suikerindustrie


suikerindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en bedrijfsmatig suiker wordt geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van suiker; suikerproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een suikerindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Object betroffen] produceert suiker

    Algemene voorbeelden


    De suikermolens waren er grotendeels in handen van Chinezen. Na een grote moordpartij op de Chinezen rond Batavia in 1740 stortte de suikerindustrie vrijwel in. De bloeitijd kwam pas na de napoleontische tijd.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Suikerriet,

    Het Caribische eiland St. Kitts-Nevis stopt met de drie eeuwen oude suikerindustrie. Volgens premier Denzil Douglas zal de kwijnende industrie de hervorming van het Europese suikerregime niet overleven.

    http://www.mo.be/artikel/caribische-eiland-st-kitts-stopt-met-suikerindustrie,

    De school voor de Suikerindustrie aan de Van Breestraat is in 1918 gebouwd door architect H.J.E.Baanders.

    http://www.sep-blauwdruk-architect.nl/index.php?mact=Album,md1200,default,1&md1200albumid=6&md1200returnid=17&page=17

    De alcohol kan worden gewonnen uit biologisch afval, zoals bietenpulp uit de suikerindustrie of bierbostel, een restproduct van het bierbrouwen.

    NOS Nieuws,

    suikerindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de suikerindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van suikerproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een suikerindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De machines van twee andere fabrieken worden overgebracht naar Engeland waar twee nieuwe fabrieken worden gebouwd. Op die manier hoopt de CSM-directie te profiteren van de royale subsidies van de Britse overheid aan de suikerindustrie.

        NRC,

        De Nederlandse suikerindustrie is in Europa één van de meest efficiënt opererende industrieën, waardoor er bij hervorming van de suikermarktordening kansen blijven voor de Nederlandse telers en industrie om de suikerproductie in stand te houden.

        http://www.minlnv.nl/thema/algemeen/voedsel/,

        Brazilië is een groot voorstander van internationale vrijhandel in de landbouwsector, maar toch talmt de Braziliaanse regering om de onwettelijke Europese exportsubsidies voor suiker voor de Wereldhandelsorganisatie aan te vechten. De Braziliaanse suikerindustrie kan dat niet begrijpen.

        http://ipsnouvelles.be/news.php?idnews=875

        Het EU-fonds was bedoeld om suikerquotum op te kopen en daarmee de Europese suikersector te saneren. In grote lijnen komt het erop neer dat de overblijvende suikerindustrieën in Europa het herstructureringsfonds hebben gevuld om het inleveren van productievolumes (in met name Zuid-Europa) mogelijk te maken.

        http://www.suikerunie.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Royal-Cosun-nettobetaler-herstructureringsfonds.aspx,