tandartsassistente


tandartsassistente 1.0

vrouw die voor haar beroep een tandarts in diens werkzaamheden ondersteunt, o.m. door afspraken te maken met patiënten en te helpen bij tandheelkundige behandelingen door het aanreiken van instrumenten, het aanmaken van vullingenmateriaal, het bedienen van de speekselafzuiger in de mond van de patiënt en de sterilisatie van instrumenten

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tandartsassistente…

is een assistente; is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw

    Algemene voorbeelden


    Als tandartsassistente assisteert u bij tandheelkundige behandelingen die de tandarts niet beslist zelf hoeft te doen. Ook beheert u de patiëntenadministratie. U spreekt met de tandarts af wat uw dagelijkse taken zijn en voert deze vervolgens zelfstandig uit. In dit beroep doet u veel verschillende dingen. Zo brengt u de praktijkruimte in orde, maakt u de instrumenten schoon met een sterilisatieapparaat, houdt u het afsprakenboek bij en ontvangt en kalmeert u patiënten. Ook bent u nauw betrokken bij de tandheelkundige behandeling van patiënten (het werk aan de behandelstoel). U reikt de tandarts de instrumenten (tangetjes, spiegeltjes, boren, injectienaalden en injectievloeistof) aan en u houdt de speekselafzuiger in de mond van de patiënt. Ook maakt u materialen voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, zoals amalgaam, composiet en gips. Verder ontwikkelt u röntgenfoto's. Ten slotte heeft u administratieve taken: u vult patiëntenkaarten in en verstuurt nota's aan patiënten.

    http://www.leren.nl/artikelen/2004/tandartsassistente.html,

    Het is moeilijk vast te leggen welke de optimale tandartsendensiteit is, daar richtlijnen hiervoor sterk afhankelijk zijn van het al dan niet aanwezig zijn van hulpkrachten (mondhygiënisten / tandartsassistenten), van administratief personeel en van de vol- of deeltijdse praktijk.

    http://www.med.kuleuven.ac.be/education/docs/tandartsboekje.doc