tantra


tantra 1.0

Oud-Indisch ritueel-mystiek geschrift waarin de tantrische leer wordt uiteengezet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tantra…

is een geschrift

  • [Plaats van herkomst] komt uit Indië
  • [Tijd] ontstond in de zesde eeuw na Christus
  • [Onstoffelijke inhoud] zet een leer uiteen volgens een van de stromingen in het tantrisme

    Algemene voorbeelden


    Tevens werd onder bescherming van deze koning de tantrische meester Padmasambhava naar Tibet gehaald. Deze [...] zou van zijn leerling Vairocana de Tibetaanse vertaling hebben ontvangen van de beroemde 'Vier Medische Tantra's'. De vier tantra's werden verborgen in een van de pilaren van de tempel in Samye, zodat ze op een geschikt tijdstip weer zouden kunnen worden teruggevonden.

    http://home.wxs.nl/~nstg/ned/artikel.html

    De Ghyu Shi bestaat uit vier medische tantra's; de Basis Tantra, die een samenvatting geeft van deze medische wetenschap; de Verklarende Tantra, met een gedetailleerd commentaar; de Onderrichtende Tantra, met veel uitleg over diagnose en behandeling; en de Latere Tantra die zich meer richt op de praktijk van diagnose en behandeling.

    http://home.wxs.nl/~nstg/ned/artikel.html

    Het Tantrisch Boeddhisme. De weg van Tantra ontstond in de 6de eeuw n.C. op basis van gelijknamige teksten, de Tantra. Bij deze weg wordt gebruik gemaakt van meditatie, rituelen, symboliek en magie. Hoewel magie in de leer van de Boeddha niet voorkomt, beweren tantrische beoefenaars dat de weg van de Tantra hen sneller naar de boeddhanatuur leidt dan het pad van de bodhisattva's.

    http://user.online.be/~oll07283/page33.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    tantra 1.1

    spirituele leer uit het hindoeïsme en boeddhisme die zowel de nadruk legt op hoge ethische voorschriften en meditatie als op de ontwikkeling van kracht vanuit de rituele verrichting van menselijke handelingen, bv. betreffende seksualiteit of voeding, en door de overwinning van moeilijkheden of emoties

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De tantra…

    is een leer

        Algemene voorbeelden


        Tantra. Tantrische systemen transformeren de gewone menselijke gevoelens van verlangen en afkeer in een doel voor spirituele ontwikkeling. In plaats van dergelijke oer-instincten te ontkennen, zuivert Tantra deze instincten tot heilzame en nuttige krachten.

        http://www.maitreya.nl/

        'Wat wil je dan [...]? Dat die fröbelaarsters waar jij het over hebt boeken gaan lezen over tantra en hun man dan aan het hoofd gaan zeuren over het vrouwelijke orgasme dat een bron van energie aanboort waarmee ook de expres niet klaargekomen man zijn voordeel kan doen? En stel dat het een machtige ervaring is, het tantristische copuleren [...], ik zeg STEL... Wat dan?'

        Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

        Tantra gaat ervan uit dat seksuele energie gelijk is aan levensenergie. Erotische gevoelens, opgewekt door Tantrische massage, werken door in je lichaam en je geest. Dit heeft een langdurige en intense uitwerking.

        http://users.pandora.be/massageschool/

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • boeddhistische tantra
        • Tibetaanse tantra

        In een periode van dertig jaar studeerde Geshela de volgende onderwerpen : 1. Voordragen van gebeden volgens verschillende traditionele melodieën. 2. Beoefening van rituelen en riten . [...]. Daarnaast verdiepte hij zich ook in de boeddhistische tantra.

        http://www.maitreya.nl/

        Tibetaanse Tantra (ook wel bekend als Vajrayana) omvat de belangrijkste aspecten van zowel de Boeddhistische leer van de Theravada school als de leer van de Mahayana school (de twee belangrijkste stromingen binnen het boeddhisme). Tibetaans boeddhisme is eigenlijk een esoterisch (= voor ingewijden) verlengstuk van deze twee scholen.

        http://www.maitreya.nl/