trainer


trainer 1.0

iemand die een ander of anderen begeleidt in het aanleren of verbeteren van bepaalde vaardigheden; iemand die een ander of anderen traint in een vaardigheid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trainer…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] begeleidt een ander of anderen in het aanleren of verbeteren van bepaalde vaardigheden; traint een ander of anderen in een vaardigheid

    Algemene voorbeelden


    De cursist formuleert zelf zijn eigen voorstel en legt dit voor aan de trainers van de opleiding. Belangrijk: het gaat hier niet om het volgen van een zgn. "leertherapie" eventueel zelfs bij een van de trainers van de opleiding (zoals gebruikelijk in vele andere opleidingssystemen).

    http://www.arcturus.be/tcc.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met bezittelijk voornaamwoord


    • onze trainers

    Natuurlijk komt het voor dat een cursist zegt behoefte te hebben aan rijtjes, regels en terminologie; wat onze trainers dan doen, is verwijzen naar de meest geschikte boeken, schema's en oefeningen voor na de les of tussen de lessen.

    http://www.linguarama.nl/nederlands/vis-state.php

    Misschien wilt u persoonlijke begeleiding. Omdat u nu niet durft te vliegen. Of omdat de spanning bij het vliegen u te groot wordt. Dan bent u bij onze trainers in goede handen. Zij zijn gedragswetenschappelijk opgeleid. Zij kennen de luchtvaart. En zij hebben aandacht voor uw persoonlijke omstandigheden. Negen van de tien cliënten vliegen na een vliegangsttraining weer met succes.

    http://www.air-trainers.nl/intronl.htm

    met ander, nevengeschikt substantief


    • adviseur en trainer
    • manager en trainer
    • trainer en cursist

    Irma Meerloo, adviseur en trainer bij de Amsterdamse vrijwilligerscentrale, wordt dagelijks geconfronteerd met tegenstellingen tussen vrijwilligers. Volgens Meerloo ziet de ouderwetse vrijwilliger de nieuwe vrijwilliger als een bedreiging. 'Het gebeurt zelfs dat nieuwe, jongere vrijwilligers worden weggepest door de oude garde.'

    de Volkskrant,

    'Onze ervaring ligt vooral in de bankwereld, supermarktketens, produktiebedrijven en diverse instellingen', aldus Age H. Koster (55), de nestor van BB. Hij heeft als studie-achtergrond HTS en Sociale Academie en heeft een grote hoeveelheid praktijkervaring opgedaan als manager en trainer bij Philips en tevens als directeur van een veevoederfabriek.

    Meppeler Courant,

    Natuurlijk komt het voor dat een cursist zegt behoefte te hebben aan rijtjes, regels en terminologie; wat onze trainers dan doen, is verwijzen naar de meest geschikte boeken, schema's en oefeningen voor na de les of tussen de lessen. Eventuele vragen daarover kunnen natuurlijk best in de les worden beantwoord, zolang trainer en cursist zich maar realiseren dat dat niet primair is waar het bij taaltraining om gaat.

    http://www.linguarama.nl/nederlands/vis-state.php

    voorafgegaan door als


    • als trainer

    Scouting Nederland geeft voor leiding speciale cursussen voor het op kamp gaan met een groep kinderen. Vanaf 1980 ben ik daarbij actief als trainer.

    http://www.sjoernalistiek.nl/

    Sinds 1980 werkt hij zelfstandig als trainer voor diverse soorten bedrijven.

    Meppeler Courant,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    trainer 2.0

    iemand die voor zijn beroep of ook wel uit liefhebberij een sportploeg of individuele sporter traint; iemand die een sportploeg of een individuele sporter op technisch en tactisch gebied begeleidt; oefenmeester; coach

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een trainer…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] traint
    • [Belanghebbende of begunstigde] traint sporters

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • worden

      De Franse judoheld David Douillet wordt trainer. De zwaargewicht stopte na de Spelen in Sydney, waar hij zijn tweede olympische titel haalde.

      De Telegraaf,

      met adjectief ervoor


      • de nieuwe trainer

      Chris Dekker is de nieuwe trainer van FC Den Bosch. Hij tekende gisteren een tweejarige overeenkomst met de club die op de laatste plaats in de eerste divisie staat.

      NRC,

      In Savalen was Niemann haar zenuwen de baas. Ze heeft dit jaar een nieuwe trainer. Stefan Gneupel, afkomstig uit de atletiekwereld, nam de taak over van Gaby Fuss. Niemann legde het afgelopen seizoen de nadruk op sprinttraining, vroeger haar minste onderdeel. Prompt won ze dit keer ook de 500 meter.

      NRC,

      Volgens De Ruiter geeft de nieuwe trainer zijn speelsters juist vertrouwen. "Je mag fouten maken, want je weet dat je niet voor een keer bent geselecteerd. En hij weet goed tegen wie hij wel en tegen wie hij niet wat kan zeggen. Iemand die goed speelt, pakt hij harder aan dan iemand die niet goed speelt."

      NRC,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: bij

      • trainer bij Ajax
      • trainer bij een club
      • trainer bij Feyenoord

      Trainer Leo van Veen heeft gisteren een éénjarig contract getekend bij RKC. De 48-jarige Utrechtse oefenmeester begint volgend seizoen aan zijn derde periode als trainer bij de Brabantse club.

      NRC,

      Gisteren zei een tamelijk rustige Cruijff dat het "fantastisch" was geweest om een generatie spelers op het WK te coachen waarvan hij een gedeelte nog kent uit zijn periode als speler en trainer bij Feyenoord en Ajax.

      NRC,

      Voorzetsel: van

      • de trainer van een club
      • de trainer van een elftal
      • de trainer van een ploeg
      • de trainer van een team
      • de trainer van een vereniging
      • de trainer van de nationale ploeg
      • de trainers van de nationale ploeg

      Robert Waseige wordt de nieuwe trainer van Sporting Lissabon [...]. Octavio Machado, de huidige trainer van de club, wordt adjunct van onze landgenoot, die binnen drie weken in Portugal wordt verwacht voor kennismaking met de groep en de eerste training.

      De Standaard,

      Vitesse bereikte gisteren overeenstemming met Nico van Zoghel over een driejarige verbintenis als trainer van het tweede elftal.

      NRC,

      Albert Mos was destijds trainer van dat team dat kampioen werd van de derde klasse.

      Meppeler Courant,

      Ze zwom al ongeveer een jaar "gewoon voor de gezelligheid" bij een nieuwe club, DZPC, toen een trainer van de vereniging, Marc Cuperus, haar kwaliteiten onderkende.

      NRC,

      Wilfried Van Moer wordt, in opvolging van Paul Van Himst, de nieuwe trainer van de nationale ploeg.

      De Standaard,

      Jan De Brandt en Marc Spaenjers zijn de nieuwe trainers van de nationale mannenploeg.

      De Standaard,

      • de trainer van Ajax
      • de trainer van Barcelona
      • de trainer van Club Brugge

      Ik lees de laatste dagen nog alleen dat de trainer van Ajax arrogant, meedogenloos, nurks en ontoegankelijk is. Een Bolkestein zonder glimlach. Mediatrainers snellen toe om de Ajax-hark van advies te dienen.

      NRC,

      Zelfs Johan Cruijff had gisteravond alle lof voor het goede optreden van de Fransen. "Ze hebben een team dat plezierig voetbal speelt", zei de trainer van Barcelona over de tegenstander. Paris Saint Germain is in de Champions Leaque nog steeds ongeslagen.

      NRC,

      Niet alleen zegt men in Moeskroen met veel overtuiging dat "Broos bijna zeker onze volgende trainer" wordt, ook geeft men er toe dat men de trainer van Club Brugge een voorstel deed dat niemand eerder in Moeskroen is gedaan.

      De Standaard,

      met eigennaam


      • trainer Leo van Veen

      Trainer Leo van Veen heeft gisteren een éénjarig contract getekend bij RKC.

      NRC,

      met bezittelijk voornaamwoord


      • onze trainer
      • zijn trainer
      • onze trainers
      • zijn trainers

      We hadden nog zo'n vier minuten te gaan toen onze trainer, Rinus Israël, vanaf de zijlijn schreeuwde dat ik mee naar voren moest.

      NRC,

      Bij de hoogspringers maakte ik eens mee dat ene Jo, een grote, slungelige man, alle records verpulverde die hij eerder in zijn sportclub had gehaald. Zijn trainer had er maar één uitleg voor: de sfeer van de Olympics was in Jo gevaren en deed hem over het steeds hoger gespannen koord zeilen.

      De Standaard,

      "Ontzettend stom", zo verwoordde zijn trainer Louis van Gaal de rode kaart van Davids. "Dat hoort niet bij Ajax."

      NRC,

      Al onze trainers hebben voltijdse functies in het normale leven en doen het zwemmen er als hobby bij.

      http://www.zwemfed.be/gaastra.htm

      Bij de eerste wereldbekerwedstrijden was Veldkamp niet vooruit te branden. Hij deed wat hij in die laatste situaties doorgaans doet: hij vloekte en tierde, dreigde het bijltje er deze keer écht bij neer te gooien en smeet uit pure frustratie zijn dure schaatsen over het beton. Zijn trainers en ploeggenoten keken elkaar aan en dachten allemaal hetzelfde: dat komt wel goed.

