terrarium


terrarium 1.0

afbeelding

Bron: Richard Myer
( CC BY-SA 3.0 )

doorzichtige bak waarin dieren, zoals amfibieën, reptielen, insecten of knaagdieren, gehouden kunnen worden; vivarium, meestal zonder watergedeelte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een terrarium…

is een container; is een voorwerp

  • [Omvang concreet] kan van klein formaat zijn, passend in een boekenkast of op een vensterbank, maar kan ook enorme afmetingen hebben, zoals in dierentuinen, natuurmusea of streekmusea
  • [Transparantie] is doorzichtig
  • [Vorm] is een vierkante of rechthoekige bak of ruimte
  • [Materiaal] is van glas gemaakt, soms ook van plexiglas
  • [Doel of bestemming] wordt gebruikt om planten en dieren, zoals insecten, spinnen, reptielen, amfibieën of knaagdieren, in te houden
  • [Functie] kan een trekpleister in een museum of dierentuin zijn, kan ook educatieve doeleinden hebben of gehouden worden als hobby of als decoratie in huis
  • [Plaats] kan in een natuurmuseum, streekmuseum of dierentuin, maar soms ook in een woonhuis te vinden zijn
  • [Temperatuur] komt zowel verwarmd als ook onverwarmd voor
  • [Betrokkene] behuist dieren
  • [Stoffelijke inhoud] bevat dieren en hun nagebootste, natuurlijke omgeving
  • [Onderscheid of tegenstelling] is een specifiek soort vivarium, waar vaak geen of soms, zoals bij amfibieën, een beperkt watergedeelte aanwezig is, wat dan ook een paludarium genoemd wordt

Algemene voorbeelden


De meeste vogelspinnen worden gehouden in een terrarium, dit is een glazen hok waarin de natuurlijke leefomgeving van een vogelspin of andere dieren wordt nagebootst.

http://www.smithi.myweb.nl/index3.htm

Mineralogisch museum 'De Oude Aarde' toont een permanente expositie van edel- en sierstenen, mineralen - waaronder kristalgroepen - en een terrarium met hagedissen, leguanen, kaaimannen, chinchilla's, schildpadden en tropische vogels.

Meppeler Courant,

Veel liefhebbers hebben dan ook een groot waterdeel (aquarium) in hun "bak", zo'n terrarium heeft dan een andere naam, namelijk paludarium.

http://www.kameleon.to/

Aan de rand van de oase, tussen de dadelpalmen vind ik een wilde wandelende tak. Vroeger had ik ze thuis in een terrarium, maar op al mijn verre reizen kwam ik ze nog nooit in het wild tegen.

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

In vijftig natuurgetrouw ingerichte terraria bevinden zich zo'n honderd levende slangen als ratelslangen, adders, cobra's, boa's, anaconda's en meterslange pythons.

Meppeler Courant,

De hagedissen aan de muur kregen op den duur gezelschap van hagedissen in een heus terrarium, toen Bo de muizen- en caviafase was ontgroeid.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een terrarium inrichten

De californische koningsslang [...]. Het terrarium voor deze soort kan men beter iets breder dan hoog houden [...]. Verder kan men het terrarium inrichten met wat klimtakken en planten (liefst kunststof i. v. m. reinigen).

http://www.kameleon.to/

Het is dan ook aan te raden als men een terrarium wil inrichten en spinnen wil gaan houden, uw huisarts op de hoogte te brengen voor het geval U gebeten zou worden.

http://www.dsv.nl/~piwi/

Als het terrarium ingericht is en de voedselkweken goed lopen kunnen de kikkers gekocht worden.

http://www.gifkikker.nl/

Phelsuma's zijn echte klimmers, aan te raden valt dus ook een hoog terrarium, dat kan worden ingericht met veel takken en planten.

http://www.kameleon.to/foto/reptielen/phelsuma_text.htm

met adjectief ervoor


  • een tropisch terrarium

Terraria voor reptielen kunnen we in verschillende categorieën onderverdelen namelijk: 1 het woestijnterrarium, 2 het tropisch terrarium en 3 het gematigd terrarium.

http://www.kameleon.to/

Het tropisch terrarium mag meerdere vormen hebben, aan te raden valt echter om dit terrarium wat hoogte te geven, mede vanwege de hoge luchtvochtigheid is dit praktisch.

http://www.kameleon.to/foto/terraria/terraria_text.htm

met ander, nevengeschikt substantief


  • aquaria, terraria en andere dierverblijven
  • terrarium of aquarium

Naast de aquaria, terraria en andere dierverblijven, kan een aantal ruimten worden gebruikt voor uiteenlopende doeleinden.

http://www.diergaardeblijdorp.nl/nl/index.html,

Helaas is het moeilijker de temperatuur in een terrarium of aquarium te laten dalen dan hem te laten stijgen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen