typiste


typiste 1.0

vrouw die zich voor haar beroep bezighoudt met tekstverwerking; vrouw die voor haar beroep hoofdzakelijk typewerk verricht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een typiste…

is een persoon

  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Activiteit of handeling] houdt zich beroepsmatig bezig met tekstverwerking; verricht voor haar beroep hoofdzakelijk typewerk

    Algemene voorbeelden


    Langzamerhand oefenden steeds meer vrouwen een beroep uit. Zij werkten in winkels, waren typiste of zelfs onderwijzeres, en droegen mantelpakken. Als men werkt, wordt de kleding immers sneller vuil en het dragen van een mantelpak had als voordeel dat men er alleen de blouse van hoefde te wassen.

    http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

    Eergisteren heb ik mijn roman Nalatenschap bij de typiste afgegeven.

    Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

    Via spraakherkenning en door een tevoren vastgelegde opbouw kunnen adequatere brieven geschreven worden zonder tussenkomst van een typiste.

    http://harten.net/beleidsplan.html

    D.M.P biedt inmiddels gedurende 17 jaar Computer- en Personeelservices aan Bibliotheken, Archieven en Musea. Vanuit ons hoofdkantoor in Barendrecht werken meerdere Bibliothecarissen en nog veel meer typistes voor cliënten in Nederland, Duitsland, Zwitserland, België en andere landen in Europa [...]. Het specialisme van D.M.P. is het digitaliseren van conventionele kaartcatalogi en ander geschreven of gedrukt materiaal, door middel van offline handmatige invoer, online-verwerking of Image/OCR technieken.

    http://www.dmpdata.nl/

    De pijn in uw nek, uw schouder en uw arm is terug te voeren op irritatie van een zenuw die door de halswervels het ruggenmerg verlaat en die over uw schouder naar uw arm loopt. Deze irritatie kan het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding. Bijvoorbeeld uren achter elkaar in dezelfde houding achter een computer zitten, zoals typistes of computerprogrammeurs.

    http://www.chiropractie-vanbeest.nl/

    Dames en heren, stenografen en stenogravinnen, Toen Pa Pinkelman in de politiek ging werd hij terzijde gestaan door een hoofdreferendaris, een referendaris, zeven griffiers, achttien schrijvers eerste klas, tweeëndertig commiezen en ruim zestig typistes om zijn kostbare gedachten bij te houden.

    http://www.minbzk.nl/grondwet_en/openbaarheid/toespraken/toespraak,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een jonge typiste
    • jonge typistes

    Een benoeming bij Justitie en enkele bevorderingen vielen hem te beurt, maar toen stierf de man die dat voor hem mogelijk gemaakt had, een oom van moederszijde. Ook leefden herinneringen na aan een begin van een schandaaltje met een erg jonge typiste.

    Verborgen schade, Aster Berkhof,

    Op de verdieping waar de accountant zijn kantoor had ingericht, waren drie jonge typistes in dienst. Ze zaten achter een glasruit en konden iedereen die naar boven ging in de gaten houden. Alle mannen die passeerden kregen van die meiden een cijfer wat de waarde van hun aantrekkelijkheid aangaf.

    De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

    • een voortreffelijke typiste
    • competente typistes
    • decente typistes

    Onze voortreffelijke typiste J. H. is er mee gestopt en dat betekent het einde van het "ouderwetse" typemachine tijdperk. Gelukkig hebben we Ewald Leus, die daardoor meteen bij de redactie ingelijfd is, bereid gevonden om de op diskette aangeleverde tekst in de computer te verwerken, het resultaat daarvan ligt nu voor U.

    http://www.discappy.nl/akc/ind_journaal.html,

    Maar het is ook te begrijpen waarom vrouwen, die vaak competente typistes zijn, de grafische werkomgeving weinig invoelbaar en onnodig gecompliceerd vinden.

    NRC,

    Voor mijn onderzoek kijk ik oa naar het tijdschrift van de Katholieke Werkgevers Organisatie in België in de jaren vijftig en zestig. Daarin wordt regelmatig reclame gemaakt voor het nieuwste typmachine en de verbeterde boekhoudmachine. Vrouwen zijn onveranderlijk min of meer verleidelijk doch decente typistes achter hun nieuwe verovering, met kirrende tekstballonnetjes over hoe makkelijk hun werk wel niet geworden is, met ergens op de achtergrond, of in een tweede frame een man - de baas - die tevreden toekijkt.

    http://www.zorra.be/Ads/2002/Gal_computer_HPLaserJet0602.htm,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • gediplomeerd typiste

    Ik zou naar Randstad gaan dat uitzendbureau. Daar zou ik me aanbieden als typiste. Ik was benieuwd of het me lukken zou en het leek me ook wel een aardig rolletje. 'Gediplomeerd typiste' was ik, 'maar mijn diploma ben ik kwijt.' Dat hinderde niet, ik mocht een proefje afleggen. Dat ging uitstekend, want in de vele tehuizen had ik dat tikken geleerd.

    Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

    met substantief ervoor


    • rijen typistes

    Iedereen op school lacht de tikleraar uit en alleen de allergrootste sukkels moeten les bij hem volgen, maar Hassan is dol op zijn tikmachines. Er is er eentje bij waarvan de toetsen op hoge poten lijken te staan, zodat je ze heel diep moet indrukken. Soms draaien we een vel in de machine, maar mijn vingers zijn niet sterk genoeg. Hassan zegt dat er vroeger in banken en bedrijven zalen vol met zulke machines waren, met rijen typistes die ontzettend snel en foutloos konden tikken.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • typistes en een secretaresse
    • secretaresses en typistes

    Ondersteunend personeel. We hebben twee parttime typistes en een parttime secretaresse in dienst, die voldoende ondersteuning bieden. Hun werklast zal afnemen wanneer we overgaan op het dicteren via spraakherkenning.

    http://harten.net/beleidsplan.html

    Prevalentiecijfers per beroepsgroep zijn alleen beschikbaar voor het TNO-onderzoek. De hoogste prevalenties in het TNO-onderzoek zijn gerapporteerd door kleermakers en naaisters (47%), in de bouw (43%), door laders, lossers en inpakkers (42%) en door secretaresses en typistes (38%).

    http://www.rsi-vereniging.nl/download/grrsi.pdf,

    Van 's morgens tot 's avonds schoof hij document na document op de glazen plaat terwijl secretaresses en typistes kwebbelden en kirden. Tamara vroeg zijn contract, trok ermee naar de personeelsdienst, en schold de chef de huid vol. De volgende dag al mocht José een vergadering bijwonen. Aan het kopieerapparaat werd hij nooit meer gesignaleerd.

    Donderdagmiddag. Halfvier, Kristien Hemmerechts,

    voorafgegaan door als


    • als typiste

    Op haar zeventiende begon Rosa te werken als typiste op het ministerie van Landsverdediging. In 1971 werd ze secretaresse van Jean-Luc Dehaene.

    De Standaard,

    Eva zong in een punkgroep, en leefde van een werkloosheidsuitkering; Hellen werkte als typiste voor uitzendbureau's.

    Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen