taxichauffeur


taxichauffeur 1.0

chauffeur die, voor zijn beroep of als bijbaan, klanten tegen betaling met zijn taxi naar hun bestemming brengt; iemand die voor zijn beroep passagiers vervoert in een taxi; iemand die een taxi bestuurt; bestuurder van een taxi

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een taxichauffeur…

is een chauffeur; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] brengt klanten tegen betaling met de auto naar hun bestemming; vervoert klanten
  • [Instrument] rijdt in een taxi

    Algemene voorbeelden


    Taxichauffeur Geert draait leunend tegen zijn donkerblauwe Mercedes een zware Van Nelle. 'Hoe slechter het weer, hoe beter de klandizie. Mensen pakken voor 150 meter nog een taxi, alles om maar droog te blijven'.

    Meppeler Courant,

    Dankzij premier Klaus, die de Tsjechische munt probleemloos omwisselbaar maakte voor toeristen, kan je tegenwoordig in taxi's wel kronen kwijt. Toeristen wordt aangeraden te controleren of de taxichauffeur de metertoets bij het begin van de rit wel indrukt. Sommige chauffeurs hebben vreselijk veel moeite om dat niet te vergeten. En indien ze blijk geven van een overdreven ijver om de meter aan te zetten, bestaat de kans dat er mee werd geknoeid.

    De Standaard,

    De wethouder van verkeer, Van der H. van de VVD, krijgt een motie van wantrouwen aan de broek. Hij zou zich onvoldoende inzetten om het beroep van taxichauffeur in de hoofdstad dragelijker te maken.

    de Volkskrant,

    De taxichauffeur wilde me niet meenemen, omdat hij dacht dat ik dronken was.

    Zomaar een geval, Dave Goldstein,

    Is er een verschil tussen een automobilist en een chauffeur? Ja natuurlijk. Chauffeurs zijn beroeps. Daarom hebben we het over buschauffeurs, taxichauffeurs en ook vrachtwagenchauffeurs, als we althans een Nederlands woord verkiezen boven een Nederfrans (camioneur) of een Engels (trucker). Daarom ook kunnen we ons naar huis laten chauffeuren, dus door een chauffeur naar huis laten brengen. Een automobilist daarentegen is iedere bestuurder van een auto.

    De Standaard,

    Een kwartier later [...] vond hij een taxichauffeur die hem naar Anguillara wilde rijden. Ze spraken een prijs af, die het dubbele was, zo hoorde hij later, van wat de chauffeur voor die afstand had mogen vragen.

    Vertraagde roman, Leon de Winter,

    Alle taxi's zijn uitgerust met GPS (Global Positioning System), zodat het computersysteem ten allen tijde de exacte positie van de voertuigen kent. Deze gegevens worden gebruikt om U steeds het dichtste voertuig te sturen. GPS is ook een wezenlijk deel van de beveiliging van de taxichauffeurs, die voor ons van zeer groot belang is. Een chauffeur in nood kan onmiddellijk gelokaliseerd worden zodat de nodige maatregelen kunnen getroffen worden.

    http://www.antwerp-tax.be/nieuws.html

    Taxichauffeurs zullen mogelijk examen moeten doen op het gebied van stratenkennis, sociale vaardigheden en dienstvaardigheid. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat werkt aan een voorstel voor een 'taxidiploma' om de wildgroei onder taxichauffeurs tegen te gaan.

    Het Parool,

    De vele klachten over taxichauffeurs die op de fietsstroken tussen Rokin en Damrak rijden, zijn doorverwezen naar wethouder Saskia Bruines.

    Het Parool,

    Ronselverbod taxichauffeurs Schiphol vanaf oktober. Vanaf 18 oktober is het opnieuw verboden voor taxichauffeurs om klanten te werven in de aankomsthal van Schiphol en op het plein ervoor.

    ANP,

    De leden van de groep 'hotelchauffeurs' rijden veelal rond met twee mobiele telefoons. Eén is voor de klanten van de reguliere ritten en de ander is er voor de hotels. Volgens verschillende taxichauffeurs doen veel hotels mee aan de rittenverkoop. "Het is natuurlijk een aardige bijverdienste. Voor iedere rit naar Schiphol ontvangt het hotel een geeltje." Bestuurslid H. J. van Taxicentrale Amsterdam (TCA) vindt het geen goede gang van zaken.