      Haagsche Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • de trainer en de spelers
      • spelers en trainers
      • trainers en spelers

      De eerste dag moest Den Haag een duel spelen tegen EDO, maar de bezoekers konden zegevieren met een 2-1 overwinning. Één week later moest er weer gespeeld worden, dit liep gelukkig wel goed af. De trainer en de spelers wisten één punt mee naar huis te nemen.

      http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?id=13796

      's Maandags becommentarieerde hij als een echte kenner de voetbalwedstrijden van het weekend en zijn kritiek was meestal niet mals voor spelers en trainers.

      Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

      Het is begrijpelijk dat Ajax zich geen complex wil laten aanpraten, dat trainers en spelers er niet bij gebaat zijn herinnerd te worden aan vorige jaren, aan de jaren 1993 en '94 waarin Ajax in de maand maart werd uitgeschakeld in zowel het Europese als in het nationale bekertoernooi.

      NRC,

      voorafgegaan door als


      • als trainer

      Als trainer haalt hij het maximum uit iedere speler.

      De Standaard,

      Vaste verbindingen


      personal trainer

      1. sportinstructeur die in dienst van een sportschool iemand persoonlijk begeleidt bij het verbeteren van sportieve prestaties, of met het (terug) in vorm brengen van iemands figuur

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een personal trainer…

        is een sportinstructeur; is een persoon

        • [Plaats] werkt in een sportschool of komt bij iemand thuis

          Trainen met een personal trainer is leuk, inspirerend en heeft bewezen de meest effectieve begeleidingsvorm te zijn die u zich kunt wensen. Een goede personal trainer stelt een optimaal trainingsprogramma voor u op, adviseert u op het gebied van voeding en ontspanning, en helpt u met het stellen van reële doelen.

          http://www.personaltrainers.nl/

          Onze personal trainer zal u begeleiden naar het door u gewenste figuur. Het programma zal volledig voor u persoonlijk aangepast zijn: voor uw lichaam, uw gemak en uw gezondheid, alles naar uw wens. Geen vervelende saaie cardio en iedere workout een programma speciaal voor u samengesteld. De personal trainingen kunnen privé, er zijn dan geen andere mensen aanwezig.

          http://www.fitnesscentrumvoorweg.nl/personal-training-zoetermeer/personal-training-mooier-figuur.html

          Na drie weken: helaas geen buikspier te zien. Dus: bellen!!! Heeft u wel het dieet gevolgd meneer? Was de eerste vraag die ik naar mijn hoofd geslingerd kreeg….. uhhhhhh. Je begrijpt het geen geld terug en terug naar de Gym. Maar ook daar schuilen onder elke tegel en in elke hoek de fabeltjes die niet helemaal kloppen met de realiteit die je moet ondergaan bij het bijvormen van je lichaam. Er is altijd wel een personal trainer of een Fitness guru te vinden die je een mooi verhaal kan vertellen. Maar net zoveel theorieën zijn er als dat er trainers zijn.

          http://www.yourbodyfederation.nl/bodyfactor/new_page_2.htm

          Het hele fitnessgebeuren wordt ook almaar individueler, al staan we nog ver af van Amerikaanse toestanden waar iedere bezoeker over zijn personal trainer beschikt.

          De Standaard,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        trainer 3.0

        iemand die dieren traint; africhter

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een trainer…

        is een persoon

        • [Activiteit of handeling] traint dieren
        • [Voorbeeld of specimen] traint bv. honden of dolfijnen, of voor specifieke doeleinden (zoals een film) ook leeuwen of beren

          Algemene voorbeelden


          Doordat het paard, met zijn trainer Roelof van 't Oever op de sulky, schrok van een auto in de Kuinderstraat, stortte het dier woensdagmiddag in de Havenkolk van Blokzijl. De pikeur sloeg van zijn vierwielig wagentje en moest later met een hoofdwond per ambulance worden afgevoerd.

          Meppeler Courant,

          Combinatiemogelijkheden


          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • trainers van bewakingshonden
          • trainers van honden
          • trainers van jachthonden

          De stroomband is populair onder de trainers van bewakingshonden en jachthonden. Ze kunnen het gedrag van de hond corrigeren door op afstand de elektrodes in de halsband te activeren. Bijvoorbeeld wanneer een hond niet snel genoeg op commando loslaat.

          De Gelderlander,

          Voor mensen die een hond hebben en het beste voor hun dier willen, heeft Saskia Nieuwenhuizen op 4 oktober 1999 Dogwalkers Nieuwegein opgericht. Zij was toen bestuurslid van de Kinologenclub Nieuwegein en haar vriend is daar trainer van honden.

          http://www.pen.nl/bedrijven/dogwalkers/pen.htm,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


          trainer 4.0

          toestel dat dient om lichamelijke oefeningen op te doen; toestel om op te trainen

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een trainer…

          is een toestel

          • [Functie] dient om lichamelijke oefeningen op te doen; dient om op te trainen

            Algemene voorbeelden


            De Genius Multiplayer, het nieuwe topmodel van Tacx, is uniek. De combinatie van het robuuste, stevige frame en de geavanceerde Tacx Trainer software 3.0 maakt het rijden in virtuele werelden tot een ware sensatie [...]. De communicatie tussen rem, VR interface en PC verloopt draadloos; de trainer heeft nog wel netspanning nodig [...]. De trainer wordt geleverd met het nieuwe BlackTrack stuurframe.

            http://www.dickhofrijwielen.nl/index.php/nieuwsbrieven/archive/view/listid-1-mailinglist/mailid-12-december-2011,

            Combinatiemogelijkheden


            in voorzetselgroep


            • op de trainer

            De Tacx fietstrainers zijn te verdelen in 3 segmenten: Het eerste segment zijn de VR (Virtual Reality) Trainers [...]. De Fortius is Tacx' meest geavanceerde VR trainer en wordt geleverd met een krachtige motorrem die beklimmingen en afdalingen simuleert. Bij het stijgen heb je op de trainer nagenoeg dezelfde weerstand als buiten en bij het dalen hoef je niet te trappen, want de motor laat het wiel gewoon doordraaien.

            http://www.dehaanwielersport.nl/default.asp?pid=36

            Woordfamilie


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            trainer 5.0

            (sport en recreatie; techniek en technologie)

            handzaam modelvliegtuig dat vaak wordt gebruikt door beginnende hobbyisten

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een trainer…

            is een toestel

            • [Uiterlijk] is klein
            • [Functie] wordt gebruikt om mee te vliegen
            • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gemakkelijk in gebruik; is handzaam; is geschikt voor beginnende hobbyisten
            • [Gebruikswijze] wordt bediend met behulp van een zender
            • [Gebruiker] wordt gebruikt door liefhebbers van modelvliegen

            Algemene voorbeelden


            Voor iedereen die interesse heeft in motorvliegen is het verstandig om te beginnen met een goed beginnersmodel. Neem dus geen Spitfire of een ander model voor gevorderden alleen omdat er erg mooi uitziet! Kies een stabiel en niet te snel vliegend beginnersmodel zoals een trainer; overstappen op iets anders kan later altijd als u meer (vlieg)ervaring heeft opgebouwd.

            http://www.modelvliegen.com/specials/beginnersgids/index.htm

            Zo'n veld van een modelvliegclub is ook de plaats om te informeren naar hoe je aan deze hobby beginnen kunt. Daar vindt je ervaren modelvliegers die je kunnen adviseren welke trainer, motor en zender je het best kan kopen. Wees gewaarschuwd dat niet alle modelbouwzaken het advies geven dat je nodig hebt.

            http://www.modelvliegklubvalkenburg.nl/modelvliegen/

            Deze hobby kun je het beste beginnen met een trainer, hierbij zit de vleugel aan de bovenkant gemonteerd. Deze modellen vliegen zeer gemoedelijk en stabiel, en zijn dus de ideale toestellen om te leren vliegen. Een Spitfire of Jet is dus GEEN beginnerstoestel!!! Laat je informeren op een vereniging of in een modelbouwwinkel.

            http://modelbouwjets.nl/wat_heb_je_nodig

            Combinatiemogelijkheden


            met adjectief ervoor


            • een goede trainer

            Een goede trainer is niet te klein of erg licht, daarmee worden de weersomstandigheden waarmee gevlogen kan worden een stuk uitgebreider dan bij b.v. een Easystar.

            http://www.mvccolumbia.nl/modelvliegen/modelkeuze.html

            Een goede trainer heeft een vleugel met voldoende V-stelling, daarmee heeft een model goede stabiele eigenschappen in de bochten en bij het uitkomen daarvan. Mits goed uitgetrimd zal een trainer met half gas horizontaal blijven vliegen.

            http://www.mvccolumbia.nl/modelvliegen/modelkeuze.html

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen