vakleraar


vakleraar 1.0

leerkracht die een vak doceert waarvoor hij of zij specifiek is opgeleid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vakleraar…

is een persoon

  • [Onderscheid of tegenstelling] geeft, in tegenstelling tot een groepsleraar, les in een specifiek vak in verschillende klassen
  • [Gebied] doceert een bepaald vak waarvoor hij of zij een specifieke opleiding heeft gevolgd

    Hoofdsemagram: leraar


    Algemene voorbeelden


    Voor de nabije toekomst ligt het in de bedoeling dat elke basisschool, naast groepsleraren, ook één à twee vakleraren in dienst heeft, die de lessen bewegingsonderwijs gaan verzorgen.

    http://topshare.che.nl/downloadattachment/91762/234500/brochure%20leergang%20bewegingsonderwijs%202009-2011.pdf,

    We delen de mening dat nieuwe leraren in hun opleiding goede vakkennis over onder meer de canon moeten verwerven. Zij moeten bij elk venster inspirerende lessen kunnen geven. De groepsleraren van het primair onderwijs net zo goed als de vakleraren van het voortgezet onderwijs.

    www.lvgs.nl/.../Kabinetsreactie%20op%20vaststelling%20van%20de%20Can,

    De basisschoolverlaters hebben gemeen dat ze vertrokken zijn uit het "veilige nest" van de meester of juffrouw in een vaak kleine basisschool [...]. In het secundair krijgen jongeren verschillende leraren, de zogenaamde vakleraren, waarmee ze op sociaal en emotioneel vlak moeten leren omgaan.

    http://www.sip.be/dpb/wis/bericht/Werken%20in%20de%20eerste%20graad%20-%20VISIETEKST_VVKSO.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief ervoor


    • vakleraar bewegingsonderwijs
    • vakleraar handvaardigheid
    • vakleraar muziek

    Deze opleiding is bedoeld voor leraren basisonderwijs die werkzaam zijn in de onderwijspraktijk en zich graag willen bijscholen om het diploma vakleraar muziek basisonderwijs te behalen. Met dit diploma op zak kunnen ze als muziekspecialist en gecertificeerd vakleraar muzieklessen op de basisschool verzorgen.

    http://www.paboweb.nl/index.php?action=of&type=tip&iid=67,

    Veel directeuren van basisscholen willen een vakleraar muziek die breed inzetbaar is binnen het team [...]. Vooral in de midden- en bovenbouw zitten de meeste groepsleerkrachten met het geven van de muzieklessen in hun maag. Als die lessen nu eens door een vakleraar werden overgenomen.

    www.paboweb.nl/.../Nieuwsbrief%20vakleraren%20februari-def.DOC,

    Het curriculum is verdeeld in drie gelijke blokken van 200 studie-uren. Elk blok dat voldoende wordt afgerond levert een deelcertificaat op. Drie opeenvolgende deelcertificaten van alle blokken leveren de bevoegdheid voor vakleraar bewegingsonderwijs op.

    http://topshare.che.nl/downloadattachment/91762/234500/brochure%20leergang%20bewegingsonderwijs%202009-2011.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding