tweet


tweet 1.0

afbeelding

Bron: chel.pixie
(CC BY-NC 2.0)

(neologisme, netwerken [communicatie algemeen], internetplatformen)

kort berichtje van maximaal 140 karakters op de sociale netwerksite Twitter, waarin iemand meedeelt wat hij of zij aan het doen is, wat hij of zij van plan is, wat hem of haar beweegt e.d.; twitterbericht

Semagram


Een tweet…

is een bericht

 • [Functie] dient om anderen op snelle wijze op de hoogte te houden van wat men aan het doen is, enz.
 • [Omvang abstract] mag maximaal 140 karakters bevatten
 • [Handelende persoon] wordt geplaatst op Twitter door iemand die zich daarvoor geregistreerd heeft
 • [Middel] wordt geplaatst met behulp van een computer of een smartphone
 • [Onstoffelijke inhoud] bevat een mededeling over wat iemand aan het doen is, wat iemand van plan is, wat iemand beweegt e.d.

Hoofdsemagram: bericht


Algemene voorbeelden


Ook onze - vandaag jarige - vorstin gaat met haar tijd mee. Zij heeft haar bedankje voor de ontvangen verjaarswensen en cadeaus via Twitter verspreid. "Heel veel dank voor alle hartverwarmende felicitaties!", luidt de tweet die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) in haar opdracht twitterde.

http://www.solv.nl/weblog/jarige-koningin-bedankt-door-sturen-van-een-tweet/17761,

Een artikel in De Telegraaf van afgelopen donderdag, over een persoonlijke tweet van Ad Valvas-redacteur Peter Breedveld, heeft voor veel consternatie gezorgd. Het betrof een tweet over de PVV, die Breedveld op persoonlijke titel vanaf zijn privéblog rondstuurde. Op dat weblog liet hij weten dat zijn tweet een grap was.

http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/1149-commotie-over-tweet.html,

RTL-nieuwslezeres Suzanne Bosman had er, naast het behandelen van de uitslagen, een taak bij deze verkiezingen: twitterberichten voorlezen. Ook de NOS liep weg met Twitter. 'Twitterexpert' Jeroen Wollaars las gedurende de verkiezingsnacht-uitzending tientallen tweets voor aan de bezoekers thuis.

de Volkskrant,

D66 heeft dinsdag zijn programma voor de verkiezingen van het Europees Parlement in tien 'tweets' op Twitter gepresenteerd. D66 is daarmee de eerste Nederlandse partij die dit doet.

Leidsch Dagblad,

De Australische zwemster Stephanie Rice is na een tweet haar sponsorcontract met Jaguar kwijtgeraakt. In het bericht liet ze zich kwetsend uit over homo's.

Sp!ts,

Wil je tweets toewijzen aan een bepaald onderwerp, dan zet je een hash (#) voor het onderwerp. Wil je een bericht (tweet) dat iemand al geplaatst heeft een keer herhalen of benadrukken, dan gebruik je "retweet". Je zet RT of ReTweet voor je boodschap.

http://www.twitterfeeds.nl/wat_is_twitter.php

De omstreden Haagse PVV-coördinator Ruud Sablerolle is opnieuw in opspraak geraakt. Hij zou volgens de Dagelijkse Standaard zijn Twitter-account met dubieuze tweets hebben verwijderd.

http://www.nu.nl/,

Districtschef op non-actief om tweet [...]. De Drentse korpschef Frans Bakker heeft districtschef Gerda Dijksman van de politie Zuidwest-Drenthe maandag per direct op non-actief gesteld naar aanleiding van een twitterbericht.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/558994/2010/12/27/Districtschef-op-non-actief-om-tweet.dhtml,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


 • een tweet [beantwoorden, plaatsen, lezen, schrijven]
 • tweets versturen

Twinkle heeft een erg mooi interface, die ook nog eens heel clean en overzichtelijk is. Je ziet duidelijk wie welk bericht geschreven heeft en aan wie, steeds met de foto erbij. Vanuit bijna ieder scherm kun je zelf een tweet schrijven.

http://www.iphoneclub.nl/10019/twitter-op-de-iphone-twinkle-twitterrific-en-twittelator/,

Een tweet plaatsen is niet verplicht, maar wel leuk!

http://chicandthecity.nl/2011/01/page/3/,

Een tweet beantwoorden: 1. Markeer een tweet; 2. Druk op de menutoets ; • Klik op Beantwoorden als u een antwoord wilt verzenden naar de persoon die de tweet heeft geplaatst; • Klik op Allen beantwoorden als u uw antwoord wilt verzenden naar alle personen die in de tweet zijn genoemd.

http://docs.blackberry.com/nl-nl/smartphone_users/deliverables/17193/Twitter_for_BlackBerry_Smartphones--1004091-0707095646-006-1.0-NL.pdf

Een tweet schrijven is een puzzel. Je moet je woorden zorgvuldig kiezen, bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden dien je te beperken tot een minimum en je blijft telkens bezig met het kiezen van de meest geschikte werkwoorden. Kortom, je moet telkens weer een betere, duidelijkere en meer beknopte manier uitvogelen om te zeggen wat je wilt overbrengen.

http://www.voslibert.nl/Beter-leren-schrijven-met-Twitter.ashx

Mocht je geen computer bij de hand hebben dan kun je vanaf je telefoon ook een tweet plaatsen met jouw melding.

http://www.zeewolde.nu/pagina/3/Voorwaarden%20en%20Plaatsen/,

Wil je een tweet beantwoorden als een privébericht, klik dan op reply en vervang het apenstaartje aan het begin door twee tekens: d spatie.

https://twitter.com/andreehollander,

In theorie kan iedereen via de Twitter-site of Google jouw tweets lezen, mits je geen slotje op je account hebt (oftewel: je account protected is).

http://www.janpeterbogers.nl/artikelen/twittertips#volgers1,

Mocht je een Tweet lezen en het bericht zo leuk vinden dat je het wil doorzenden, kopieer dan de tekst en zet de letters RT (dit betekent "retweet") voor je bericht.

http://peoples-playground.com/index.php?option=com_content&view=article&id=102%3A7-tips-voor-het-gebruik-van-twitter&catid=10%3Adigitale-identiteit&Itemid=20&lang=nl&Itemid=2,

VVD'er Thierry Aartsen is geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Hij volgt oud-minister Jeanine Hennis op, die gisteren afscheid nam. Aartsen kwam deze week in opspraak vanwege tweets die hij jaren geleden verstuurde.

https://nos.nl/artikel/2250201-omstreden-twitteraar-aartsen-vvd-geinstalleerd-als-kamerlid.html,

met adjectief ervoor


 • domme tweets
 • een presidentiële tweet

VVD-fractieleider Dijkhoff zei maandag [...] dat Aartsen welkom was als Kamerlid, ook al had die een paar "domme tweets" verstuurd.

https://nos.nl/artikel/2250201-omstreden-twitteraar-aartsen-vvd-geinstalleerd-als-kamerlid.html,

Donald Trump kan voor sommige Trump-fans dus toch te ver gaan, met het creëren van zijn eigen waarheid. Donderdag distantieerden verschillende bevriende politici zich van een presidentiële tweet over het dodental op Puerto Rico na de orkanen Irma en Maria vorig jaar.

de Volkskrant,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • een beledigende tweet

De Engelse international Ashley Cole moet een boete van ruim 110 duizend euro betalen aan de Engelse voetbalbond (FA) voor een beledigende tweet. Dat heeft de FA donderdag laten weten.

de Volkskrant,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: over

 • een tweet over het dodental op Puerto Rico

Donald Trump kan voor sommige Trump-fans dus toch te ver gaan, met het creëren van zijn eigen waarheid. Donderdag distantieerden verschillende bevriende politici zich van een presidentiële tweet over het dodental op Puerto Rico na de orkanen Irma en Maria vorig jaar.

de Volkskrant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • beetweet
 • dreigtweet
 • feelgoodtweet
 • haattweet
 • IS-tweet
 • motivatietweet
 • nachttweet
 • PVV-tweet
 • RVD-tweet
 • tegeltjestweet

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomstleenwoord
Vroegste datering2008
BrontaalAmerikaans-Engels
Vorm in brontaalTweet; tweet
Betekenis in brontaalidem
Datering in brontaal2006