tweevadergezin


tweevadergezin 1.0

gezin dat bestaat uit twee vaders en een of meer kinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een tweevadergezin…

is een gezin

  • [Leden] bestaat uit twee vaders en een of meer kinderen

    Hoofdsemagram: gezin


    Algemene voorbeelden


    Er zijn ongeveer zes keer zoveel tweemoedergezinnen als tweevadergezinnen. Op de NSG Groenewoud zijn de 'tweemoedergezinnen' ook in de meerderheid. Dit is omdat vrouwen vaker een kinderwens hebben én omdat het voor hen iets minder gecompliceerd is om kinderen te krijgen. Thus (Meer dan Gewenst): 'Lesbiennes hebben twee baarmoeders in de aanbieding. Voor mannen is dat toch een ander verhaal.'

    http://dashboard.i-pers.nl/artikelen/eerst/ik-heb-twee-moeders-nou-en/

    Nederland telt verder 64.627 eenvadergezinnen en ongeveer 25.000 gezinnen met minimaal 5 kinderen. Van het gemengde gezin (1 autochtoon, 1 niet-westerse allochtone ouder) bestaan er 23.086 en zo'n 3.500 gezinnen is een tweemoedergezin. Van het tweevadergezin zijn er met ca 1.300 aanmerkelijk minder.

    http://www.ikcro.nl/mailinglist/archief/ikcro301002.html,

    In Elsevier zogezegd veel gezinnen in allerlei samenstellingen: het adoptiegezin, het tweevadergezin, het stiefgezin, het vieroudergezin, het pleeggezin, en ga nog maar even door. Hét gezin bestaat dus niet meer, luidt een conclusie van de auteur. De uniformiteit van vroeger heeft plaatsgemaakt voor diversiteit.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2582588/2002/10/24/Gezin-staat-als-een-huis.dhtml,

    Gaandeweg verdwijnt de afwerende houding van beide heren, om plaats te maken voor een welhaast verbeten twist om het (vermeende) vaderschap. En voor 'Sans Rancune', na tussenkomst van een welsprekende televisiedominee ('Maar Hij zegt de weg, de waarheid in het leven') en de door Van Kooten en De Bic aangedragen mogelijkheid van het 'tweevadergezin', tot een verrassende ontknoping komt, oppert Coby nog de baby meteen na de geboorte maar in te vriezen: "Laat eerst de wereldvrede maar eens uitbreken, dan pas ontdooien wij hem."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010962349:mpeg21:a0183,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • tot stand komen

    Het oudste 'kind zonder vader' is ongeveer tien jaar. Schattingen over zogeheten 'tweemoedergezinnen' waarvan geen registratie is, lopen uiteen van enkele tientallen tot enkele honderden. Voor zover bekend is er één 'tweevadergezin', tot stand gekomen via een draagmoeder.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003071021:mpeg21:a00177,