verantwoordelijke


verantwoordelijke 1.0

iemand die de verantwoordelijkheid heeft voor iets of iemand; iemand die verantwoordelijk is voor iets of iemand; iemand die zich moet (kunnen) verantwoorden; degene die verantwoordelijk is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verantwoordelijke…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft de verantwoordelijkheid voor iets of iemand; is verantwoordelijk voor iets of iemand; moet zich (kunnen) verantwoorden

    Algemene voorbeelden


    Een verantwoordelijke is verplicht om de verwerking van persoonsgegevens te melden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) voor hij begint met de verwerking. De melding geeft inzicht in de doeleinden van de verwerking, de personen van wie de gegevens worden verwerkt, de soorten gegevens, de ontvangers en de beveiliging van de gegevens.

    http://www.cbpweb.nl/downloads_av/AV21.pdf

    Hoog boven de turbines en de alternatoren houdt de bedieningsploeg het sterk gecentraliseerde en geautomatiseerde productieproces in het oog. Ze zijn met vijf: een verantwoordelijke, twee man achter de knoppen in de bedieningszaal en twee die de machines in de gaten houden.

    De Standaard,

    Onze begeleider vertelde dat er in zijn groep regelmatig problemen zijn, omdat er te weinig gevorderden en te veel nieuwelingen zijn. Per slaapkamer van ongeveer 5 personen is er een verantwoordelijke (een gevorderde deelnemer), per groep (werkeenheid) een hoofdverantwoordelijke (een ex-verslaafde die het programma heeft afgerond, maar (weer) woont op San Patrignano). Deze laatsten voeren regelmatig gezamenlijk werkoverleg.

    http://www.dewaayenberg.nl/reisverslag.htm

    De woordvoerders van Schiphol en de marechaussee zijn het erover eens dat de verantwoordelijken in Den Haag zitten. "Dit begint zo langzamerhand een overheidsverhaal te worden", zegt Rietveld. "Het was een politieke beslissing. Wij zijn slechts de uitvoerders", zegt De Jong.

    NRC,

    Af en toe ging het er woelig aan toe tijdens de vergadering, die meer dan vijf uur duurde. Een aandeelhouder die stelde dat alle problemen worden afgewenteld op de aandeelhouders en op het personeel en die wilde weten of er bij de bank intern sancties getroffen waren tegen verantwoordelijken, werd onthaald op luid applaus en zelfs op instemmend gejoel van sommige van de 144 aanwezigen.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een verantwoordelijke aanstellen
    • de verantwoordelijke aanwijzen
    • verantwoordelijken aanwijzen

    Samen brengen ze meer kwaliteit dan elk apart zou kunnen leveren. Want alle drie willen ze een eigen inbreng in elk project. Het kan, maar het vraagt de nodige organisatie. Veel vergaderen en per project een verantwoordelijke aanstellen. Zodat ook de minder plezierige kanten van het ondernemen worden verdeeld.

    De Standaard,

    De wettelijke afstammingsregeling draait immers vooral om de vraag welke persoon moet instaan voor het onderhoud en de opvoeding van een kind. Bij het aanwijzen van de verantwoordelijke voor deze levenstaak heeft de wetgever een bijzonder belang gehecht aan de biologische waarheid. Er zal steeds getracht worden het juridisch vaderschap en moederschap te doen overeenstemmen met het bio-genetisch vader- en moederschap.

    http://users.pandora.be/jan.fiers1/1ortho/

    De definitieve conclusies worden pas op 15 april in de Kamer bekendgemaakt. Tot zolang leggen de commissieleden officieel geen verklaringen af. Het is wel duidelijk dat de commissie enkele tientallen verantwoordelijken heeft aangewezen voor de mislukking van het onderzoek naar de verdwijning van Julie en Mélissa, An en Eefje, Loubna, en Sabine.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • de juridische verantwoordelijke
    • de politiek verantwoordelijke
    • de wettelijke verantwoordelijke
    • politieke verantwoordelijken

    Sommigen trekken al de conclusie dat ook minister Jet Bussemaker nu afstand neemt van de instrumentele benadering. Of dat zo is valt nog zeer te bezien. Immers de minister is de politiek verantwoordelijke voor het huidige beleid en het is in haar positie lastig om een instituut als de WRR volstrekt ongelijk te geven. Het zou zomaar kunnen dat ze zowel voorstander is dat cultuur wat te betekenen heeft als het een ander doel dient, als dat ze vindt dat cultuur ook een eigen intrinsieke waarde heeft.

