tovenaar


tovenaar 1.0

iemand die kan toveren; iemand die de toverkunst beoefent; iemand die tovert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tovenaar…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan toveren; beoefent de toverkunst; beschikt over magische krachten
  • [Geslacht] is een man

    Algemene voorbeelden


    Fé, een meisje van bijna 12 jaar, is dolgelukkig want ... morgen wordt ze 12 jaar. 's Nachts gebeuren echter de vreemdste dingen. Fé krijgt bezoek van tovenaar "Hoe is het met u, goed dankuwel". Die zit in serieuze problemen, want hij heeft Ka, de discoheks veranderd in een kilo bananen, en wordt achtervolgd door haar vrienden De Vierarmige prins en Boe, het zichtbaar onzichtbare spook.

    http://www.gent.be/

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • toveren

    Een tovenaar beheerst de zwarte kunst. De dominee is uitgenodigd om erwten bij hem te komen eten. De tovenaar tovert alle zakken van de dominee vol met erwten. Bij een andere gast tovert hij de grauwe erwten om in spinnen.

    http://www.verhalenbank.nl/items/browse/page/3?tag=duur

    met onbepaald voornaamwoord


    • geen tovenaar (zijn)

    "Foute kapsels? Walter zal het wel fiksen", zegt Walter. "Ik ben evenwel geen tovenaar. Kapot haar is voorgoed verloren." Walter herinnert zich de tijd nog dat permanents in de mode waren. Toen kreeg hij vaak klanten met mislukte krullen over de vloer.

    De Morgen,

    "Ze moeten maar laten zien wat ze kunnen. Ik streef nog steeds naar hoofdprijzen met als voorlopig einddoel de Spelen van volgend jaar in Lillehammer. Maar het kan ook mislukken. Ik ben geen tovenaar."

    NRC,

    Vergeleken bij Angela, die dat resterende haar waste en kamde, niet op de vlucht ging voor lichamelijk verval, schoot ik te kort, net als bij Arthur, die met direct mededogen de zwelling uit een zieke schouder had proberen weg te blazen. Wat deed het ertoe dat het niet hielp. Hij was geen tovenaar, hij gaf een teken van liefde.

    In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

    met eigennaam


    • tovenaar Gandalf

    De hobbit Frodo, met wie de meeste lezers zich gemakkelijk identificeren, moet een magische ring vernietigen op de plaats waar die vele eeuwen eerder is gesmeed: in het hart van Mordor, het rijk van de kwade Sauron. Frodo krijgt daarbij de hulp van mensen, elfen, dwergen, enten (een soort boomwezens) en van de tovenaar Gandalf.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • heksen en tovenaars
    • heksen, tovenaars en weerwolven

    Mensen geloofden heel sterk in een toverwereld. Het volk had zijn eigen idee over mensen die bovenaardse machten gebruikten. Deze mensen gingen om met tovenarij en waren in staat om anderen te helpen of onheil te berokkenen, doch meestal gebruikten ze het voor het kwade. En wanneer men aan het kwade dacht, dacht men aan de duivel. Hij zou heksen en tovenaars opdrachten geven en toverboeken uitlenen.

    http://users.pandora.be/ellenadams/volksgeloof.htm

    Waar bestaat een heksenkring uit? Zo'n gemeenschap bestaat uit een kring van heksen en tovenaars (mannelijke heksen), 13 in totaal. De erediensten, rituelen en literatuur over hekserij zijn zeer oud en volgen een vast patroon.

    http://www.faq-online.nl/Verslagen/engelen/satan_onder1.htm

    Het bijgeloof was nog even groot als in de Middeleeuwen. Men was benauwd voor de 'kwade hand', zogeheten heksen, tovenaars en weerwolven.

    http://home.pi.be/~tthijs/art13.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    tovenaar 2.0

    iemand die iets uitzonderlijk, toverachtig goed kan; iemand die zeer bedreven is in iets

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een tovenaar…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is uitzonderlijk, toverachtig goed in iets; is zeer bedreven in iets

      Algemene voorbeelden


      H.J.A. Hofland omschreef Hermans als 'een tovenaar met een peilloze voorraad aan telkens nieuwe bliksems in zijn repertoire'.

      http://www.battl.nl/sergebeledigen.html,

      Zulke prachtige boeken als Hugo Claus schreef! De Metsiers alleen al, die eerste roman [...]. Het gesloten platteland [...]. De dreigende dood. Het dorp. De buitenstaanders [...]. Nu is De geruchten verschenen en het gaat weer over diezelfde zaken. Maar in 1950 was er een tovenaar aan het werk en in 1996 wordt er alleen maar weer eens een romannetje in elkaar geknutseld. Is een talent iets wat je net zo makkelijk krijgt als dat het je kan ontvallen?

      http://www.groene.nl/1996/42/jn_claus.html,

      Concurrent Novell heeft iets dergelijks ontwikkeld voor PerfectOffice, een geïntegreerd pakket (suite) met de tekstverwerker WordPerfect en het rekenprogramma Quattro Pro. Hier heten de PC-kaboutertjes Coaches. Ook in het besturingsprogramma Windows 95 zijn de tovenaars van Microsoft van de partij. Wanneer men de datum op de PC wil veranderen, schakelt het programma vanzelf naar de klok in het contrôlepaneel.

      NRC,

      De pen was een wonder, als het goud het papier beroerde verschenen uit het niets letters en cijfers, blauwe cirkeltjes en streepjes en puntjes waaraan de tovenaar, zijn vader, de vorm gaf die hij wilde.

      Vertraagde roman, Leon de Winter,

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een tovenaar zijn

      Hoe gewoon en intiem met zijn hele publiek Maarten Biesheuvel zich ook presenteert, in werkelijkheid is hij een tovenaar en wie nog nooit iets van hem las en mij dus niet voetstoots gelooft, raad ik aan om zijn recente verhaaltje 'Het verdriet' te lezen dat ergens in het begin van zijn bundel Duizend vlinders staat.

      Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: met

      • een tovenaar met verf

      De echte decoratieschilder heeft behalve de hout- en marmerimitaties veel meer in huis. Het is een soort tovenaar met verf.

      http://www.veldmanenveltman.nl/fotomap/diverse/index.php

      Voorzetsel: uit

      • de tovenaar uit India
      • de tovenaar uit Montenegro

      Beide schakers vermaakten het publiek met een schitterende vechtpartij, die ongetwijfeld de hele wereld zal overgaan. Alleen kreeg Anand wel te weinig. De tovenaar uit India verzuimde op de 28ste zet toe te slaan.

      Meppeler Courant,

      Maar waarom zou Ajax van Milan verliezen? Omdat Milan Savicevic, de tovenaar uit Montenegro, in zijn midden heeft?

      NRC,

      Voorzetsel: van

      • de tovenaar van Parma

      En als de muur doorbroken werd, stond altijd doelman Stelea paraat. Alleen Asprilla zorgde halverwege het tweede part voor enige onrust. De tovenaar van Parma werd in het strafschopgebied onderuit gehaald. De Syrische scheidsrechter Jamal Al-Sharif legde de bal niet op de stip. Een foutieve taxatie.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen