troetelkind


troetelkind 1.0

kind waarvoor men een bijzondere voorkeur of liefde heeft en dat men dienovereenkomstig behandelt; lieveling; lievelingskind

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een troetelkind…

is een kind; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geliefd
  • [Behandeling of bewerking] wordt liefdevol, met meer genegenheid behandeld dan andere kinderen
  • [Waardering] geniet een bijzondere voorkeur

    Hoofdsemagram: kind


    Algemene voorbeelden


    Moeder was niet in staat hem iets kwalijk te nemen, wilde geen kwaad over haar benjamin horen. Casper, haar troetelkind. Vijf jaar na Lucas gekregen, na drie miskramen.

    Engelen van het duister, Jan Siebelink,

    Hij was, als benjamin, het troetelkind geweest van iedereen maar het meest van haar. Boven haar Steventje ging er niets. Behalve Katrien, natuurlijk.

    Het goddelijke monster, Tom Lanoye,

    De elfjarige Dawn Wiener is het lelijke eendje van haar klas op de Benjamin Franklin Junior High School [...]. Omdat ze weinig succes heeft bij de jongens wordt ze zelfs door de meisjes geplaagd. Of ze soms lesbisch is? Waarop de hele groep haar met "lesbo" toezingt. Jongens zijn zo mogelijk nog grover. Dramatisch voor haar is dat ze thuis geen enkele steun vindt. Haar zuster Missy is moeders troetelkind en haar broer Mark wordt bewonderd omdat hij prima met computers overweg kan.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    troetelkind 2.0

    gunsteling van iemand of van een groep; iemand die men met bijzondere zorg, belangstelling of verering behandelt

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een troetelkind…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is iemand die men met bijzondere zorg, belangstelling of verering behandelt

      Algemene voorbeelden


      O Joop [...], wat moeten ze gelachen hebben! Je was hun lievelingskunstenmaker, hun troetelkind, hun eigen treurige clown.

      Averechts, Gerrit Komrij,

      Rojas [...] was geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk en ook voor de Olympische Spelen in Atlanta. Het troetelkind van ploegleider Manolo Saiz was een aardige allrounder, die vooral in kleinere rittenwedstrijden goed voor de dag kwam.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      troetelkind 3.0

      zaak waarmee men zich met voorliefde en belangstelling bezighoudt; zaak waaraan men bijzondere aandacht of zorg besteedt; gekoesterd geesteskind

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een troetelkind…

      is een zaak

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een zaak waarmee men zich met voorliefde en belangstelling bezighoudt; is een zaak waaraan men bijzondere aandacht of zorg besteedt

        Algemene voorbeelden


        Gevraagd naar de betekenis van Ernst Groenevelt dan zou ik zeggen dat die voornamelijk gelegen is in zijn enthousiasme voor de bloei van het onder anderen door hem opgerichte tijdschrift, dat zo snel omhoog was geschoten, door het veel hoger niveau van de massa toegesnelde medewerkers. Het blad was zijn troetelkind.

        Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

        In live-optredens breng ik vaak covers. Ik beschouw ze niet als covers, het zijn een beetje mijn 'troetelkinderen' [...]. Ik breng bepaalde liedjes van Michel Berger, France Gall, de McGarrigle-sisters, omdat ik ze na al die jaren eigenlijk als mijn eigen liedjes beschouw.

        http://www.kuleuven.ac.be/up/jona/jona9900-1/p1_jo_lemaire.html

        Troetelkind van de BRTn blijkt het wielrennen. Tour en voorjaarsklassiekers scoorden in '95 opnieuw hoog. Parijs-Roubaix haalde [...] zelfs de top tien van het meerjarenlijstje '89-'95, een ranking waarin ook de Ronde van Vlaanderen vier keer scoort.

        De Standaard,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding