tijdelijkheid


tijdelijkheid 1.0

toestand of eigenschap dat iets slechts zekere tijd in gebruik is, geldt of duurt; het niet definitief in gebruik, niet definitief geldend of niet definitief durend zijn; het niet-blijvend of niet-permanent zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Tijdelijkheid…

is een eigenschap; is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt doordat iets niet definitief in gebruik is, niet definitief geldt of niet definitief duurt

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    • de tijdelijkheid van de aanstelling
    • de tijdelijkheid van een dergelijke opslag
    • de tijdelijkheid van verblijf
    • de tijdelijkheid van functies
    • de tijdelijkheid van maatregelen

    Over het geheel genomen heeft 85 procent het uitdrukkelijk naar de zin. Weinig beroepsgroepen kunnen dat de postdocs nazeggen. Toch wringt er iets: de tijdelijkheid van de aanstelling.

    http://www.postdocplatform.nl/,

    Het starten van een procedure op grond van de Wet milieubeheer blijkt, afgezet tegen de tijdelijkheid van een dergelijke opslag, echter in de praktijk een te zwaar middel te zijn.

    Meppeler Courant,

    In de Minderhedennota werd in de eerste plaats het uitgangspunt van de tijdelijkheid van verblijf verlaten en uitgegaan van permanente vestiging van een groot deel van de immigranten.

    http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

    Maatregelen die daartoe kunnen bijdragen zijn volgens de partij de bestraffingen van wie fouten heeft gemaakt in het onderzoek, de tijdelijkheid van functies, de oprichting van een eenheidspolitie en de wijziging van de regels over onpartijdigheid van onderzoeksrechters.

    De Standaard,

    Ook begrippen als proportionaliteit en tijdelijkheid van maatregelen, risicobeoordeling, openheid en transparantie moeten op een goede wijze worden uitgewerkt.

    http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

    tijdelijkheid 1.1

    iets wat slechts zekere tijd in gebruik is, geldt of duurt; iets wat niet definitief is; iets wat een voorlopig karakter heeft

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Hiermee was de samenleving verworden tot een onoverzichtelijk va-et-vient van mythes, ficties, ideologieën, discoursen en wat er al niet meer aan tijdelijkheden te bedenken was.

    https://www.groene.nl/artikel/tussen-toren-en-barricade,

    tijdelijkheid 2.0

    toestand of eigenschap dat iets gerelateerd is aan de tijd en bijgevolg moet teniet gaan, verdwijnen of ten einde moet komen; toestand of eigenschap dat iets niet voor eeuwig kan blijven bestaan of blijven voortduren; het vergankelijk zijn; het voorbijgaand zijn

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Tijdelijkheid…

    is een eigenschap; is een toestand

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt doordat iets gerelateerd is aan de tijd en bijgevolg moet teniet gaan, verdwijnen of ten einde moet komen

      Algemene voorbeelden


      De toekomst is het incognito van de eeuwigheid waardoor deze de band met de tijd bewaart. De Grieken misten het concept geest (spirit); daarom kennen zij niet een verdiept bewustzijn van tijdelijkheid noch van zintuiglijkheid.

      http://home.wxs.nl/~srw/,

      We staan hier dus tegenover twee tijdelijkheden: de oorspronkelijke tijdelijkheid waarvan wij de vertijdelijking zijn en de psychische tijdelijkheid.

      https://books.google.nl/books?id=zw3mxkfbZzQC&pg=PT236&lpg=PT236&dq=%22tijdelijkheden%22&source=bl&ots=Y-TC-btDAy&sig=FWkK9UR8ZyqfFS7JKaLM8GfeyKw&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwjgzda-o9vJAhUBHA8KHf0YDAI4ChDoAQhGMAw#v=onepage&q=%22tijdelijkheden%22&f=false,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      • de tijdelijkheid van dit tranendal
      • de tijdelijkheid van het leven

      Wij horen over media, directe stem, ectoplasma, astrale uittreding, de verschillende stadia in dat wat ons wacht. Hij overtuigt ons van de tijdelijkheid van dit tranendal. Wij zijn eeuwige wezens, voor het geluk voorbestemd.

      De doosjesvuller en andere vondsten, Janwillem van de Wetering,

      Voor kunstenaars was het een eer om een gedenkbeeld te mogen maken. Sommige waren er zelfs in gespecialiseerd. In de loop der tijd ontwikkelden ze een heel arsenaal aan symbolen. Zandlopers, levenslampen en uitgedoofde toortsen, om te wijzen op de tijdelijkheid van het leven.

      http://www.memento-gedenkbeelden.nl/inleiding.html

      tijdelijkheid 2.1

      iets wat gerelateerd is aan de tijd en bijgevolg moet teniet gaan, verdwijnen of ten einde moet komen; iets wat vergankelijk is

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

      Algemene voorbeelden


      Het diep zijn en het blauw zijn van de zee wordt in het gedicht wel een tiental keren herhaald evenals het zinken, het zoekend zinken naar het bodemloze van de mystieke ervaring, ver weg van het oppervlakkige alledaagse leven met zijn tijdelijkheden en wisselvalligheden.

      http://www.cubra.nl/adhaansmystiek/mystiekboek4en5.htm