    De Telegraaf,

    Als duidelijk wordt dat de rijksoverheid de taxibranche wil dereguleren, waarschuwt de Chef Dienst Verkeerspolitie P. Martens voor verstoringen van de openbare orde. "Berichten uit de Amsterdamse taxiwereld dat men zich niet zonder slag of stoot bij de nieuwe regelgeving zal neerleggen, doen mij het ergste vrezen", schrijft hij aan de minister. Of hier graag rekening mee gehouden kan worden. Ook voor opeenvolgende wethouders is angst voor heibel met de taxichauffeurs een reden zich te verzetten tegen rigoreuze wijzigingen. Meer vergunningen betekent lagere prijzen, en dus boze chauffeurs die hun goodwill verloren zien gaan.

    NRC,

    Aangezien het in Costa Rica niet gebruikelijk is om met straatnamen te werken, is het vinden van het accommodatie-adres niet altijd even gemakkelijk. De taxichauffeurs zijn echter zeer behulpzaam.

    http://www.lexton.nl/

    Het café was half vol. Er bevonden zich alleen taxichauffeurs, vuilnisophalers en andere arbeiders die nachtelijk werk verrichten. Zij waren gekleed in de donkere kleuren waartoe hun beroepen hen noodzaakten, en namen de in het wit geklede keller en Ann Britt met steelse nieuwsgierigheid op - vertegenwoordigers van de andere wereld waar zij voor werkten.

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

    Hoewel de siësta officieel voorbij was, stond het leven nog stil op de Vara de Rey. Bij de taxistandplaats zaten de taxichauffeurs in hun auto's te dommelen of kranten te lezen.

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

    Ik hou van taxichauffeurs. Ook al hebben ze Bill Clinton op de achterbank, ze houden gewoon hun mond. Het zijn de meest onverschillige mensen die ik ken. Het liefst zou ik mijn hele leven in een taxi op de achterbank willen zitten.

    Lachen; Marlene Dietrich; Plattegrond van de oppervlakte, Dave Goldstein,

    Ik had een taxi gebeld die hen naar een karaokebar had vervoerd [...]. Ik nam afscheid bij de deur. De taxichauffeur zat op me te wachten in de ronkende limousine. Er ging absoluut iets van die man uit, vond ik. Beschaving en iets ondefinieerbaars. Hij zei me dat zijn shift erop zat, vroeg waar hij me heen kon brengen.

    http://www.brakkehond.be/77/paauw1.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • rijden

    Via zijn autotelefoon laat hij weten waar hij te vinden is: in een naar zijn zeggen, gerenommeerde "relax-club" in Utrecht. De taxichauffeur rijdt geroutineerd naar het bordeel.

    NRC,

    'Omdat de afstanden groot zijn, er 's zomers een tekort aan taxi's is, en ze geen mobilofoon hebben, heeft het geen zin een taxistandplaats op te bellen. Er wordt bijna nooit opgenomen, en zeker niet 's nachts. Als je in Ku een taxi wilt nemen, is het het beste buiten te wachten tot er één komt. Veel taxichauffeurs rijden er uit zichzelf naar toe omdat ze weten dat daar vaak taxi's nodig zijn.'

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

    met adjectief ervoor


    • aardige taxichauffeurs
    • boze taxichauffeurs
    • foute taxichauffeurs

    Misschien is het u niet opgevallen, maar de taxichauffeurs in Amsterdam worden netter. Of ze worden menselijker. Of het ligt aan mij. Ik heb de laatste tijd louter aardige taxichauffeurs. Goed, misschien zijn ze af en toe discriminerend, maar aangezien ik oud en wit ben, merk ik er niks van.

    NRC,

    De staking van de twee grote spoorbonden legde niet alleen het spoorverkeer in de uitgekozen regio's gisteren volledig lam. Het wegverkeer raakte verstrikt in enorme, kilometerlange files. 's Avonds deden een aktie van boze taxichauffeurs én de hevige regenval er nog een schepje bovenop.

    De Standaard,

    Foute taxichauffeurs zijn een minderheid, maar ze bestaan. Wanneer ze, als Robert de Niro's Taxi Driver, wat in zichzelf mompelen ('op een dag komt de regen die het tuig van straat spoelt'), kun je ze negeren. Maar soms zijn ze heel luidruchtig.

    NRC,

    • een Amsterdamse taxichauffeur
    • een New Yorkse taxichauffeur
    • Amsterdamse taxichauffeurs

    "Iedere Amsterdamse taxichauffeur kent wel een anekdote over Heineken, over zijn auto's, zijn luxueuze huizen, zijn wilde feesten of zijn vele vriendinnen", zegt Smit.

    De Standaard,

    De Consumentenbond heeft ooit een onderzoek gedaan naar Amsterdamse taxichauffeurs. Er kwam uit dat zeven van de tien taxichauffeurs systematisch door rood licht reden. Dat alle taxichauffeurs systematisch te hard reden.

    NRC,

    Ik hoorde laatst de geschiedenis van een New Yorkse taxichauffeur die zestienduizend dollar meer tip ving dan zijn collega's omdat hij het volgende deed: hij stelde zich voor, zodra hij een passagier in zijn wagen kreeg; hij hielp de bagage in de kofferbak zetten; hij vroeg naar rookgewoonten en muziekvoorkeuren van de passagier; hij reed alsof hij een stapel eieren in zijn auto had; en tenslotte hielp hij zijn passagier correct uit zijn taxi en gaf na afloop zijn kaartje.

    NRC,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • taxichauffeurs in New York
    • taxichauffeurs in Praag
    • taxichauffeurs in Rotterdam

    McGee, die eerder nog redelijk beschaafd Amerikaans had gesproken, stond nu te knauwen op de manier die ik kende van taxichauffeurs in New York.

    Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

    Taxichauffeurs in Praag mogen hun klanten vanaf vandaag wettelijk zoveel vragen als ze willen.

    De Standaard,

    'Taxichauffeurs in Rotterdam moeten een taal- en stratentest afleggen om een speciaal keurmerk in de wacht te slepen. Een vignet maakt inwoners en bezoekers van Rotterdam duidelijk dat ze in de wagen van een betrouwbare chauffeur stappen.

    Rotterdams Dagblad,

    Voorzetsel: van

    • de taxichauffeurs van Beijing

    De 85.000 taxichauffeurs van de Chinese hoofdstad Beijing hebben beloofd zich voortaan netjes te gedragen. Dit maakt deel uit van de campagne "een taxiritje, een stukje liefde", die is opgezet om de taxidienstverlening te verbeteren. Chauffeurs zullen geen passagiers meer weigeren mee te nemen, noch zullen ze te hoge tarieven rekenen, noch het wisselgeld in hun zak steken.

    De Standaard,

    voorafgegaan door als


    • als taxichauffeur

    Als iemand bijvoorbeeld niet wordt aangenomen als taxichauffeur, omdat hij geen rijbewijs heeft, is dat natuurlijk terecht. Maar als iemand niet wordt aangenomen als taxichauffeur omdat hij zwart is, is er sprake van discriminatie.

    http://members.home.nl/basta/index.html

    Hoewel in vergelijking met 1995 het gemiddelde inkomen van de Russen in 1996 stabiel bleef, leeft 11 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Veel fabrieksarbeiders, docenten, wetenschappers en anderen hebben noodgedwongen een bijbaantje als taxichauffeur of beveiligingsbeambte.

    http://www.atlcom.nl/,

    Hij begon zijn carrière als taxichauffeur bij de Gentse firma V-Tax en klom er op tot commercieel direkteur.

    De Standaard,

    Dirk J. rijdt als taxichauffeur voor het Antwerpse bedrijf ATM/Kroontax. Het bedrijf telt zo'n honderd chauffeurs, van wie een dertigtal zijn hoofdjob met een andere baan combineert. De meesten doen dat in het weekend, tijdens de vakantie of de traditionele topdagen als kerst- of eindejaarsperiode.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen