verlofdag


verlofdag 1.0

dag waarop iemand met toestemming van de instantie waar hij in dienst is of onderwijs volgt, vrijgesteld is van werk of school, en die aan vakantie of andere erkende bijzondere bestemmingen zoals zorgverlof enz. wordt besteed; vrije dag

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verlofdag…

is een dag; is een periode; is een tijd

  • [Functie] dient voor vakantie of voor besteding aan erkende bijzondere doelen zoals ouderschapsverlof, bepaalde familiale verplichtingen, studie enz.
  • [Tijd] wordt in de regel zelf gepland door de begunstigde in functie van zijn omstandigheden
  • [Aantal of hoeveelheid] is in aantal gelimiteerd door een werkgever, door onderwijsinstanties e.d.
  • [Behandeling of bewerking] wordt voor personen die ergens in dienst zijn bij opname meestal voor de duur van de dienst op de betreffende dag afgetrokken van het totale tegoed aan verlofdagen
  • [Onderscheid of tegenstelling] staat tegenover een werkdag of schooldag en heeft een bredere toepassing dan een vakantiedag
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een vakantiedag, een snipperdag, een dag bestemd voor zorgverlof of voor ouderschapsverlof, een leeftijdsgebonden vrije dag etc.

Hoofdsemagram: dag


Algemene voorbeelden


Sinds hij bij DSM weg is valt het hem des temeer op hoe goudgerand met name de secundaire arbeidsvoorwaarden bij DSM, mede door de sterke posititie van de bond, zijn. "Bij DSM hebben ze per jaar vijftig à zestig verlofdagen, als ze tenminste niet ziek zijn. Ik had er ook zestig. Nu heb ik er nog dertig."

NRC,

Verder pleiten de partijen in een serie amendementen voor uitbreiding van het aantal verlofdagen bij bijvoorbeeld kraamverlof en adoptieverlof.

Haarlems Dagblad,

Met ingang van 1993 kent de gemeente de mogelijkheid dat medewerkers met een leeftijd van 57 jaar gebruik maken van de 57+-regeling. Deze regeling houdt in dat die groep medewerkers, onder inlevering van een bepaald aantal verlofdagen, een dag in de week minder gaan werken.

Meppeler Courant,

De onderneming streeft zeer bewust 'competentie ontwikkelingen' na en dit zowel door middel van een zeer doorgedreven opleidingsbeleid. Ieder heeft 26 extra dagen verlof om te studeren (bovenop de gewone verlofdagen).

http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/werk/vio97p3.htm,

Met een klein pennetje tekende hij visitekaartjes, rouwkaarten en verlovingsberichten, die met het blote oog niet van echte druk te onderscheiden waren. Jongens in militaire dienst konden zo aan extra verlofdagen komen. Alle commandanten trapten erin. Ook vervalste hij op verzoek verlofpasjes.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Verlof voor vakantie buiten de schoolvakanties mag alleen worden gegeven, wanneer kan worden aangetoond, dat het beroep van de ouder(s) het onmogelijk maakt op een ander tijdstip vakantie te nemen. Men dient dit aan te tonen met een schriftelijke verklaring van de werkgever [...]. Het zogenaamde 'verlof wegens gewichtige omstandigheden' mag alleen worden verleend in de volgende gevallen [...]: voor verhuizen: ten hoogste één dag; voor huwelijk van familieleden t/m de derde graad; duur in overleg met de directeur; bij ernstige ziekte van familieleden: duur per situatie voorgeschreven; ambts- of huwelijksjubileum van ouders of grootouders: één dag [...]. Voor vakanties en verlofdagen buiten het hoogseizoen, aantrekkelijk wegens gereduceerde tarieven, kan dus niet zomaar verlof worden gegeven, ook niet 'zijdelings' of onofficieel.

http://www.odaschool.nl/schoolgids.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding