toosten


toosten 1.0

het glas heffen en daarbij een heilwens uitspreken voor iemand of naar aanleiding van zekere gelegenheid; een toost uitbrengen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Toosten…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      'Voor ons allemaal.' We toosten, gaan allemaal plechtig staan en heffen ons clublied aan.

      Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: op

      • op iets of iemand toosten

      Zij was de dag ervoor, een zondag was het geweest, zestien geworden [...]. Germ had op haar getoost en een paar dingen verkondigd over jeugd en toekomst.

      Kriblijn, Barber van de Pol,

      Af en toe ving ik berichten op [...]. Zoals die keer tijdens een weekend in het voorjaar na een kort telefoongesprek, toen ze begon te brullen: 'Ruudje, ik krijg de toestemming,' en beiden [...] gillend door het huis liepen en een goede fles ontkurkten en toostten op de goede afloop.

      Sterk water, Marijke Libert,

      Hij dronk zijn glas leeg, vulde het meteen weer bij, schonk ook de anderen bij. Hij hief zijn glas of hij ergens op wilde toosten.

      Het samenzijn, Jan Meyers,

      • met iemand toosten
      • met elkaar toosten

      'Laten we klinken op het leven, op alles wat het waard is, op Agnes' nieuwe huis, en haar oude en nieuwe vrienden. Proost!' Ik toost met iedereen en voel me ondanks alles compleet.

      Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

      'Dr. Vogel' en Bavaria toosten met elkaar. Wanneer een bedrijf de reclameslogan van een ander bedrijf gebruikt leidt dat meestal tot een rechtszaak. Het kan ook anders. Vorige week plaatste een producent van homeopathische geneesmiddelen, Biohorma (bekend van de Dr. Vogel producten), een paginagrote advertentie in verschillende dagbladen met de tekst: 'Zo. Nu eerst een Echinaforce'. De tekst is afkomstig van het biermerk Bavaria. Naar aanleiding van deze éénmalige advertentie gaf de directie van Bavaria aan elk personeelslid van Biohorma een kratje bier. De algemeen directeur van Biohorma, heeft op zijn beurt alle 900 medewerkers van Bavaria voorzien van een flesje Echinaforce, een natuurlijk middel tegen griep en verkoudheidsklachten.

      http://www.apotheekkoop.nl/consumed/dagnieuws/actueel.php3?id=2040&zoekstr=geneesmiddelen,

      • toosten met zekere drank

      Ze hadden ieder een glas in de hand met fonkelende rode wijn erin en betraden lacherig en rumoerig het terras. Gisela werd opgetild en weer neergezet. Men toostte schertsend met een kopje citroenlimonade. Terwijl hij een flinke slok nam ontdekte mijn vader mij en wenkte me.

      De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

      Boven op dit modernistisch podium van natuursteen zijn terrassen gemaakt met plastic stoelen behorend aan Café des Arts [...]. Op het pleintje toosten we met een Sancerre rosé op de overwinning van vandaag en de installatie van de full Tîtes.

      Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen