toiletpapier


toiletpapier 1.0

(formeel)

papier dat wordt gebruikt op het toilet om de billen of de genitaliën te reinigen nadat men zijn gevoeg heeft gedaan of geplast heeft; papier voor gebruik op het toilet; wc-papier; closetpapier
Ietwat deftiger dan het synoniem wc-papier.

Semagram


Toiletpapier…

is papier; is een stof

   Algemene voorbeelden


   Toiletpapier is een relatief moderne uitvinding. Het werd in de negentiende eeuw in Amerika voor het eerst gebruikt en pas aan het eind van die eeuw op rollen aangeboden. Het thans bekende zachte wc-papier kwam in 1930 vanuit de Verenigde Staten naar Europa, maar werd pas na de Tweede Wereloorlog populair op ons continent.

   http://www.wonenonline.nl/sanitair/toilet-bezoek.html

   We woonden op het platteland en hadden het niet al te breed. Het 'vertrek' bevond zich buiten. Toiletpapier bestond toen waarschijnlijk wel, maar wij gebruikten kranten die overgrootmoeder in repen had geknipt.

   De Standaard,

   Uit onderzoek van TNO blijkt dat het goed mogelijk is om producten als bier, toiletpapier en wasmiddelen over water te vervoeren in plaats van over de weg.

   Rotterdams Dagblad,

   Een dertigtal produkten zal binnen enkele jaren door hun producenten van een milieu-etiket worden voorzien. Het gaat onder meer om lakens, televisies, toiletpapier, kattebakvulling en douchekoppen.

   NRC,

   De hotels zijn niet gunstig geschilderd, de wijn deugt niet, de kamers zijn vuil, de matras is te hard, de prijs te hoog, het toilet te ver, de dienster te lelijk, de baas te onverschillig. Te Saint-Quentin regent het bovendien en, - toppunt, het toiletpapier is te hard en te klein.

   Miniaturen, Karel Jonckheere,

   De dieven doorzochten de kelders van zowat de hele linkervleugel van het paleis [...]. Kamers vol dossiers van de correctionele rechtbank en het hof van beroep lieten ze onaangeroerd, net zoals de voorraadkamer met toiletpapier en onderhoudsproducten.

   De Standaard,

   Grootste zorg wordt ook besteed aan een groeiend aantal non-food artikelen, variërend van waspoeder en toiletpapier tot luxe bestek en tafellakens.

   http://www.ah.nl/nl/AH/content/onzeproducten/

   Hou de spullen, die u tijdens de verhuizing nodig heeft, apart: koffie, bekertjes, toiletpapier, melk en suiker, flesopener, handdoeken en zeep, bestek, verband, stofzuiger.

   De Standaard,

   Prachtig voetbalweer, afgeladen volle tribunes, toiletpapier en confetti op het veld, spandoeken en ruim zeshonderd toeschouwers er omheen, waarvan de meesten uit Ommen kwamen.

   Meppeler Courant,

   Combinatiemogelijkheden


   als object bij een werkwoord


   • toiletpapier bedrukken
   • toiletpapier gebruiken
   • toiletpapier maken
   • toiletpapier op de markt brengen
   • toiletpapier verkopen

   Er is niet één hotel, niet één bioscoop, zelfs geen kruidenierswinkel. Voor dat laatste moet je hier bij de slager zijn. Die verkoopt alles, zelfs toiletpapier en schoolspullen.

   De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

   Bart scheurde een hoekje van het krantepapier af, legde het op zijn tong en liet het smelten terwijl hij zich afvroeg Waarom nooit iemand op het idee was gekomen toiletpapier met dergelijke berichten te bedrukken.

   De hangende man, Koos van Zomeren,

   In Nederland is Huggies slechts één van de produkten van Kimberly-Clark. Ze brengen ook Kotex damesverband, Kleenex tissues en toiletpapier en Depend incontinentieprodukten op de markt.

   Meppeler Courant,

   Zo ken ik dus een man [...], dat is wel een leuke anekdote, en die gaat dan naar het toilet, en als die terugkomt, vertelt hij altijd hoeveel toiletpapier hij heeft gebruikt.

   Drie theaterteksten, Esther Gerritsen,

   Van papier en karton wordt onder meer krantenpapier, toiletpapier en karton gemaakt.

   http://www.gent.be/

   met adjectief ervoor


   • nat toiletpapier
   • vochtig toiletpapier
   • rose toiletpapier
   • wit toiletpapier
   • Zwitsers toiletpapier

   Om kwart over één nadert de Gouden Koets. Wit toiletpapier gaat met rollen tegelijk door de lucht. Een tweetal mislukte rookbommetjes wordt geworpen en onmiddellijk met de voeten onschadelijk gemaakt door de politie achter de dranghekken.

   NRC,

   Nat toiletpapier op rol op komst [...]. Volgens de krant The Wall Street Journal komt het Amerikaanse concern Kimberley-Clark, bekend van Kotex, Kleenex, Scott en Huggies, in mei op de markt met rollen vochtig toiletpapier.

   Reformatorisch Dagblad,

   Goedkoop is het vochtige toiletpapier niet. Het kost circa 60 procent meer dan normaal wc-papier.

   Reformatorisch Dagblad,

   Milieumerk voor Zwitsers toiletpapier. De stichting Milieukeur heeft gisteren haar derde milieukeurmerk uitgereikt. Het keurmerk werd toegekend aan het wc-papier van een Zwitserse fabrikant en de twee Nederlandse distributeurs die het artikel ieder onder een andere naam op de markt brengen.

   NRC,

   Bart zat op de wc, een hele normale wc met een stenen closetpot, een stortbak, vier steriele muren, een verjaarskalender en een rol roze toiletpapier op een hangertje.

   De hangende man, Koos van Zomeren,

   met adjectivisch voltooid deelwoord


   • doorweekt toiletpapier

   Met opzet was hij die ochtend naar de door te veel passagiers benutte en sedert het vertrek niet meer schoongemaakte toiletruimte gegaan. Hij voelde zich schuldig. De glibberige vloer, bezaaid met doorweekt toiletpapier. De wasbakken, bevuild niet sigarettepeuken en korsten zeep. De spiegels, besproeid met tandpasta.

   Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

   met substantief ervoor


   • een halve kilo toiletpapier
   • een prop toiletpapier
   • een reep toiletpapier
   • een rol toiletpapier
   • een stuk toiletpapier
   • een stukje toiletpapier
   • kleuren toiletpapier
   • maten toiletpapier
   • merken toiletpapier
   • soorten toiletpapier
   • typen toiletpapier
   • proppen toiletpapier
   • rollen toiletpapier
   • velletjes toiletpapier

   Simpeler is het om te zorgen dat het droog blijft tussen uw tenen. Maak een dun rolletje van enkele velletjes toiletpapier en klem dat tussen de 5e en 4e en tussen de 4e en 3e teen.

   http://www.run.to/runnersworld/

   In de tussentijd moet Els even gebruik maken van het luchthaventoilet. Hier staat een dame, in uniform, met een rol toiletpapier, bij het openen van de deur krijg je welgeteld 2 papiertjes en daar doe je het maar mee.

   http://www.neverrest.nl/peru/bert/308.html,

   Ze hebben aan alles gedacht. Zo hebben de dames vouchers voor gratis boodschappen. Ze bieden verschillende soorten, kleuren en maten toiletpapier aan.

   http://www.pitboel.nl/index.htm

   Toon mij je reet en ik zal zeggen wie je bent, o heren van de hygiëne! Jullie vinden het blijkbaar te vies om jullie gat aan te raken! Een halve kilo toiletpapier op een hoopje en op goed geluk met een willekeurige zwaai naar achter graaien, en dan twee uur jullie handen wassen!

   Ars vivendi; Maten, Jan De Leeuw,

   Zie jij dat dan niet? Ik buig me over het stukje toiletpapier en zie niets.

   Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

   Lilly draaide de kraan open en veegde de wasbak met een prop toiletpapier schoon.

   Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

   Voor de klas maakte Rouw, als hij goed gemutst was tegen het einde van de schooldag, vaak grappen over joden. Die gebruikten een velletje toiletpapier twee keer, aan beide zijden.

   De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

   Spam had Branson nog verteld hoe hij op de plee met een rol toiletpapier had zitten draaien, om te checken of wat intercontinentale vluchttijden aangaven ook echt klopte.

   De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

   Hij trok een lange reep toiletpapier van de rol af, wikkelde die om zijn hand en depte ermee zijn bovenlijf droog, zo goed en zo kwaad als dat ging.

   Iedereen kan het, Christophe Vekeman,

   Waar je in de Belgische grootwarenhuizen meestal kan kiezen tussen tien soorten chocoladerepen en zes of zeven merken toiletpapier, moet je het in Nederland doen met twee of drie soorten van ieder product.

   De Standaard,

   Hij houdt de brief tussen duim en wijsvinger of het een stuk toiletpapier is, ik kijk hem afwachtend aan en weet met absolute zekerheid: geen fout, de bladspiegel is in orde, alles is perfect.

   Het tranenmeer, Elisabeth Marain,

   Hij liep rond tot hij een stuk plastic vond op een plek waar bierblikjes lagen, proppen toiletpapier en condoomverpakkingen.

   De vrouwenoppasser, Peter de Zwaan,

   Als het van de jury afhangt, krijgt de dakloze Henry Stepney uit het Amerikaanse Florida tot veertig jaar gevangenisstraf voorgeschoteld voor het stelen van 22 rollen toiletpapier, die elk minder dan dertig frank kosten.

   De Standaard,

   Bostens bedenkingen zijn soms treffend [...] en hebben soms iets gratuits ("de waarheid omtrent vrijheid, democratie en vrij ondernemerschap is zestig typen toiletpapier in de supermarkt"), maar in het algemeen zijn ze goed geformuleerd.

   De Standaard,

   in voorzetselgroep


   • behoefte aan toiletpapier
   • iets met toiletpapier droogdeppen
   • iets met toiletpapier opkuisen
   • zoeken naar toiletpapier
   • fabricage van toiletpapier
   • het hanteren van toiletpapier
   • contact via toiletpapier
   • in de rij voor toiletpapier

   In de etalages van de dollarshops pronken Spaanse frisdrank en Nederlandse mayonaise met absurd hoge prijskaartjes. Maar het is er vergeefs zoeken naar toiletpapier.

   NRC,

   Het hanteren van toiletpapier kan bijdragen tot een verfijnder beschaving.

   Miniaturen, Karel Jonckheere,

   Met toiletpapier en keukenrolpapier probeerden we de boel op te kuisen.

   De Standaard,

   Uren in de rij voor brood, worst en toiletpapier; de modale Rus wist tot voor kort niet beter.

   NRC,

   De papiersnippers worden o.a. gebruikt voor de fabricage van tissues en toiletpapier.

   http://www.delixl.nl/samenslimmer/index.jsp?id=200414=samenslimmer/index.gansewinkel.horeca.vert

   Als het zo zou zijn dat er bij het plassen op een of andere manier (resten van) spermacellen op het toilet terecht zijn gekomen, kunnen deze dan bij mijn vriendin zwangerschap veroorzaken (bijv. bij toevallig contact via vingers of toiletpapier).

   http://www.rutgers.nl/prob_vd_mnd/prob_arch.html?nr=27

   Het etiket lag onbeschadigd maar doorweekt tussen de flesscherven in de nattigheid. Ik heb het tussen duim en wijsvinger opgedregd, laten uitdruipen, met toiletpapier drooggedept en in mijn kantoor op de hete verwarmingsradiator gelegd.

   Hier komt nooit niemand niet, Jeroen Brouwers,

   De Amerikaanse levens- en wasmiddelengigant moet nu nog een schatting maken van de behoefte van consumenten aan wasmiddelen, toiletpapier en shampoo.

   de Volkskrant,

   met ander, nevengeschikt substantief


   • toiletpapier en keukenpapier
   • keukenpapier en toiletpapier

   "Page" (bekend merk keuken- en toiletpapier) heeft geen recht op website www. page.nl. Kimberly Clark (de exploitant van toilet- en keukenpapier onder de naam "Page") vordert in dit kort geding dat Cybernet de website www. page.nl aan haar overdraagt.

   http://www.rechtspraak.nl/gerechtshof/amsterdam/default_flash.htm,

   overig


   • geen toiletpapier

   Er is geen toiletpapier meer en Peter zet de servettenhouder op de vloer in de wc.

   Het meesterstuk, Anna Enquist,

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • Ajaxtoiletpapier
   • Kleenextoiletpapier