translatie


translatie 1.0

(biologie; chemie en mineralogie)

proces waarbij een genetische code omgezet wordt in een eiwitstructuur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Translatie…

is een proces

  • [Stadium] is na de transcriptie de tweede stap in de eiwitsynthese
  • [Activiteit of handeling] is het omzetten van een genetische code
  • [Gevolg of resultaat] is een proces waarbij een eiwitstructuur ontstaat

    Algemene voorbeelden


    Op grond van een impuls van buiten wordt een stukje van de code (een instructie) afgelezen en gekopieerd tot RNA (transcriptie). Het RNA begeeft zich buiten de celkern en instrueert op zijn beurt een eiwitfabriekje in de cel (ribosoom) tot het maken van het gewenste eiwit (translatie).

    http://www.c3.nl/evv/c3-evbiotechnologie.pdf

    Biosynthese van de viruscomponenten. Allereerst wordt de synthese van de gastheereiwitten gestopt door: *Een door het virus gestuurde afbraak van gastheerDNA. *Viruseiwitten die interfereren met de transcriptie (aflezen DNA naar RNA code). *Repressie van de translatie (eiwitsynthese vanaf het RNA op de ribosomen).

    http://dwp.fcroc.nl/microbiologie/vermeerdering_van_een_virus.htm#Aanhechting

    ATP-molecules zorgen ervoor dat de faagstaart samentrekt, waardoor er een opening gemaakt wordt in de bacteriële celwand en -membraan. Op die manier wordt het faag-DNA in de gastheercel [...] binnengebracht. Vervolgens begint de transcriptie en translatie van de virale genen. Eén van de eerst actieve genen zorgt ervoor dat het gastheer-DNA in stukjes geknipt wordt.

    http://studwww.ugent.be/~pchristi/literatuurstudie.htm

    De ontdekking van bacteriofagen heeft [...] zijn stempel gedrukt op de moleculaire biologie. Mijlpalen zijn o.a. de ontdekking van transductie van genetische informatie (1952), restrictie-enzymen en DNA-modificatie (1952), genexpressieregulatie (1958), tripletcode voor translatie tot aminozuren (1961) en vectoren voor recombinanttechnologie (1974).

    http://studwww.ugent.be/~pchristi/literatuurstudie.htm

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    translatie 2.0

    (wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg; wiskunde; natuurkunde en astronomie)

    beweging van een figuur of lichaam waarbij de verschillende punten van het figuur of lichaam gelijke en evenwijdige banen beschrijven; parallelle verplaatsing zonder rotatie

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Translatie…

    is een beweging; is een handeling

    • [Richting] is een parallelle beweging zonder rotatie, waarbij de verschillende punten van het figuur of lichaam gelijke en evenwijdige banen beschrijven
    • [Stand] is een beweging waarbij de stand van het figuur of lichaam niet verandert
    • [Object betroffen] is een beweging of verschuiving van een figuur of lichaam

      Algemene voorbeelden


      Uitbreiding middels tractie en translatie van gewrichten. Onder aktief bewegingsonderzoek verstaan we de beoordeling van de beweging zoals deze door de patiënt zelf zonder hulp van buiten af gemaakt wordt. Onder passief bewegingsonderzoek verstaan we de beoordeling van de beweging welke door de onderzoeker aan de cliënt kan worden verricht.

      http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Onderz_man.htm

      Deze "speling" kan men onderzoeken door tractie uit te voeren loodrecht op het raakvlak van de concave partner van een gewricht. Ook in de richting parallel aan dit zelfde raakvlak behoort speling te bestaan welke men door translatie, parallelglijden, kan vaststellen. Beide handelingen geven ons meer inzicht in de kwaliteit van de speelruimte in het betrokken gewricht.

      http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Onderz_man.htm

      Minnaert [...] wijst op het aardige detail dat de stofhozen zich, als ze bij lichte wind ontstaan, steeds dwars op de windrichting verplaatsen dankzij het Magnus-effect [...]. Zo zou men op grote afstand uit de translatie van de stofhoos de rotatierichting kunnen afleiden.

      NRC,