tenderen


A - een tendens, neiging, gelijkenis hebben

tenderen 1.0

een tendens vertonen naar een bepaalde evolutie toe

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tenderen…

is een proces of een toestand

      Algemene voorbeelden


      De geestelijke aandoening was privé-zaak, verborgen, en wordt als laatste zichtbaar gemaakt wanneer de aandacht gericht wordt op de uitvallers, dat wil zeggen de slachtoffers van het systeem. Wanneer het systeem de andere kant op tendeert is de psychotherapie ook weer het eerst aan de beurt om afgeschaft te worden; het geld voor de geestelijke gezondheidszorg wordt dan weer liever besteed aan die patiënten die maatschappelijke problemen veroorzaken.

      NRC,

      De lichte stijging van de Duitse industriële produktie in mei, de tot 6,7 procent afgezwakte geldgroei, de neerwaarts tenderende inflatie over juni [...] en de recente coalitieplannen om 25 miljard mark te bezuinigen op de overheidsuitgaven zijn de beslissende factoren geweest voor het besluit van de Bundesbank om de rentetarieven te verlagen.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      ( Tenderen naar iets is de meest gebruikelijke constructie.)
      • tenderen in de richting van iets
      • tenderen naar iets
      • tenderen richting iets
      • tenderen tot iets

      Een onderscheid tussen sociale angst en faalangst is dat, mede door de aangroeiende eisen in de hogere studiejaren, de frequentie van faalangstigen tendeert naar een toename met de stijgende leeftijd.

      http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden09/art09_3_11.html,

      In 1988 krijgt iets minder dan een derde van de Surinaamse hoofden van huishoudens nooit autochtonen op bezoek, in 1998 is dit aandeel precies gelijk. Ook bij Antillianen zijn de verschuivingen gering, al tenderen ze in de richting van een dalend aandeel huishoudens dat nimmer autochtonen op bezoek krijgt.

      http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

      Geconstateerd wordt dat vergaande privacybescherming in de weg staat aan de hulp die mensen behoeven of aan de verantwoordelijkheid van de staat om de criminaliteit te bestrijden [...]. Deze discussie tendeert thans naar gedifferentieerde normstelling voor verschillende maatschappelijke sferen.

      http://home.wxs.nl/~srw/,

      tenderen 2.0

      een neiging hebben tot een bepaald gedrag

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Tenderen…

      is een proces of een toestand

          Algemene voorbeelden


          De actuele theorie rond faalangst en prestatiemotivatie maakt op gedragsmatig en cognitief gebied een onderscheid tussen actieve en passieve hantering van het faalangstprobleem. De actief faalangstige tendeert naar perfectionisme en doorgezette inspanning en behaalt redelijke tot goede studieresultaten [...]. De passief faalangstige heeft de neiging om de moeilijkheden uit de weg te gaan.

          http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden09/art09_3_11.html,

          De bemiddelaar; geobsedeerd door ambivalentie; ziet alle gezichtspunten; verwisselt gauw eigen standpunt voor die van anderen en echte doelen voor niet noodzakelijke activiteiten. Tendeert naar bevrediging door eten, TV en drank. Kent andermans problemen beter dan van hemzelf. Tendeert naar afdwaling, weet niet of hij hier moet zijn of niet, moet hij zich bij het team aansluiten of niet. Maakt compromissen; woede komt meestel via indirecte manieren naar buiten.

          http://home-4.tiscali.nl/~t535045/enneagra.htm

          tenderen 3.0

          een grote of toenemende overeenkomst vertonen met iets; sterk lijken op

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Tenderen…

          is een proces of een toestand

              Algemene voorbeelden


              Opeens kan de schrijver ontdekken dat de ogen van een personage, op bladzijde 15 smaragdgroen, tweehonderd bladzijden verder zijn verschoten tot lazuur [...]. Na dagenlang getob en gemier hebben de ogen een compromistint gekregen, beloken grijs, dat kan tenderen naar giftkleur als het personage in drift ontsteekt en tot hemelsblauw als het in gelukkiger stemmingen verkeert.

              http://www.jeroenbrouwers.be/archief/varia/bibliofiel/aldatpapier.html,

              B - een tender houden

              tenderen 1.0

              een opdracht verstrekken of verwerven via een openbare aanbesteding; openbaar aanbesteden

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Tenderen…

              is een handeling

                  Algemene voorbeelden


                  Een geheel andere aanpak is om via tenderen CO2-reductie op de meest kosteneffectieve manier in de markt te laten plaatsvinden.

                  http://www.xs4all.nl/~aer/adv983.html,