trainingspak


trainingspak 1.0

pak van een soepele stof om in te sporten, bijvoorbeeld joggen, dat vaak ook als vrijetijdskleding wordt gedragen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een trainingspak…

is een pak; is een kledingstuk

  • [Functie] dient om in te sporten, bv. joggen, maar wordt ook als vrijetijdskleding gedragen
  • [Omstandigheid] wordt gedragen bij het sporten, maar ook wel in de vrije tijd

    Algemene voorbeelden


    Sportbroekje, truitje of trainingspak. Van alle drie bestaan er talloze modellen, die allemaal fel onderhevig zijn aan de modegrillen van de fabrikanten en ontwerpers.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

    Hij rende liever in trainingspak met de hond langs het strand dan dat hij in een café zat, hij was nadenkend, stelde vragen, liet anderen de ruimte.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Ze keek in de spiegel die Pieter haar had gegeven. Het trainingspak had iets groter mogen zijn, maar de kleuren stonden haar goed: lichtgrijs met hier en daar een streepje blauw en rood.

    Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

    In de gang komt hen een donkere jongeman met dreadlocks tegemoet. Hij heeft de kap van zijn trainingspak over zijn hoofd getrokken en vraagt agressief: 'Wat moeten jullie hier?'

    Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

    Wij werden gesponsord door Adidas die ons alles leverde, van trainingspakken tot voetbalschoenen.

    NRC,

    De meeste trainingspakken hebben tegenwoordig reflecterende strips op de mouwen, rug of pijpen zitten. Er zijn ook losse reflecterende hesjes, armbanden, enkelbanden, enz. Bevestig deze banden dan wel altijd aan de kant van uw lichaam, waar u auto's kunt verwachten.

    http://www.lexthoen.nl/

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een trainingspak aandoen
    • een trainingspak aantrekken
    • een trainingspak dragen
    • een trainingspak kopen
    • een trainingspak uittrekken

    Je ziet weleens judoka's die voor en tussen de wedstrijden met blote voeten door de sporthal lopen. Al je lichaamswarmte gaat dan weg. Zorg ook dat je tussen de warming-up en de wedstrijden een trainingspak aan doet om je warm te houden.

    http://www.tomoda.nl/sjiemboen4.htm,

    Hij trok zijn trainingspak en zijn sportschoenen aan en liep in een rustige looppas het park in.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    "Zullen we maar naar huis gaan?" stelde Erik voor. Miranda knikte en ze liepen naar de kleedkamers, trokken hun trainingspakken aan en verlieten de sporthal

    http://www.ero-plaza.com/eroplaza/index.html

    Tot Niels voldoening kwam ze na korte tijd beneden . Ze droeg een trainingspak en hoefachtige, witte gymschoenen. Het pak piepte als ze liep en met haar armen bewoog.

    Franklin, Thomas Lieske,

    Met een kunstgrasschoen kan ook op een grasveld gehockeyd worden. Het is wel belangrijk dat de schoen goed past en een goed profiel heeft. Laat je adviseren in een sportwinkel. Wat nog rest is een trainingspak dat voor en na de wedstrijden gedragen kan worden en natuurlijk tijdens een training.

    http://www.tegelsehockeyclub.nl/index_2.html

    Trainer Jan Boskamp moet op de eerste etage op audiëntie bij voorzitter Constant Vanden Stock, maar is er niet bepaald op gekleed. Hij draagt een trainingspak en loopt op slippers. Manager Verschueren was vlak voor het einde van de training het veld opgestapt en had Boskamp gevraagd of hij zich bij de almachtige Vanden Stock wilde melden. En dat deed de trainer, ongedoucht en zonder zich om te kleden.

    NRC,

    Ze koopt een trainingspak, een wielerbroek en sportschoenen. Om negen uur in de ochtend rent ze met haar hond door de duinen.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    De speler die het veld in gaat komen, moet klaar staan langs de lijn. Indien deze speler bijvoorbeeld zijn trainingspak nog uit moet trekken is hij dus niet klaar!

    http://www.korfbalkieviten.nl/wsport/sport.htm

    met adjectief ervoor


    • een donkerblauw trainingspak
    • een donkergroen trainingspak
    • een kleurig trainingspak
    • een rood trainingspak
    • blauwe trainingspakken

    Daisy komt hem vertrouwd voor. Ze draagt de suède winterjas van Oda, om haar hals zijn oude geruite groene sjaal [...]. Hij neemt Daisy's jas aan. Ze kijkt rond en wrijft in haar handen. Ze draagt het donkerblauwe trainingspak en de sportschoenen van Oda.

    Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

    Hij droeg een donkergroen trainingspak waarop de naam Adidas stond, liep op grijze joggingschoenen, en de manier waarop hij bewoog verraadde dat hij dagelijks een sportschool bezocht.

    God's gym, Leon de Winter,

    Ze willen in elk geval eens per jaar de Kennedymars van 80 kilometer lopen (motto: 'don't talk, walk ). Ze hebben een kleurig trainingspak aan en gewone, lage sportschoenen, geen hoge wandelschoenen. In de heuptas ('want een rugzak gaat zo zweten') zitten isotone dorstlessers en verantwoorde mueslirepen.

    NRC,

    De jongen draagt zijn rode trainingspak en op zijn rug zit een tuig met een rugzakje. Onder aan de rugzak zit, stijf opgerold, een slaapzak gegespt.

    Het tijgerspoor, Julia Leigh,

    Het terrein tussen de flats, zo groot als drie voetbalvelden, lag vol vuilnis, kapotte stoelen en verroeste bedspiralen. In het midden speelden drie jongetjes in blauwe trainingspakken in het wielloze wrak van een auto.

    Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

    • een wijd trainingspak
    • nieuwe trainingspakken

    David liep rond in een wijd trainingspak dat eruitzag of hij het al dagen niet uit had getrokken.

    Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & Stephen Baxter

    Tijdens het muziekfestival in Kampen verschenen de majorettes van De Bazuin voor het eerst in hun nieuwe trainingspakken. Het was al lang een grote wens van de majorettes om trainingspakken te hebben, omdat zij bij koud en regenachtig weer, bijvoorbeeld bij de sinterklaasoptocht niet op straat kunnen met hun huidige uniform.

    Meppeler Courant,

    in voorzetselgroep


    • een man in trainingspak
    • mijn vader in trainingspak
    • atleten in trainingspakken
    • jongens in trainingspakken

    Op een balkon staat een man in zijn onderhemd. Zonder acht te slaan op de passerende trein leegt hij een volle vuilniszak in de gemeenschappelijke tuin beneden. Verrotte bende, resten eten en verpakkingen. Hij kan de troep niet zien neerkomen. Een volgend identiek flatgebouw onttrekt het aan zijn zicht. Daar zit een man in trainingspak voor zijn televisietoestel. Sokkenvoeten op de salontafel. Hij mist de vrouw in ochtendjas die stofzuigt. Met haar zou het beeld compleet zijn.

    Enkele reis moeder, Bram Vermeulen,

    Het werd een alledaags beeld: mijn vader in trainingspak op de fiets, kilometers rijdend zonder een meter vooruit te komen, in de huiskamer naast de kachel en de naaimachine, terwijl wij televisie keken.

    Stoom, Mark Van Impe,

    De geur van het beregende gras, het gemurmel van een honderdtal toeschouwers aan de andere kant van de betonplaten, atleten in trainingspakken die zich opwarmden, echoënde luidsprekers rond de piste, alles hield op te bestaan.

    Kras, Peter Terrin,

    De iT opende in het najaar van 1989, toen house party's en de dansdrug XTC op het punt stonden uit te groeien tot een nieuwe vorm van volksvermaak. De eerste houseplaten stonden in de hitparade, Smiley-Tshirts lagen in grote stapels op de Albert Kuyp en gabbers werden voor het eerst gesignaleerd: kaalgeschoren jongens in trainingspak die op monotone, razendsnelle housemuziek dansten.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een glimmend trainingspak
    • glimmende trainingspakken

    'Loop je hier iedere dag?' Hij heeft een glimmend trainingspak aan, daaronder felkleurige sportschoenen. Stijlvast, denkt ze. 'Nee, één, twee keer per week. Het is een mooie wandeling,' antwoordt ze.

    De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

    Pubers die voor de lens van Dijkstra verschenen waren vaak nog bedwelmd door de drank of hyper van de speed. Al kauwgom kauwend stonden de jongeren te hakken in hun glimmende trainingspakken.

    http://www.ruimtezicht.nl/beeldende-kunst/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen