tabaksindustrie


tabaksindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal rookwaren worden geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van rookwaren; rookwarenproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tabaksindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert rookwaren

    Algemene voorbeelden


    Vòòr '74, het jaar van de Turkse militaire overrompeling, bloeide in deze streek de tabaksindustrie.

    Een studie van de hand; Op reis in Noord-Cyprus, Maryse Vincken,

    Ga eens naar het Tabaksmuseum van Vresse: een unieke verzameling pijpen, snuifdozen en werktuigen uit de tabaksindustrie wachten er je op.

    De Standaard,

    tabaksindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de rookwarenindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van rookwarenproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tabaksindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        Antirookbewegingen in de VS hebben echter vergeefs gelijke zendtijd opgeëist als de tabaksindustrie die besteedt aan reclame.

        NRC,

        In Frankrijk mag de tabaksindustrie al een tijd de autosport niet meer sponsoren.

        De Standaard,

        De Europese tabaksindustrie vreest vooral de bepaling in de nieuwe richtlijn dat lagere teer- en nicotinegehalten ook gelden voor sigaretten die bestemd zijn voor de export naar landen buiten de Europese Unie.

        http://www.verslavingsinfo.rotterdam.nl/default.asp?ref=http://www.verslavingsinfo.rotterdam.nl/show_publicatie.asp?IO_Id=319,

        De Amerikaanse tabaksindustrie, die een jaaromzet heeft van 45 miljard dollar (1.370 miljard frank) trilt op haar grondvesten. Vorige week werd bekend dat Liggett, de vijfde grootste tabaksproducent, water bij de wijn deed in enkele rechtszaken die tegen het bedrijf liepen.

        De Standaard,

        Uit onderzoek van UCLA [...] is gebleken dat de tabaksindustrieën in de VS al meer dan veertig jaar op de hoogte waren van het feit dat sigarettentabak radioactieve isotopen bevat die mogelijk kankerverwekkend zijn, maar de gegevens daarover opzettelijk hebben verzwegen.

        http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2011-009207+0+DOC+XML+V0//NL,