tierelantijn


tierelantijn 1.0

(Wordt meestal gebruikt in pejoratieve zin, maar kan ook neutraal, of in positieve zin gebruikt worden.)

nietig of prutsig versiersel, bv. aan een kledingstuk, een meubel, een bouwwerk; ook: klein, nutteloos voorwerp, bv. een souvenir of hebbedingetje, ter versiering van een interieur
Vaak als verkleinwoord en in het meervoud.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tierelantijn…

is een versiersel; is een voorwerp; is een zaak

  • [Geheel] zit bv. aan kledingstukken, aan meubels, in interieurs, aan bouwwerken
  • [Functie] dient ter verfraaiing, maar heeft verder geen nut
  • [Waardering] wordt in de regel als nietig of prutsig gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    Ik ben pas geleden in Engeland geweest en als je daar in een willekeurige woonkamer komt, zie je een muur vol met allemaal tierelantijntjes en prutseltjes. Het doet allemaal ontzettend druk en vol aan.

    http://www.galeriebakker.nl/

    Ik houd van recht en strak. Geen tierelantijnen, geen onnodige boogjes, arcades, tempanen of ander geouwehoer. Niks voor mij. De kortste weg van A naar B is volgens mij nog steeds een rechte lijn.

    Het uitgerekte nu, Martijn Jacobs,

    Zij trouwden voor een Indiase ambtenaar, dat wou Pauline. Op de trappen naar diens kantoor zaten bedelende zielepoten aan wie Pauline [...] aalmoezen ging uitdelen. Dat bracht geluk, zei ze, in haar oogverblindend bruidskleed (overal zilverachtige tierelantijnen [...]) voorzichtig tussen de bedelaars door stappend.

    Quissama, F. Springer,

    Toch was de jongste jaren een tendens zichtbaar om de hele bruiloft veeleer zakelijk en zelfs een tikkeltje koel te benaderen. Business comes first. Niet te veel tierelantijntjes, geen lange sleep, geen kant meer, geen overbodige uitgaven aan dure taxi's vooraf en exclusieve hotelsuites achteraf.

    De Standaard,

    De kamer van Herman 'Confiteure' leek op een achttiende-eeuws boudoir: pluche, franje en tierlantijntjes.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    tierelantijn 2.0

    stijlmiddel ter verfraaiing van taal
    Vaak pejoratief bedoeld als overbodige opsmuk van iemands taal of stijl.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tierelantijn…

    is een middel

    • [Functie] dient ter verfraaiing of als opsmuk van iemands taal of stijl

      Algemene voorbeelden


      Hij schuwt elke overbodigheid, mooischrijverij en literaire tierelantijnen. Bij Alberts regent het, waait het of schijnt de zon. Emoties zullen zijn verhalen niet overspoelen.

      De Standaard,

      Ons hoef je niet te epateren. We zijn je ouweheer niet. Zwoeg niet zo op die alliteraties en andere tierelantijntjes en besteed liever wat meer tijd aan je intrige. Thomas, doe nu eens normaal en laat die kouwe kak.

      Sara Block in De Brakke Hond, Sara Block

      Wat een verademing dat was [...] toen ik, in het eerste jaar van de middelbare school, eindelijk ook eens een grotemensengedicht voorgeschoteld kreeg. Uit 'Adagio' van Felix Timmermans: Den herfst blaast op den hoorn. En hoe gecharmeerd ik toen was door de klank en door de toon en door de tierelantijnen van die taal.

      De dieven zijn al gaan slapen, Leo Pleysier,

      Het valt op hoe hard aan dit debuut gezwoegd, geschaafd, geslepen is. Her en der lees je dat opzichtig af, wanneer de schrijfster nog een tierlantijntje toevoegt en een zin nog méér wil laten blinken.

      Een kwartet Vlaamse debutanten, Dirk Leyman,

      tierelantijn 3.0

      overdreven toevoeging, bv. bij een vertoning, een uitvoering

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Algemene voorbeelden


      Niks geen poespas of tierlantijntjes. Een gastdirigente uit het publiek voor de polka van Johann Strauss 'Auf der Jagd' zwierde met haar armen boven het water. Muziek van hedendaagse componisten en uiteraard klassiek werk, want daarvoor bestaat dit ensemble.

      Meppeler Courant,

      tierelantijn 3.1

      uiterlijk vertoon; opsmuk

      Algemene voorbeelden


      Authentiek in ongepolijste zin zijn in Tango Pasión alleen de oude musici van Sexteto Mayor [...]. Dat Tango Pasión ondanks alle showy tierlantijn geen akelige kitsch wordt, is vooral de verdienste van de danseres Alejandra Mantinan.

      NRC,

      tierelantijn 4.0

      extra, maar niet direct noodzakelijke optie of functionaliteit; snufje

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 3.0 : 4.0

      Algemene voorbeelden


      Voor de meeste instellingen, is het internet vooralsnog hoofdzakelijk een medium voor informatievoorziening, opgefraaid met interactieve tierlantijnen - van discussiefora tot e-mailservices, en, op hoogtijdagen, een chatevenement met kopstukken uit de betreffende organisatie.

      http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

      Voor een zeer scherpe prijs [...] heeft u een kwalitatief hoogwaardig product. De machines zijn zeer simpel uitgevoerd, zonder veel tierelantijntjes, waardoor er ook heel weinig kapot kan gaan. Samengevat, een kwalitatief goed product voor een ieder die van simpel houdt en nu eenmaal niet zoveel voor een wasautomaat wil/kan uitgeven!

      http://www.deschouwwitgoed.nl/

      Een masteropleiding is geen licentiaatsopleiding verfraaid met enkele tierlantijntjes. Qua niveau situeert ze zich ergens tussen licentiaats- en doctoraatsniveau. Niet iedere bachelor zal doorstromen naar een master, of toch niet meteen.

      http://www.ua.ac.be/onderwijs/index.html

      tierelantijn 5.0

      omhaal; uitvlucht; overbodig of overdreven gedrag

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 2.0 : 5.0

      Algemene voorbeelden


      Na die kanker ben ik heel veel directer geworden. Geen tierelantijntjes meer. Je hebt de doodsangst gehad en ziet de relativiteit in. Je maakt scherpere keuzes.

      NRC,

      Uw toekomst voorspellen is mijn vak. Honderden tevreden klanten [...]. Het was een krachtige advertentie zonder tierlantijntjes, en daardoor bijzonder intrigerend. Uw toekomst voorspellen is mijn vak. Wat moest hij zich daarbij voorstellen?

      Pandora, Pieter Aspe,

      Eigenlijk bevalt mij de mentaliteit van de nieuwe bondscoach. Zonder tierlantijntjes, geen uitvluchten, niet zeuren, klaar en duidelijk, recht op zijn doel af.

      De Standaard,