tomografie


tomografie 1.0

röntgenfotografische techniek die een driedimensionale opname maakt die men vervolgens als bewegend beeld of in dunne laagjes opgedeeld kan bekijken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tomografie…

is een röntgentechniek

  • [Functie] dient om röntgenopnames te maken op iedere gewenste diepte van een lichaamsdeel
  • [Wijze] gebeurt door foto's vanuit tal van richtingen te maken en uit de opnames een driedimensionaal beeld te reconstrueren dat men als bewegend beeld bekijkt of tot opeenvolgende plakjes versnijdt
  • [Middel] gebeurt door middel van röntgenstraling
  • [Object betroffen] wordt uitgevoerd op een lichaamsdeel

Algemene voorbeelden


Als een van deze camera's foto's van een heleboel richtingen neemt kan een soort 3-dimensionaal beeld berekend worden. Dit kan dan als een bewegend beeld of als allemaal 'plakjes' bekeken worden. Het maken van die 3-dimensionale beelden heet tomografie.

http://www.nucleaire.nl/

De speurstof wordt aan de patiënt toegediend [...]. Vervolgens kan men van deze stof de distributie [...] in beeld brengen via de uitgezonden straling afkomstig van het radioactief verval. De detectie van deze straling gebeurt door middel van een gammacamera. Wanneer men deze gammacamera rond de patiënt laat roteren, en zo verschillende projecties van de activiteitsdistributie opneemt, kan men een driedimensionaal beeld reconstrueren van de distributie. We spreken hierbij van 'tomografie' (Grieks: tomos= snede).

http://www.ftw.rug.ac.be/FTW-NIEUWS/persberichten/kerngeneeskunde.htm,

Maar dokter, moet u mij niet onderzoeken? - Ach, ik zou u natuurlijk wel een echografie, een laparoscopie, een tomografie en wat radiografieën kunnen laten doorstaan. Maar dat is niet nodig.

De Standaard,

De tomografieën van het cavum of van de hypofarynx zijn niet uitdrukkelijk vermeld in de nomenclatuur van de geneeskundigeverstrekkingen. Ze mogen beide worden gelijkgesteld met de tomografie van de larynx, met toepassing van de regel die bepaalt dat één enkele reeks mag worden aangerekend, zelfs indien verscheidene reeksen worden uitgevoerd.

https://www.absym-bvas.be/downloads/xcxxquw/i_art_17.pdf

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen