suikerziekte


suikerziekte 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

stofwisselingsziekte waarbij het bloed herhaaldelijk een te hoog suikergehalte heeft als gevolg van een tekort aan insuline; verzamelnaam voor diabetes type 1 en diabetes type 2; diabetes mellitus; diabetes
Met 'diabetes' of 'suikerziekte' wordt in de meeste gevallen diabetes type 2 bedoeld, omdat die vorm veel vaker voorkomt dan diabetes type 1.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Suikerziekte…

is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, soms ook nog 'insuline-afhankelijke diabetes' of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook 'niet-insuline-afhankelijke diabetes' of ouderdomsdiabetes genoemd.

      http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59,

      Diabetes (suikerziekte) is een ziekte waar steeds meer mensen mee te maken krijgen. Kinderen en mensen vanaf 40 jaar. Met diabetes kun je leven dankzij medicamenten en voedingsadviezen. Maar helaas krijgen steeds meer mensen ook te maken met de gevolgen van diabetes, de zogeheten diabetische complicaties.

      http://www.diabetesfonds.nl/

      Van suikerziekte zijn vele genetische risicofactoren bekend, dit is de aanleg die je van je ouders kunt erven. Er is vaak echter een invloed van buitenaf nodig, zoals bijvoorbeeld een virusinfectie, die ervoor zorgt dat iemand die aanleg heeft voor diabetes de aandoening ook daadwerkelijk krijgt.

      http://www.erfocentrum.nl/erfelijkheid/aange.php

      Een vriendin zei laatst over de man van wie ze wil scheiden: "Hij zuigt affectie op, als een spons. Hoe meer hij krijgt, hoe moeilijker hij te verzadigen is." Dat lijkt op het begin van suikerziekte: steeds meer dorst en steeds magerder worden en meer uitgeput.

      Wennen aan vrede, K.L. Poll,

      Het aantal mensen dat direct sterft aan veel te hoge bloedsuikerspiegels is heel klein. [...]. Een veel groter probleem is het jarenlang leven met 'een klein beetje teveel' suiker in het bloed, de ziektes die we allemaal samen kennen als 'suikerziektes' of 'diabetesvormen'. Want diabetes is niet een enkele aandoening, het is een groep ziekten die allemaal gemeenschappelijk hebben dat ze leiden tot een verhoogde boedsuikerspiegel.

      https://www.knack.be/nieuws/wetenschap/kan-je-sterven-van-te-veel-suiker/article-opinion-983103.html?cookie_check=1565349788,

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • het kenmerk van suikerziekte
      • vormen van suikerziekte

      Het kenmerk van suikerziekte is een verhoogd glucosegehalte van het bloed. Bij type 1, dat meestal op jonge leeftijd ontstaat, is er te weinig productie van het hormoon insuline. Bij type 2 wordt ook te weinig insuline geproduceerd, maar belangrijker is dat organen en weefsels minder gevoelig zijn voor de werking van insuline.

      https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/suikerzieken-moeten-van-onwetendheid-af~b0767b938/,

      Er bestaan verschillende vormen van suikerziekte. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, soms ook nog 'insuline-afhankelijke diabetes' of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook 'niet-insuline-afhankelijke diabetes' of ouderdomsdiabetes genoemd.

      http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=dossier=59,

      met substantief ervoor


      • twee soorten suikerziekten

      Er zijn twee soorten suikerziekten: de jeugdsuikerziekte en de ouderdomssuikerziekte.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=jeugdsuikerziekte&coll=ddd&identifier=ddd:010376855:mpeg21:a0057&resultsidentifier=ddd:010376855:mpeg21:a0057,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden