoofdsemagram: krant


    Algemene voorbeelden


    Een artikel wordt hoger gerangschikt naarmate er vaker door andere sites naar wordt verwezen, de bron belangrijker is (liever CNN dan een sufferdje), het nieuws nieuwer of personen prominenter zijn (liever Bush dan Balkenende).

    de Volkskrant,

    Op het erf, tussen de bakstenen en dakpannen, stond een fotograaf. 'Wat doet die man daar?' vroeg Stijn. 'Ik denk hij foto's maakt voor de krant', antwoordde ik. 'Komt zoiets dan in de krant?' wilde hij weten. Ik dacht even na. Dit was duidelijk een leermoment, zoals onderwijzers dat noemen. En dus legde ik kort [...] het verschil uit tussen lokaal en landelijk nieuws, tussen dag- en streekbladen. 'Dit is echt iets voor het sufferdje', viel mijn vrouw mij bij.

    Nooit meer uitslapen: kleine kroniek van het moderne gezinsleven, Ewoud Sanders,

    Die Johan Dorpstraten nu, op zijn beurt, waant zich [...] volledig bevoegd tot het bedrijven van literatuurkritiek. Dat doet in het dagblad "De Stem', het sufferdje van Breda, welk dorpje het laatste is dat men aandoet voordat men de zwarte landstreek Vlaanderen binnenglijdt.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het lokale sufferdje
    • het plaatselijke sufferdje

    Ook in het lokale sufferdje kunnen gestolen spullen worden aangeboden.

    Algemeen Dagblad,

    De volgende dag bracht het plaatselijke sufferdje met een kort bericht onder de nog nieuwsgieriger makende kop "Horkenlijn pakt lompe automobilisten aan" tekst en uitleg.

    http://www.verkeersrecht.nl/htm/0206/artikelen.htm

    • het Bossche sufferdje
    • het Noordhoutse sufferdje

    De lezers van het Bossche sufferdje weten dan morgen wat ik van Den Bosch vind en dat is leuk voor de lezers van het Bossche sufferdje om te weten wat de cabaretier van hun stad vindt.

    NRC,

    Ik leerde hem begin jaren zestig kennen bij De Kempenbode, dat antieke, katholieke Noordhoutse sufferdje, dat al honderd jaar lang werd uitgegeven door de familie Degierighe, die in haar lange bestaansgeschiedenis zowat alles behalve haar naam had gestolen.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,