veenpolder


veenpolder 1.0

polder met een bodem van veen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een veenpolder…

is een polder

  • [Samenstelling] bestaat uit veengrond
  • [Ontstaan] ontstaat door inzakken of inklinking van veenbodem, gevolgd door bedijking en/of drooglegging, of door turfwinning waardoor plassen ontstonden die nadien weer zijn drooggelegd

    Hoofdsemagram: polder


    Algemene voorbeelden


    Polders zijn te verdelen naar ligging, ontstaansgeschiedenis, typenbodemsoort en gebruik [...]. De indeling naar de bodemsoort is eenvoudig: veenpolders hebben veen als bodem; voorts zijn er klei- en zandpolders.

    http://www.scribd.com/doc/76538583/Polders-in-de-wereld,

    Veen bestaat grotendeels uit plantaardig materiaal. Zoals elk organisch materiaal verteert ook veen. Als het veen onder water staat, gaat dat verteren heel langzaam. Als de bodem geschikt moet worden gemaakt voor agrarisch gebruik of voor woningbouw, moet soms het grondwaterpeil worden verlaagd. Dit heeft tot gevolg dat het plantaardig materiaal in contact komt met zuurstof uit de lucht en daardoor oxideert met als gevolg volumeafname; er treedt bodemdaling op. Oxidatie van veenlagen in de bodem is een onomkeerbaar proces. Zo zijn ook veenpolders ontstaan.

    http://nirov.platform31.nl/Upload/media/Projecten/Nieuwe_Kaart/Bouwen_op_Slappe_Bodems.pdf,

    De veenpolders zijn in de 17e tot 19e eeuw voor turfwinning vergraven en vervolgens als droogmakerij ingericht.

    http://www.leidschendam-voorburg.nl/public/download/040310-welstandsnota-a2.1deeltwee.pdf,

    In het Lage Midden liggen twee grote veenpolders: gebieden die verveend zijn en naderhand zijn drooggemalen en opnieuw voor landbouwkundig gebruik ingericht.

    nhc.mixxt.com/networks/files/download.54595,