toverschool


toverschool 1.0

instelling waar men een opleiding tot tovenaar kan volgen; instelling waar men toverles kan krijgen; school om te leren toveren

Semagram


Een toverschool…

is een school; is een instelling; is een organisatie

   Algemene voorbeelden


   Een Toverschool is in J.K. Rowlings serie over Harry Potter een school waar les wordt gegeven in tovenarij aan heksen en tovenaars. In de boeken komen drie toverscholen voor: Zweinstein, Beauxbatons en Klammfels.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Toverschool

   Elke zaterdagmiddag om vier uur vangt de toverschool van Professor Mordechai Mardoek aan, de eerste echte toverschool van Nederland. De professor neemt leerlingen aan van 4 tot 11 jaar, die blijk hebben gegeven van magische kwaliteiten. In decor van de torenkamer van de in een spiegel opgesloten leermeester van Mordegai worden kinderen ingewijd in de geheimen van de toverkunst. Ze ontdekken de tovenaar in zichzelf en helpen Mordegai's leermeester ontsnappen.

   http://www.iamsterdam.com/nl/placestogo/de-toverschool-van-professor-mordechai-mardoek/f80b24ee-47ba-430f-8b05-4f8ae393e5e9

   Gert heeft de burgemeester een poets gebakken. Die wil nu wraak nemen. Van Leemhuyzen brengt hem op een idee: ze gaan een toverschool nadoen met de burgemeester als grote tovenaar en Gert zo doen geloven dat hij kan toveren. Eerst is Gert onder de indruk, maar al snel heeft hij door dat er iets niet klopt. Hoe lang zullen de burgemeester en Van Leemhuyzen het nog kunnen volhouden?

   http://www.studio100fan.eu/encyclopedie/De_toverschool_-_Samson_%26_Gert_(aflevering)

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • toverschooltje

   toverschool 1.1

   gebouw waar een toverschool gehuisvest is

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Semagram


   Een toverschool…

   is een gebouw

     Algemene voorbeelden


     De toverschool van Harry Potter, de Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, is uitgebrand. Een brand heeft een deel van de set en de coulissen van de nieuwe Potter-film verwoest.

     http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/film/1.742812,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     • toverschooltje