taart


taart 1.0

lekkernij die wordt gemaakt van gezoet deeg, gecombineerd met bv. slagroom, chocola, vruchten en jam, die meestal een ronde vorm heeft waar vanuit het midden punten van gesneden worden en die vaak bij feestelijke gelegenheden gegeten wordt; ook: een bepaalde hoeveelheid (een punt, een stuk) taart
Zonder voorafgaand adjectief wordt met taart vrijwel uitsluitend zoete taart bedoeld. Men onderscheidt echter ook hartige taart, zoals quiche.

Semagram


Een taart…

is een lekkernij; is voedsel

 • [Smaak] smaakt zoet
 • [Vorm] is meestal rond van vorm
 • [Ingrediënt] wordt gemaakt uit deeg van bloem, eieren, boter, suiker en soms water of melk en zoetigheden als bv. slagroom, jam, chocola en allerlei soorten vruchten als bv. appels of aardbeien
 • [Functie] wordt meestal gegeten bij feestelijke gelegenheden maar geldt dan niet als een maaltijd
 • [Bereiding] wordt meestal gebakken in een oven, vaak in een speciale ronde vorm
 • [Plaats] wordt in zijn geheel of in stukken te koop aangeboden bij de bakker, banketbakker en bij supermarkten; wordt in stukken te koop aangeboden in horecagelegenheden
 • [Behandeling of bewerking] wordt soms extra versierd met bv. glazuur, slagroom, vruchten, snoepjes, nootjes of chocolaatjes of, bij een verjaardag, ook met kaarsjes
 • [Gebruikswijze] wordt in punten gegeten; wordt meestal koud, soms warm gegeten; wordt met een vorkje gegeten; wordt soms, bv. in horecagelegenheden, geserveerd met slagroom of een bolletje ijs
 • [Omstandigheid] wordt gegeten bij feestelijke aangelegenheden als bv. verjaardagen en bruiloften

Algemene voorbeelden


Er waren slingers, taart. Het was de ochtend van Godfrieds twaalfde verjaardag.

Morgenster, Jaap Scholten,

Citroentaart. Deze makkelijk te maken taart is een heerlijk nagerecht. Lauwwarm smaakt hij op zijn best, eventueel een bolletje ijs ernaast.

NRC,

Bak de rijsttaart 20 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven, of tot de taart goudgeel is en voldoende stevigheid heeft gekregen zonder van binnen gortdroog te zijn.

NRC,

Er kwam een oranje-blauw-witte taart op tafel en VVD-lijsttrekker T. Jansen werd, pal nadat de ruststand van de voetbalwedstrijd Ajax-Feijenoord bekend was geworden, als een voetbaltrainer op de schouders genomen.

NRC,

Rabarber wordt vaak tot moes verwerkt en als tweede groente of als dessert geserveerd. Maar er kan veel meer met rabarber, er is bijvoorbeeld ook jam, compote en zelfs taart van te maken.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Zijn voorkeur gaat uit naar het maken van taarten. 'Vooral slagroomtaarten. En taarten waar iets op moet staan. Dat is heel anders dan koekjes maken. Het moet toch iets speciaals zijn. Koekjes eet je elke dag, een taart is voor bijzondere gelegenheden'.

Meppeler Courant,

Het is alweer enige tijd geleden dat Nederlands gezagsdragers in aanraking kwamen met rondvliegend gebak: Frits Bolkestein december 1998, minister van Financiën Gerrit Zalm was een maand later aan de beurt. Sinds die tijd gaat het taarten van impopulaire politici en zakenlieden in het buitenland onverminderd door. Zo kreeg op 16 april een collega van Zalm, de Zweedse minister van Financiën Bosse Ringholm, in Stockholm twee taarten in zijn gezicht gedrukt.

NRC,

Er zijn taarten en taarten. U bent inmiddels al een eind gevorderd met de organisatie van uw bruiloft. De banketkeuze wordt hierdoor eenvoudiger. Zorg er in ieder geval voor dat de taart past bij uw totale bruiloft. U kunt kiezen voor één taart in dezelfde smaak. Diverse lagen met verschillende smaken is ook een optie.

http://www.vanharte.nl/vol_br_bruidsbanket.htm

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • de taart aansnijden
 • de taart snijden
 • een taart aansnijden
 • een taart bakken
 • een taart bestellen
 • een taart maken
 • taarten bakken
 • (de) taart eten
 • (de) taart gooien
 • (de) taart kopen
 • (de) taart krijgen
 • (de) taart opeten

Dames en Heren, Beste vrienden, Gisterenavond hebben we taart gegeten en tien jaar VLD gevierd. In die tien jaar zijn we de grootste politieke formatie van Vlaanderen geworden, De leidende kracht in de Belgische en de Vlaamse regering.

http://www.vld.be/uploads/Guy%20Verhofstadt%20-%20Novembercongres.pdf,

Franz Schubert en zijn 200ste verjaardag beheersen de concertkalender dezer dagen. In Aalst ging de reeks jeugdconcerten met muziek van de Weense meester van start [...]. Na de voorstelling mochten de kinderen 200 kaarsjes van een reuzentaart uitblazen en de taart opeten. Ze zullen Schuberts verjaardag niet vlug vergeten.

De Standaard,

Stinkend rijk, dacht Riet. Maar ze keek bij de slager nog net zo nauwgezet toe of hij wel het juiste gewicht op de schaal legde, ze kocht alleen in het weekend taart. Het was een levenslange gewoonte, het kwam gewoon niet bij haar op om er iets aan te veranderen.

Vliegen in een spinnenweb, Fernand Auwera,

Ach, we hadden nog uren door kunnen gaan! Tenslotte vroeg de gespreksleider of ik bekeerd was, maar dat was ik nog niet en toen was het afgelopen en kregen we taart.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Laat hij er in deze keuken over praten, dacht ze. Laat ik koffie zetten en de taart aansnijden en laten we allemaal naar hem luisteren, ook Charlotte die het al duizend keer heeft gehoord en het niet meer wil horen.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

An mag de taart snijden, maar Bob mag daarop het eerste stuk kiezen.

De Standaard,

Fysiotherapeut Knaap zag verleden week hoe verlegen Esnáider soms kan zijn. Hij moest toen, ter gelegenheid van de oprichting van zijn eigen, bijna alleen maar uit meisjes en vrouwen bestaande fanclub, een taart aansnijden en een toespraak houden. "Hij lijkt misschien een playboy, maar dat is niet waar. Hij is een echte familiejongen."

NRC,

"Ik vind één stijl buitengewoon saai. Ik wil alles, omdat ik van alles hou. Dat heb ik altijd zo aangevoeld: ik heb veel zin in heel veel smaken en dus bak ik een taart met veel lagen."

De Standaard,

Hij dacht aan de jongeman die hij een paar weken geleden bij de bakker een grote taart had zien bestellen, en die met schallende stem en schijnbaar zonder reden verklaard had dat hij 'bulkte van zelfrespect'. Hij schudde zijn hoofd.

Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

En welk kind droomt er niet van zijn eigen verjaardagstaart te bakken. Dat kan, met de 'Birthday Cake Kit'. Een pakket met alle ingrediënten die je nodig hebt om een taart te maken.

De Morgen,

"Mevrouw, Tania is een heel goeie kokkin. Ze kan heel goed taarten bakken. En chocolabavarois."

Sierens & Co, Arne Sierens,

met adjectief ervoor


 • een gigantische taart
 • een grote taart
 • een heerlijke taart
 • een lekkere taart
 • een reusachtige taart
 • prachtige taarten
 • zelfgemaakte taarten

Toen wethouder Els Kuiper samen met deelraadvoorzitter Hans Elemans de gigantische taart (in de vorm van het woningbouwcomplex de Waaier) aansneed ging er een luid applaus op, de bewoners hoefden niet langer te twijfelen.

http://www.b-produkties.nl/portfolio/waaier_sloop.html,

Ze schudde aan zijn arm. 'Ik mag het eigenlijk niet verklappen,' zei ze, 'maar ze brengen een grote taart voor je mee. Met vijfentachtig kaarsjes. Hoor je me?' 'Ja,' zei Santen, 'vijfentachtig.'

Het damesorkest en andere stadsverhalen, Herman Pieter de Boer,

Ontdooide diepgevroren perencompote op een kant en klare taartbodem al dan niet besprenkeld met geestrijk vocht, geeft in een mum van tijd een heerlijke taart.

http://www.degroentenman.nl/

"Iedereen is wel ergens goed in. De één bakt lekkere taarten, de ander vindt het heerlijk om in de tuin te werken, terwijl een derde niets liever doet dan op kleine kinderen passen."

Meppeler Courant,

Woensdag 17 december heeft burgemeester Hoffscholte tijdens de Kerstbijeenkomst voor alle ambtenaren, raadsleden en brandweer het nieuwe logo van de gemeente Aalsmeer onthuld. Met het aansnijden van een reusachtige taart waarop het nieuwe beeldmerk prijkte, werd het logo feestelijk gepresenteerd.

http://www.aalsmeer.nl/Documenten/VBG/nieuwsarchief%202003.htm,

Voor toe krijgen we een profiterolestaart. Die maken ze zelf, de kok is een meester in de patisserie, er staan altijd prachtige taarten als ik er met Janna ga theedrinken.

Het meesterstuk, Anna Enquist,

De Oostendse Sabine De Cauwer heeft in Swellendam het restaurant La belle Alliance, met de beste recepten van de streek, en zelfgemaakte taarten.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • (een) taart in het gezicht

Eén van de mooiste akties die ik destijds meegeorganiseerd heb , was een van de eerste taartengooi-akties. Door de groucho-marxistische Slachrjemme Brigades, werden tijdens de opening van een wanstaltig verzekeringskantoor in Leeuwarden, de commisaris van de koningin en de directeur van de verzekeringsmaatschappij getrakteerd op taart in het gezicht. Iedereen sprak er schande van, maar publiciteit kreeg het wel.

http://www.anarchisme.nl/MartinSmit.html,

Minister Pronk heeft gisteren gesproken met een van de actievoersters die de Klimaattop in Den Haag hadden verstoord. De circa 35 jongeren hadden 's middags een conferentiezaal bezet. Later kreeg de Amerikaanse onderhandelaar Frank Loy een taart in het gezicht.

Metro,

Voorzetsel: met

 • een taart met glazuur
 • een taart met slagroom
 • taart met slagroom en nootjes
 • taarten met kaarsjes

Ze zou eens een echte rijstpudding voor die kinderen maken, met eieren, het eiwit stijfgeklopt, een korstje bakkend in de oven. En taarten, een appeltaart met rozijnen en kaneel, een taart met glazuur en torentjes slagroom.

Overspel, Mensje van Keulen,

Wanneer hij komt eten haal ik taart in huis met slagroom en nootjes en leg forse lappen vlees op zijn bord. Hij eet gretig maar er komt geen gram bij, zodat ik me soms afvraag of hij thuis wel iets eet.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Wat hebben we dan wèl gefotografeerd? Verjaardagstaarten. Taarten met drie kaarsjes, met vier kaarsjes, vijf kaarsjes. En vijf jaar later, na de komst van de tweede, nog meer taarten, feesthoedjes, slingers.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Voorzetsel: voor

 • een taart voor iedereen
 • een taart voor je verjaardag

Er was taart voor iedereen die een seizoensabonnement had gekocht, niet langer uit handen van Meneer Tuschinski zelf, maar verstrekt door een revuemeisje of, als je geluk had, door een ster uit de Hollandse film.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

We hadden een taart gekocht voor je verjaardag, je wilde hem zo graag vasthouden, je draaide ermee rond en liet 'm toen uit je handen vallen en je gaf ons de schuld, omdat wij je de taart hadden gegeven.

De langverwachte, Abdelkader Benali,

in voorzetselgroep


 • koffie met taart

Voor het eerst wordt dit jaar een verloting gehouden, waarbij een aantal prachtige prijzen te winnen zijn. Elk lot heeft prijs en de eigenaar van het winnende lot krijgt een miniset met radio, cd-speler en cassettedeck. In het 'café' kan men terecht voor koffie met taart.

Meppeler Courant,

Hoewel het de laatste dag van het jaar was, waren de meesten toch naar het Bureau gekomen voor het afscheid van Jaring. De collegezaal zat stampvol. Er was koffie met taart en het bord was met kleurkrijt versierd rond een uitsparing waarin met grote letters was geschreven: Vaar wel!

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

 • op taart trakteren
 • op taart getrakteerd worden

Minister Zalm van Financiën trakteert op taart want Nederland heeft voor het eerst in een generatie een overschot op de begroting.

http://www.nijenrode.nl/nl/

Toen PVG 5 jaar bestond was ons logo toe aan vernieuwing. De naam werd Persoonlijke Verzorging na de Geboorte en PVG kreeg een eigen gezicht. Het 5-jarig bestaan werd feestelijk gevierd. De verloskundigen werden getrakteerd op een taart en kregen een uigebreide presentatie van ons nieuw gezicht.

http://www.kraamburopvg.nl/

met substantief ervoor


 • een stuk taart
 • een stukje taart
 • stukken taart

Gebak roept toch nog steeds connotaties op van familiebezoek op zondagmiddag, van met een veel te volle maag verplicht nog een groot stuk taart met een kop koffie te moeten verorberen

http://www.horecamagazine.be/nl/artikels/desn.htm,

Een belevenis: wandelen door de kleine straatjes [...], winkelen in de kleine souvenierwinkeltjes, koffie drinken met een stuk taart in het 200 jaar oude Ruszwurm koffiehuis of de fantastische collectie van schilderijen, beeldhouwwerken in de machtige museumzalen in het voormalige Koninklijke Paleis bezichtigen..

http://www.hunginfo.nl/html/index-nl.html

Toen Emma een stuk taart van de zilveren schaal nam, zag ze in de schaal een glimlachende vrouw die naar haar knipoogde. Emma knipoogde terug.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

De verjaardagstaart was vorstelijk. De kaarsjes spuwden vonken en Eveline en Viktor zongen 'Happy birthday to you'. Ze hadden ieder een flink stuk taart op, toen het thermostaatklokje nauwelijks drie kwartier was gevorderd.

Blanco, Peter Terrin,

Volgens de traditie snijdt de bruid de taart aan met de hulp van haar nieuwbakken echtgenoot. Samen smikkelen zij het eerste stukje op. Hun eerste officiële maaltijd als echtpaar. Vervolgens zijn de ouders van bruid en bruidegom aan de beurt. Vergeet niet deze momenten vast te laten leggen op foto's of film. De ceremoniemanager kan dit moment expliciet in het draaiboek opnemen. Regel ook dat iemand van de lokatie de andere gasten van een stukje taart voorziet.

http://www.vanharte.nl/vol_br_bruidsbanket.htm

De grote meisjes voerden ons de hele dag stukken taart. Er stonden daar altijd grote roomtaarten, die in punten werden gesneden. Als je niet meer lustte, hoefde je je stuk niet meer op te eten, je gooide het gewoon maar weg.

Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

met ander, nevengeschikt substantief


 • taart en ijs
 • vlaaien en taarten

't Was feest bij Belle in 't paleis. Iedereen kreeg taart en ijs. 't Was omdat Belle zou gaan trouwen Met een Prins uit Henegouwen.

NRC,

In het midden van de vitrine is bovendien een draaispil vervaardigd, welke is voorzien van verspringende ronde glasplaten. Op deze ronddraaiende spil kunt u bijvoorbeeld uw vlaaien en taarten met allure presenteren.

http://www.interieurbouwkoning.nl/nieuws/nieuws04.htm

Ze had niets in de gaten want ze praatte honderduit over het bakken van vlaaien en taarten. 'Nu eens alleen proberen!' stelde hij voor en liet haar handen los. Ze knikte en begon weer op eigen kracht reepjes in het verse deeg te kerven.

Een hete ijssalon, Heere Heeresma,

 • koffie en taart
 • thee en taart

's Avonds kwamen de brandweerlieden die me gered hadden op bezoek. Met koffie en taart kwamen ze mijn kamer binnen, waar ik als een heldin in bed lag met een paar gekneusde ribben.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Bij thee en taart, echte taart met slagroom, nog steeds voor die ene dollar, raakte ik in gesprek met een heer in een geruit pak.

De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

Vaste verbindingen


hartige taart


 1. taart met een hartige, variabele vulling, vaak een mengsel van melk, room, eieren, kaas, groenten en eventueel vlees, meestal spek of ham

  Synoniem: quiche

  Semagram


  Een hartige taart…

  is een taart; is een voedingsmiddel

    Hoofdsemagram: quiche


    Reken op 250 gram broccoli per persoon als u de groente gekookt geeft. Voor een salade is 125 gram per persoon voldoende. Maakt u een hartige taart neem dan 125-150 gram per persoon.

    http://www.degroentenman.nl/

    Hartige taart met tuinbonen. Voor het deeg: 175 gram bloem + iets extra voor het uitrollen, 75 gram koude boter, in blokjes. Voor de vulling: 150 gram blokjes Manchego (of andere pittig belegen) kaas, 50 gram plakjes Manchego (of andere belegen) kaas, 200 gram gedopte en geblancheerde tuinbonen, 8-12 cherrytrostomaatjes, gehalveerd, 2 eieren, losgeklopt, 150 ml slagroom, zout, peper, 1-2 theelepels verse oreganoblaadjes + een paar takjes, olijfolie.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1662427/2007/07/11/Hartige-taart-met-tuinbonen.dhtml,

   een punt van de taart; een stuk van de taart; een stukje van de taart


   1. deel van iets goeds; deel dat voordeel biedt; deel dat iets oplevert, iets opbrengt

    Immigranten zijn in de VS steeds verwelkomd en dat is voor de moslims niet anders geweest, zegt ook de New Yorkse Daisy Khan. "Ik weet het, het is een clichéverhaal over de American dream. En toch heerst hier onder immigranten het geloof dat zij, als ze maar hard werken, hun punt van de taart kunnen krijgen."

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1444176/2006/04/09/Moslims-in-de-VS-Houden-van-je-buren-maar-Bush-haten.dhtml,

    "We zijn niet rijk", weet Montironi. "De overheid steunt ons zo goed mogelijk. Het Olympisch Comité telt 34 sportfederaties en iedereen krijgt een stuk van de taart. Het voetbal krijgt ieder jaar 100 miljoen lire (twee miljoen frank). Ons jaarbudget bedraagt 700 miljoen lire."

    De Standaard,

    Agenten bevestigen dat steeds meer Russen en Oekraïners leidende posities bemachtigen binnen de Hongaarse onderwereld [...]. Alles gaat puur om geld. De criminele organisaties willen allemaal het grootste stuk van de taart. De nachtbars en seksclubs die zij zelf runnen of onder de duim houden, zijn namelijk pas opgericht. Daarom ook is het nog niet duidelijk wie welke ondernemer in de buurt "mag" afpersen - de belangrijkste nevenactiviteit van de plaatselijke maffia.

    De Standaard,

    De begrafenisondernemers zijn een bittere strijd begonnen om het beheer van de begraafplaatsen. Nu de markt vrij is wil iedereen een stukje van de taart. Maar de sterksten zijn geen voorstander van eerlijk verdelen. De burgemeester wordt er vaak met steekpenningen van overtuigd dat concurrentie overbodig zou zijn.

    De Standaard,

   de kers op de taart


   1. datgene wat iets tot een afgewerkt geheel maakt; het detail dat het werk afmaakt; toevoeging die het geheel ten goede komt

    Ze is in een uitstekend humeur, ze heeft die middag gedichten van Campert herlezen, het huis is op orde, het eten voor de kinderen staat klaar in de oven, de nieuwe jurk die ze draagt valt niet tegen, en – de kers op de taart – Ellen heeft een acht voor aardrijkskunde gehaald.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Boekhouden met een professioneel boekhoudpakket is de kers op de taart voor de actieve en gemotiveerde leerling.

    http://ord-www.uia.ac.be/ord/proceedings/docs/beroepsonderwijs_bedrijfsopleidingen.pdf

   de slagroom op de taart


   1. Vormvariant: de kers op de taart

    datgene wat iets tot een afgewerkt geheel maakt; het detail dat het werk afmaakt; toevoeging die het geheel ten goede komt

    Terwijl Bowie de kaarsjes uitblies, zong Madison Square Garden "happy birthday." Als slagroom op de taart had Bowie Billy Corgan van The Smashing Pumpkins meegebracht. Zij samen zetten zich eerst aan een schitterend All the young dudes, om daarna loos te gaan in een fors The Jean Genie.

    De Standaard,

    Waarom competitiezwemmen? Kunnen zwemmen dat is mooi, competitiezwemmen dat is de slagroom op de taart! Want geef toe, competitiezwemmers zijn prachtige atleten.

    http://users.pandora.be/ddat/Competitie/Competitie.htm

    Het Nederlands kampioenschap judo alle categorieën is voor de judoka's de slagroom op de taart.

    NRC,

   het toetje op de taart


   1. datgene wat iets tot een afgewerkt geheel maakt; het detail dat het werk afmaakt; toevoeging die het geheel ten goede komt

    Synoniem: de kers op de taart

    Wat een mooi toetje op de taart zo'n laatste dagje strand! Rond 17 uur gaat de boot weer terug. Onze chauffeur staat al op ons te wachten en brengt ons terug naar het hotel. Daar gaan we nog even lekker douchen om al het zand van ons af te spoelen.

    http://alweerweg.reislogger.nl/donderdag-14-maart.53400,

    De brokstukken worden aangevoerd door het historisch uurwerk van de Frauenkirche. Meer dan alle andere onderdelen moet dit tijdsinstrument zijn tijd afwachten om te worden ingepast. Vermoedelijk zal het over vijf jaar, tegen het jaar 2000, het toetje op de taart worden, wanneer de kerk afgewerkt zal zijn. De koepel zal dan weer honderd meter boven de begane grond deel uitmaken van het adembenemende Elbe-zicht op Dresden, dat daarmee zijn oude glamour en glorie terugkrijgt als het Florence aan de Elbe.

    De Standaard,

    De scanner van DMP slaagt erin alle documenten aan weerszijden te lezen en digitaal op te slaan. Vervolgens worden de ingescande beelden omgezet naar een voor de computer bekend formaat, MS-Word bijvoorbeeld. En daarna gaat de vertaalmachine aan de slag. Toetje op de taart: de software van DMP levert de speurders ook een beknopte samenvatting van het document.

    De Standaard,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • megataart

   Als deel van een afleiding


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • aardbeientaart
   • aardbeitaart
   • abrikozentaart
   • appeltaart
   • bananentaart
   • banketbakkerstaart
   • beschuitentaart
   • bessentaart
   • biscuittaart
   • boerentaart
   • boomstamtaart
   • bosbessentaart
   • broodtaart
   • bruidstaart
   • bruiloftstaart
   • budgettaart
   • burgermanstaart
   • chipolatataart
   • chocolade-amandeltaart
   • chocoladecrèmetaart
   • chocoladetaart
   • citroentaart
   • communietaart
   • confituurtaart
   • diepvriestaart
   • etagetaart
   • feesttaart
   • fototaart
   • fruittaart
   • geitenkaastaart
   • gelegenheidstaart
   • glazuurtaart
   • grastaart
   • groeitaart
   • hazelnoot-schuimtaart
   • hazelnoottaart
   • heksentaart
   • holletjestaart
   • honingtaart
   • huwelijkstaart
   • ijstaart
   • internettaart
   • jamboreetaart
   • kaastaart
   • kersentaart
   • kindertaart
   • koeientaart
   • koninginnentaart
   • krabtaart
   • kriekentaart
   • kwarktaart
   • lievelingstaart
   • luxetaart
   • mangotaart
   • margarinetaart
   • mattentaart
   • merengue-citroentaart
   • mokkataart
   • monchoutaart
   • mondriaantaart
   • noga-roomtaart
   • nogataart
   • oorlogstaart
   • oranjetaart
   • pecannotentaart
   • perentaart
   • pompoentaart
   • profiterolestaart
   • pronktaart
   • pruimentaart
   • pruimtaart
   • rabarbertaart
   • ramptaart
   • reuzentaart
   • rijsttaart
   • roomtaart
   • ruimtevaarttaart
   • sachertaart
   • schapenkaastaart
   • schuimtaart
   • sint-maartenstaart
   • slagroomtaart
   • speculaastaart
   • suikertaart
   • transfertaart
   • trouwtaart
   • truffeltaart
   • verjaardagstaart
   • verjaarstaart
   • verrassingstaart
   • vlaaitaart
   • voetbaltaart
   • vruchtentaart
   • wereldtaart
   • worteltaart
   • worteltjestaart
   • zomerfruittaart

   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • taartafdeling
   • taartbodem
   • taartbord
   • taartbordje
   • taartceremonie
   • taartdecoratie
   • taartdeeg
   • taartdiagram
   • taartdoos
   • taartenactie
   • taartenbakker
   • taartenbakster
   • taartenbestand
   • taartendoos
   • taartengeur
   • taartengevecht
   • taartengooier
   • taartenhuis
   • taartenkraam
   • taartenverkoop
   • taartenwinkel
   • taartfruit
   • taartgedeelte
   • taartgelei
   • taartgooien
   • taartgooier
   • taartincident
   • taartkruimel
   • taartmaand
   • taartmix
   • taartonderlegger
   • taartpunt
   • taartpuntje
   • taartrand
   • taartrest
   • taartrooster
   • taartschaal
   • taartschep
   • taartschoteltje
   • taartspons
   • taartstolp
   • taartstuk
   • taartversiering
   • taartvorkje
   • taartvorm
   • taartvormpje
   • taartvulling
   • taartwens
   • taartwerper
   • taartwinkel

   taart 2.0

   hartig gebak met een variabele vulling, vaak een mengsel van melk, room, eieren, kaas, groenten en eventueel vlees, meestal spek of ham; hartige taart met variabele vulling; hartige taart

   Semagram


   Een taart…

   is gebak; is voedsel

     Hoofdsemagram: quiche


     Algemene voorbeelden


     Mijn openingslied [...] raakt de gevoelige snaar. Marjan heeft de teugels losjes en geroutineerd in handen. Al in de pauze worden wij hartelijk in de armen gesloten. Na afloop receptie. Ik snijd de taart aan en deel hartige punten uit aan de gasten.

     NRC,

     Groenten zijn meer dan alleen lekker op het bord naast een stuk vlees of vis. Gebruik groenten in quiches, taarten en korstdeeg.

     http://www.zibb.nl/horeca/dossier.asp?artikel=539613=1110=6=0

     Verdeel het roommengsel over de beklede broodhelften en leg de gehalveerde tomaatjes met de bolle kant naar onderen erop; bestrooi de tomaatjes met wat zout en peper. Bak de broodtaarten gaar in circa 30 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden celsius). Garneer de taarten met de achtergehouden toefjes basilicum en serveer ze lauwwarm of koud.

     NRC,

     Combinatiemogelijkheden


     met voorzetselgroep


     Voorzetsel: met

     • taarten met champignons
     • taarten met broccoli
     • taarten met spinazie
     • taarten met peren

     "We hebben weinig bio-concurrenten hier in de buurt", zegt David Klinkenberg. Hij prijst siroop en jam uit bloemenzaden aan. Of zelfgemaakte taarten met champignons, broccoli, spinazie of peren.

     De Standaard,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     • aspergetaart
     • broccolitaart
     • broodtaart
     • champignontaart
     • preitaart
     • spinazietaart
     • spruitjestaart

     taart 3.0

     diagram in de vorm van een taart

     Betekenisbetrekking


     metafoor
     Betrokken betekenissen1.0 : 3.0

     Semagram


     Een taart…

     is een voorstelling

       Algemene voorbeelden


       Figuur 2 illustreert de achterblijvende ontwikkeling voor het continent Afrika. Dit diagram laat zien dat Afrika (waar veel van de armste landen zich bevinden) zijn aandeel in de wereldexport heeft zien dalen van 7,4% in 1948 tot 2,0% in 1999. Terwijl dus de taart van de wereldexport steeds groter wordt – een stijging van $ 58 miljard in 1948 tot $ 5.473 miljard in 1999 – slinkt de punt die Afrika krijgt. Dit geldt overigens ook voor de armste landen in Azië: hun aandeel daalde van 5,8% tot 3,0%.

       http://www.feweb.vu.nl/oae/education/collegezalm.pdf,

       Woordfamilie


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       • taartdiagram

       taart 4.0

       (pejoratief, beledigend)

       vrouw; mens
       Wordt vooral gebruikt in combinatie met oud, zoals in oude taart en ouwe taart.

       Semagram


       Een taart…

       is een persoon

       • [Geslacht] is een vrouw

        Algemene voorbeelden


        Ik was vijf jaar geworden. Ook de buurvrouwen feliciteerden mij, streken mij op weg naar het waslokaal over het hoofd. Ik drukte plechtig handen en kreeg later, terug in het hok, allerlei cadeaus door het gaas aangereikt. Stukken brood en plakjes spek, opgerold, anders kon het niet door het gaas. Maar ook kreeg ik suikerklontjes en, van de taart, die voor elk jarig kind snoepgoed opspaarde, twee Haagsche hopjes.

        De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een dikke taart
        • die oude taart
        • een oude taart
        • een ouwe taart
        • zo'n ouwe taart
        • ouwe taarten

        Zij stond naast hem, een mooie lange vrouw met een aristocratische uitstraling, grijs haar, in een marineblauw mantelpak. Het steekt me dat ze zo mooi is, ik had liever dat Victors vrouw een dikke taart met een permanentje was.

        Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

        'Weet je, ik zal 't je maar eerlijk zeggen: toen ik jou zag, op die eerste avond, had ik er de pest in dat jij een vriendinnetje had ...' 'Dat is mijn vriendinnetje helemaal niet.' 'Nee, weet ik, weet ik, maar op die avond wist ik dat nog niet, dacht ik dat die oude taart jouw vriendinnetje was, en had ik de pest in.'

        Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

        Meerke had hem een weduwe aan de hand gedaan, Angelique, maar het speet haar nu de ogen uit de kop, want tijdens haar wikken en wegen en bekokstoven en gekoppel had niemand haar durven vertellen dat Angelique in het geheim een liter jenever per dag nodig had, anders kreeg ze hoofdpijn. Daarbij hadden Angelique en haar familie gelogen over haar leeftijd. Nu zat haar lievelingszoon met een oude taart van een dronkelap opgescheept.

        Het verdriet van België, Hugo Claus,

        'Tsss. Wat romantisch. En wat voor cadeautje gaf u haar toen? Een luxe lingeriesetje, wedden?' 'Getverdemme,' gruwt Astrid. 'Jarretels op zo'n ouwe taart.' 'Heeft ze die spulletjes nu aan?'

        Zonder genade, Renate Dorrestein,

        Ik [...] vul een flinke lichtgewicht reistas met toiletartikelen en kleding die mij voor de komende week geschikt lijkt. In de badkamer laat ik het bad vol lopen. Net als ik in het warme water wil glijden hoor ik achter me: 'Hoi Moes [...]. Ik wilde je even goedendag zeggen, en ... eh ... ik wil eigenlijk mee.' Ze staat tegen de deurpost geleund [...]. 'Met die ouwe taarten zeker, je weet niet wat je zegt,' zeg ik schertsend.

        Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

        met aanwijzend voornaamwoord


        • die taart

        We bevonden ons opnieuw in het kantoortje van mijn uitgever. Het meisje van de omslagen was er dit keer niet bij [...]. 'Heeft die trut het eigenlijk wel gelezen?' zei ik [...]. 'Ik ben overal geweest: in Frankrijk, in Spanje, in Marokko, in Amerika, waarom moet die taart dan uitgerekend SIENA op het omslag zetten? Wat heeft ze de afgelopen week eigenlijk uitgevoerd behalve haar haar wassen?'

        Eten met Emma, Herman Koch,