tartaar/Tartaar


A - gehakt rundvlees; saus

tartaar 1.0

afbeelding

Bron: Melirius
( CC BY-SA 3.0 )

gehakt van mager rundvlees, vooral van biefstuk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tartaar…

is vlees; is voedsel

  • [Ingrediënt] wordt vaak gemengd met ingrediënten zoals ei, zout, peper, ui en kappertjes
  • [Bereiding] wordt bereid door malen
  • [Grondstof] wordt gemaakt van rauw, mager rundvlees zoals biefstuk
  • [Temperatuur] kan warm of koud worden gegeten
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is rauw

Algemene voorbeelden


Eet vooral geen rauw vlees, zoals filet américain. Zorg dat rood vlees, zoals biefstuk en tartaar goed doorbakken is.

http://www.ouder-kindzorg.nl/

Bij rundgehakt, kalfsgehakt, mager rundergehakt, tartaar, biefstuktartaar en gehakt van mager vlees is het dus afhankelijk van de toevoegingen (bereidingen) of deze producten wel of niet onder de regeling etikettering rundvlees vallen.

http://www.veevleesei.nl/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • halfgare tartaar
  • rauwe tartaar

Ethiopiërs zijn verzot op rauw vlees en een aantal restaurants serveert naast rundvlees en kip dan ook rauwe of tenminste halfgare tartaar.

NRC,

met substantief ervoor


  • een broodje tartaar

De snackbar [...] moet innovatiever worden [...]. Het ééndimensionele assortiment van patat, frikadel en het broodje tartaar legt het simpelweg af tegen nieuwigheden als de soepwinkel, de snelle oriëntaalse hap uit Turkse, Italiaanse en Marokkaanse keuken, maar ook tegen het benzinestation en de supermarkt met hun late sluitingstijden en snelle happen en kant-en- klaarmaaltijden.

Algemeen Dagblad,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

  • tartaar met ui
  • tartaar met uitjes

's Nachts lag ik soms wakker in bed en dan droomde ik met open ogen over onbereikbare gerechten [...]. Het begon meestal met een haring [...]. Daarna kwamen de zachte witte broodjes, tijgerbolletjes [...]. Het maakte allemaal niet zoveel uit, zolang de binnenkant maar was gevuld met [...] tartaar met uitjes, filet américain (vaak ook met uitjes, en soms met dunne plakjes hardgekookt ei), of dikke plakken jonge boerenkaas.

Eten met Emma, Herman Koch,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


tartaar 2.0

afbeelding

Bron: jeffreyw
( CC BY 2.0 )

saus op basis van mayonaise die wordt gemengd met fijngesneden augurken, uitjes, kappertjes en kruiden als peterselie en bieslook

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tartaar…

is een saus; is voedsel

  • [Smaak] heeft een pittige, kruidige smaak
  • [Ingrediënt] wordt bereid door mayonaise te mengen met fijngesneden augurken, uitjes, kappertjes, peterselie, bieslook, dragon, azijn, zout en peper
  • [Functie] dient om smaak te geven
  • [Temperatuur] wordt koud gegeten
  • [Gebruikswijze] wordt vaak genuttigd bij gefrituurd voedsel zoals frieten, gebakken vis, en verder bij koude schaaldieren en schelpdieren, koud vlees en salades

Algemene voorbeelden


Ook het sausaanbod is bijzonder indrukwekkend. Zelfs in het kleinste fritkot staat vandaag een batterij bokalen, sausemmers en dispensers. Naast de traditionele pickels, mayonnaise en tartaar, heeft men nu de keuze tussen cocktailsaus, americain [...], curryketchup, tomatenketchup, andalouse, tomagrec, curry.

http://www.fritkotmax.be/wf00021.htm

Alle ingrediënten moeten bijeengeharkt [...]. Sausjes ook: béarnaise, zigeuner, provençaalse, look en tartaar, cocktail, ketchup en mayo, natuurlijk.

http://users.pandora.be/wonder/2002/Van%20Betlehem.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


B - persoon

Tartaar 1.0

Tataar
Meestal in het meervoud gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Tartaar…

is een persoon

      Hoofdsemagram: Tataar


      Algemene voorbeelden


      Hoe heerlijk moet het niet zijn voor een uil om te leven ten noorden van de Zwarte Zee, onder de afstammelingen der Tartaren. De grote stichter van hun rijk, Dzjenghis Khan, werd op een keer het slachtoffer van een verrassingsaanval. Op het laatste nippertje wist hij zich te verbergen in een struik, waarop even later een uil neerstreek. Omdat die uil daar zat, verzuimden zijn achtervolgers hem daar te gaan zoeken. Sedertdien beschouwen de Tartaren de uil als een god en vereren ze hem ook als dusdanig.

      Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

      In de winter van 1241 op 1242 staken de Mongolen de Donau over zodra die dichtgevroren was en het ijs sterk genoeg om paarden te dragen, en de zonen van Dzjengis Chan bezetten heel Hongarije. Voor de poorten van Wenen verzamelden de Mongoolse legers zich, gereed voor de laatste en allergrootste invasie die de rest van Europa op de knieën zou dwingen, die het gebied tussen Zee van Ochotsk en Noordzee, van de kust van de Grote Oceaan tot aan de kust van de Atlantische Oceaan , onder heerschappij van de Tartaren had gebracht.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,