uitkeringstoerisme


uitkeringstoerisme 1.0

het reizen naar een specifiek land om daar, na een poosje gewerkt te hebben, een WW-uitkering aan te vragen; WW-toerisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Uitkeringstoerisme…

is toerisme

  • [Doel of bestemming] heeft als doel om in een ander land een uitkering te verkrijgen
  • [Plaats] vindt plaats naar landen waar de uitkeringen hoog zijn
  • [Handelende persoon] wordt gedaan door bewoners van een land waar de uitkeringen laag zijn

    Algemene voorbeelden


    In de Zwitserse krant Schweiz am Sonntag noemt Reding de sociale voorzieningen in sommige Europese landen 'te royaal'. In het interview suggereert ze dat landen daarom last hebben van zogeheten uitkeringstoerisme [...]. Al enige tijd woedt er een discussie in Europa over de effecten van het vrije verkeer van Oost-Europese werknemers. Onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk vrezen dat Roemenen en Bulgaren afkomen op de uitkeringen. Daarom willen ze toegang tot deze voorzieningen bemoeilijken.

    De Telegraaf,

    Nederland overdrijft het probleem van uitkeringstoerisme door EU-burgers. Dat heeft de Europese Commissie gezegd. Uit cijfers zou blijken dat er nauwelijks sprake is van uitkeringstoerisme. Eurocommissaris Viviane Reding noemt het aantal EU-burgers dat in Nederland leeft van een uitkering zelfs "opvallend laag". Volgens staatssecretaris Teeven bestaat er een groot probleem met EU-burgers die in Nederland vaak bijstand aanvragen zonder dat ze hier ooit hebben gewerkt. De toeslagenfraude door Bulgaren zou dit bewijzen. Teeven wil een einde maken aan het misbruik en heeft de Europese Commissie verzocht met een oplossing te komen.

    http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/23246_nederland_overdrijft_uitkeringstoerisme/,

    Polen, Bulgaren en andere Oost-Europeanen kunnen een Nederlandse WW-uitkering krijgen, die deels gebaseerd is op de tijd dat ze nog niet in Nederland, maar voor een veel lager loon in eigen land werkten. Zo kunnen ze in Nederland een zes keer hogere uitkering krijgen dan in eigen land het geval was geweest. Hoewel er nog niet massaal gebruik wordt gemaakt van dit uitkeringstoerisme, laat het zich raden dat deze aantrekkelijke route op zeker moment ontdekt wordt.

    http://www.elsevier.nl/Europese-Unie/blogs/2007/7/Krokodillentranen-VVD-om-uitkeringstoerisme-ELSEVIER131126W/,

    "Alle minima er aan paar honderd gulden in de maand bij. Dan krijg je ongetwijfeld uitkeringstoerisme en dan wordt het hier heel druk."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019369:mpeg21:a0580,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden