tophypotheek


tophypotheek 1.0

(bouw, gebouwen en huisvesting)

hypotheek over maximaal 125% van de executiewaarde van een huis met een relatief hoge rente

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tophypotheek…

is een hypotheek

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een hypotheek met een relatief hoge rente; is meestal hoger dan 75 tot 90% van de executiewaarde van een huis, maar nooit hoger dan 125% daarvan
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft in vergelijking met een standaardhypotheek een hogere rente

    Algemene voorbeelden


    Het grote voordeel van een tophypotheek is dat starters niet de aankoopkosten en 10% van de aanschafprijs aan opgebouwd vermogen nodig hebben. Daarnaast levert een hogere hypotheek meer fiscale hypotheekrenteaftrek op.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Tophypotheek

    Wanneer is een hypotheek een tophypotheek? Als voorbeeld nemen wij een huis van €250.000. De executiewaarde hiervan bedraagt: €250.000 x 85 procent = €212.500 x 75 procent = €159.375. Met andere woorden, in het geval u meer dan €159.375 leent bij een koophuis van €250.000 hebt u een tophypotheek. In Nederland is het gebruikelijk om tot 125 procent van de executiewaarde aan hypotheek te verstrekken.

    http://financieel.infonu.nl/hypotheek/48757-wat-is-een-tophypotheek.html,

    Aan het hebben van een tophypotheek kleven een aantal risico's: • Oversluiten kan moeilijk zoniet onmogelijk zijn als op de woning al een hypotheek van 106% van de marktwaarde rust. • Bij verkoop kan er een restschuld overblijven die door de schuldenaren aan de bank betaald moet worden. Zijn deze middelen er niet, dan moet hiervoor wellicht consumptief geleend worden of kan de woning niet verkocht worden.

    http://www.homefinance.nl/hypotheek/faq/hypotheek-afsluiten/verzekeringen-risicos-hypotheek/wat-is-een-tophypotheek.asp,

    Tijdens pauzes en vergaderingen kon het gebeuren dat ik mij niet tijdig uit hun boeiende gesprekken wist los te weken met het gevolg dat nog dagen achtereen mijn oren tuitten van de tophypotheken, erfpachten, rijkssubsidies, premiekortingen, dubbele belastingaftrekken, viervoudige kinderbijslagen, reiskostenvergoedingen, verhuiskostenvergoedingen, kledinggeld, 4%-regelingen, ik werd er stapelgek van!

    Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,