televisieseizoen


televisieseizoen 1.0

(tv)

jaarlijks terugkerende periode waarin de vaste televisieprogramma's van een omroep of zender zijn gepland; seizoen voor de vaste televisieprogramma's

Semagram


Een televisieseizoen…

is een seizoen; is een periode; is een tijd

  • [Deel] bestaat uit televisieprogramma's
  • [Functie] dient om televisie te kijken
  • [Tijd] begint vaak na het vakantieseizoen van de zomer in september en loopt tot voor de zomer, tot omstreeks april of mei
  • [Handelende persoon] wordt benut door televisiekijkers
  • [Object betroffen] heeft betrekking op vaste programmering met geijkte programma's

Hoofdsemagram: seizoen


Algemene voorbeelden


RTL Nederland is de grote winnaar van de eerste maand van het nieuwe televisieseizoen geworden. De televisiezenders RTL 4, RTL 5, RTL 7 en RTL 8 behaalden in september gezamenlijk een marktaandeel van 34,2 procent.

http://www.totaaltv.nl/nieuws/6464/rtl-nederland-winnaar-eerste-maand-nieuw-televisieseizoen.html,

September betekent traditioneel de start van een nieuw televisieseizoen.

De Standaard,

Het nieuwe televisieseizoen begint bij CBS op 23 september, een dag na de Emmy's, waarvan het netwerk ook de uitzendrechten heeft.

http://www.serievisie.nl/cbs-kondigt-herfstpremieres-aan/,

Vandaar dat dit goede programma lage kijkcijfers zal blijven halen, en ik kan me niet voorstellen dat het winstgevend is, dus ik denk dat het ergens aan het einde van het televisieseizoen (april/ mei) stopt. Zo'n dure produktie in de zomermaanden laten doorgaan, zie ik niet gebeuren.

http://forum.fok.nl/topic/957973/3/25,

Voor de rest van de programmering leunt Yorin het komende televisieseizoen zwaar op de zogenoemde reallife concepten.

Nieuwsblad van het Noorden,

Betekent dat als vanzelf dat ik dan grove humor aanhang? Welneen, ik ben allang blij als ik op een blauwe maandag moet lachen om iets dat met humoristisch oogmerk op de televisie verschijnt, of het nu fijn is of grof. Dat lukte mij zo nu en dan tijdens Alles kan beter en ik had, ter vrolijke afronding van het televisieseizoen, stilletjes mijn hoop gesteld op De Raf en Ronny Show.

Dwarskijker, Rudy Vandendaele,

Er waren voldoende gekken die er zeker van waren dat het einde van de wereld nabij was. Als het de eclips niet was, zou het wel de planetaire convergentie over een paar maanden zijn. Er ging geen televisieseizoen voorbij zonder dat er ergens ter wereld een goeroe zijn volgelingen daarvan wist te overtuigen.

Poes poes poes, Paul Mennes,