    http://www.fnv-kiem.nl/nieuws/kunst-en-podium/2861/hoe-ver-reikt-het-rendementsdenken-in-de-cultuur/,

    De Raad van Bestuur is de juridische en wettelijke verantwoordelijke van de organisatie. Het dagelijkse bestuur van de organisatie is in handen van de Directeur-Generaal. De Raad van Bestuur wordt verkozen tijdens de Algemene Vergadering, en telt 12 leden.

    http://www.azg.be/nl/overazg/wat.htm

    Toen in het voorjaar van 1994 herhaalde signalen werden gegeven dat Belgische militairen wel eens het doelwit van extremisten zouden kunnen vormen om de VN-vredesmacht buiten spel te zetten en de geplande volkerenmoord ongestoord zijn gang te laten gaan, hebben onze politieke verantwoordelijken nagelaten om daaruit de gepaste conclusies te trekken.

    De Standaard,

    ( (vooral) in België)
    • pastorale verantwoordelijken

    Het is onze ervaring, van pastorale verantwoordelijken aan katholieke hogescholen en universiteiten, dat een afwachtende houding, waarbij de instelling het ontstaan en de ontwikkeling van haar pastoraal project laat afhangen van spontane en vrijwillige initiatieven en engagementen bij haar leden (in dit geval studenten en personeelsleden), veel minder vruchtbaar is dan een houding van actieve ondersteuning, inbedding en subsidiëring.

    http://www.kuleuven.ac.be/thomas/pastoraal/HO/visietekst.doc,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de verantwoordelijke van
    • een verantwoordelijke van
    • verantwoordelijken van

    Het totaal gebrek aan professionalisme rond de nationale elftallen (niemand weet wie over een maand de B-ploeg zal leiden, de verantwoordelijke van de jeugd heeft er geen idee van of Freddy Heirman en Marc Van Geersom - die door het Uitvoerend Komitee aan Paul Van Himst opgedrongen werden - straks nog voor hem werken), de muurvaste strukturen en de manifeste onwil om ons voetbal daadkrachtig aan te pakken, brachten hem de wanhoop nabij.

    De Standaard,

    In sommige gevangenissen is het ook mogelijk om rechtstreeks boeken te bestellen van de openbare bibliotheek. Eens per week gaat dan een verantwoordelijke van de gevangenisbibliotheek naar de openbare bibliotheek en leent een aantal boeken uit die de gedetineerden aangevraagd hebben.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/welzijnenjustitie/beleid/documenten.htm,

    Elke verantwoordelijke van een pluimveebedrijf of een broeierij is verplicht om een register bij te houden volgens het model in bijlage 1 van dit besluit, waarin in chronologische volgorde de personen worden genoteerd die het bedrijf bezoeken.

    http://www.afsca.fgov.be/FR/Sante_animale/peste_aviaire/Arretes/PA-AM-03-03-26.pdf,

    Bovendien betekende de negende overwinning die Erik Zabel dit seizoen al behaalde ook het dertigste succes van het jaar voor het Duitse team. Voor de verantwoordelijken van de ploeg komt het allemaal bijzonder goed uit nu de huidige broodheer wel wil doorgaan met de ploeg maar het budget, naar volgend jaar toe, ernstig heeft verminderd. Wil het enige Duitse team dat een plaats heeft bij de top twintig in de UCI-ranking zijn status behouden dan is een kapitaalkrachtige co-sponsor meer dan welkom.

    De Standaard,

    De rechtzoekende wordt terdege geïnformeerd over een aantal practica (ligging en openingsuren van de rechtbanken, parkeermogelijkheden in de buurt ...). De rechtzoekende wordt ontvangen door beleefd en behulpzaam personeel met naamsigne. Hij kan terecht bij een verantwoordelijke van de dienst "klantenzaken".

    http://www.n-va.be/public/pages/visie/standpunten/pub_Dossiers_detail.asp?ID=71,

    We organizeren ook bijeenkomsten met verantwoordelijken van de politie: zo leren wij hén beter kennen en zij ons.

    De Standaard,

    Inzake de online-discussiegroep moet gezegd worden dat deze enkel toegankelijk is voor Jong VLD leden. Er worden politieke standpunten besproken en vragen allerhande kunnen gesteld worden aan de verantwoordelijken van de vereniging.

    http://www.jongvld.be/opencms/export/projects/jongvld/STATIC/Pdf/Jong_VLD_Beleidsnota_2004-2006.pdf

    • de verantwoordelijke van de moord
    • de verantwoordelijke van de volkerenmoord

    De ex-president van Tsjaad, Hissène Habré, bevindt zich momenteel in Senegal. Habré wordt aanzien als de verantwoordelijke van de moord op 40.000 politieke tegenstanders tijdens zijn regeerperiode in de jaren 80.

    http://www.mo.be/fr/node/15832,

    Totnogtoe is geen enkele vermeende verantwoordelijke van de volkerenmoord berecht, noch in Rwanda zelf noch door het Internationaal Rwanda-Tribunaal in Arusha.

    De Standaard,

    Voorzetsel: voor

    • de verantwoordelijke voor
    • de verantwoordelijken voor

    Schreef u het scenario met bekende acteurs of actrices voor ogen? Neen, ik trok met mijn script naar de verantwoordelijke voor de casting en we bedachten allerlei namen die voor de verschillende rollen in aanmerking kwamen.

    De Standaard,

    "Onze sterkte? Degelijke, aparte, makkelijk te onderhouden materialen. Die teddy-jas, een mengsel van acryl en polyester, kan in de wasmachine." Katrien Halsberge, verantwoordelijke voor de verkoop: "Als er eens geen teddy bij zit in de collectie, hebben we grote ellende. 't Is zo'n beetje ons handelsmerk."

    De Standaard,

    De huurder dient de bewijzen van de betaling voor te leggen minimum één week op voorhand aan de verantwoordelijke voor zaalverhuur.

    http://www.tentakel.be/zaalverhuur.html

    De verantwoordelijken voor de gezondheidszorg van de Zwitserse kantons spraken zich donderdag op een konferentie in Bern uit voor toelating van de abortuspil RU 486 op de Zwitserse markt.

    De Standaard,

    Hoofdmoot op deze tweede bonusdisc is zonder meer de extensieve documentaire "Behind the Ears" van 36 minuten, waarbij iedereen die met de film te maken had, van producent Steven Spielberg over Robert Zemeckis tot de verschillende verantwoordelijken voor de special effects en de animatoren, hun betrokkenheid bij het project toelichten.

    http://www.dvdinfo.be/bespreking.cfm?reviewnr=890,

    Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden. Dat geldt voor Milosevic en alle andere verantwoordelijken voor de honderdduizenden vluchtelingen, maar het geldt ook voor Clinton en alle andere verantwoordelijken voor het massieve NAVO-geweld, zoals de Nederlandse regering en het Nederlandse parlement.

    http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9905/jan_m.stm

    • de verantwoordelijken voor de aanslagen
    • de verantwoordelijken voor de massamoord

    De verantwoordelijken voor de aanslagen van 11 september moeten gestraft worden door een onafhankelijke rechterlijke macht.

    http://www.vrede.be/nl/index.html,

    Oklahoma City ís het Midden-Westen, het hart van de Amerikaanse provincie zogezegd. Wie de aandacht wil trekken, denkt eerder aan New York of Los Angeles. De verantwoordelijken voor de massamoord gisteren in een gebouw van de federale regering in deze stad moeten dan ook een bijzonder motief hebben gehad.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • de eerst verantwoordelijke
    • de eerste verantwoordelijken

    Het begrip poortwachter deed op 1 maart 1996 zijn intrede in het Nederlandse sociale stelsel. Dat gebeurde bij de privatisering van de Ziektewet. Daarmee werd de werkgever de eerst verantwoordelijke voor een zieke werknemer. Op grond van de Wet uitbreiding loondoorbetalingsplicht bij ziekte (Wulbz) moet de werkgever sindsdien een jaar lang het loon doorbetalen én de verzuimbegeleiding en terugkeer op de werkplek ter hand nemen.

    Haagsche Courant,

    De rapporteur van het Europees Parlement vindt dat iedereen die betrokken is bij het transport van olie een financiële bijdrage moeten leveren. Met name scheepseigenaren, die de eerste verantwoordelijken zijn voor de toestand van hun vaartuigen, zouden mede-aansprakelijk moeten zijn.

    http://users.pandora.be/johanvanhecke/1114juni01.htm

    voorafgegaan door als


    • als verantwoordelijke
    • als verantwoordelijken

    De gemeente wil haar rol als verantwoordelijke voor het erfgoed in haar gemeente waarmaken maar heeft niet voldoende kennis in eigen huis om daaraan te voldoen.

    http://www.oost-vlaanderen.be/werking/gouverneur/speech1999.pdf,

    Zijn advocaat stelde dat Eydelie door justitie als gijzelaar wordt gebruikt. "Mijn client zou al lang op vrije voeten zijn geweest, wanneer hij bestuurders van de club als verantwoordelijken had aangewezen."

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen