vergismoord


vergismoord 1.0

(recht en misdaad; neologisme)

liquidatie waarbij per vergissing iemand wordt vermoord, omdat die wordt aangezien voor iemand anders, meestal een crimineel; vergisliquidatie; moord na persoonsverwarring

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vergismoord…

is een moord; is een misdrijf; is een daad

      Algemene voorbeelden


      Op 1 januari 2014 wordt GGZ-directeur Rob Zweekhorst (44) uit Berkel en Rodenrijs doodgeschoten als hij 's avonds zijn honden uitlaat. Een vergismoord, is de conclusie: bedoeld voor buurtbewoner Dennis van den B. (44), in verband met een mislukt drugstransport. Als het onderzoek vastloopt, zet de politie undercoveragenten in die aanpappen met Dennis en zijn partner Angelique en proberen hen bijna een jaar lang geheimen te ontfutselen.

      http://www.misdaadjournalist.nl/2015/12/de-vergismoord-in-berkel-de-sleutel-in-dubai-de-reportage-in-panorama/,

      Wrong time, wrong place: vergismoorden in Nederland. Het gebeurt helaas maar al te vaak: een fataal geval van een persoonsverwisseling [...]. Op de avond van 8 maart 1985, even voor middernacht, dringen twee zwaarbewapende mannen een kantoorpand aan de Verrijn Stuartlaan in Rijswijk binnen. Binnen is een popgroep aan het repeteren. De vijf bandleden krijgen het bevel op de grond te gaan liggen en krijgen kogels op zich afgevuurd. Drie slachtoffers sterven, twee raken zwaargewond maar overleven. Achteraf blijkt het een vergissing: de popgroep oefende in hetzelfde gebouw als de Bevrijdingsraad voor Suriname en de redactie van De Weekkrant Suriname. Beide worden gezien als spil in het verzet tegen het toenmalige bewind van Desi Bouterse in Suriname.

      http://panorama.nl/blog/magazine-blog/wrong-time-wrong-place-vergismoorden-in-nederland.html,

      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2014
      Samenhangende woorden (betekenis) vergisontvoering; vergisschot