verpleegkundige


verpleegkundige 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met de verpleging, verzorging van zieken en hulpbehoevenden; iemand die is opgeleid in de verpleegkunde; geschoold(e) verpleger of verpleegster; ook: het beroep van verpleegkundige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verpleegkundige…

is een verpleger; is een persoon

  • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft in de regel een hogere beroepsopleiding afgerond
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Belanghebbende of begunstigde] verpleegt, verzorgt zieken en hulpbehoevenden

    Algemene voorbeelden


    Op de verpleegafdeling wordt u ontvangen door een verpleegkundige, die u naar uw kamer brengt en u verder wegwijs maakt. Deze verpleegkundige zal de verdere gang van zaken met u bespreken en wat meer vertellen over o.a. de dagindeling, de recreatieruimten, de werking van uw bed en het oproepsysteem.

    http://bronovo.ziekenhuis.nl/

    Vaak krijgt de verpleegkundige die aanwezig was bij de opname van de patient deze persoon toegewezen. Zij coördineert bijgevolg de volledige zorg van deze patiënt. Voor de patiënt heeft dit het voordeel dat hij maar met één verpleegkundige te maken heeft, waardoor gemakkelijker een band ontstaat.

    http://www.vsko.be/vvkso/didacweb/verpleegkunde/

    In ruim twaalf procent van de euthanasiegevallen wordt het dodelijk middel door een verpleegkundige toegediend, hoewel dat beslist niet is toegestaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Gezondheidsethiek van de Universiteit van Maastricht [...]. De onderzoekers spraken met meer dan 1500 verpleegkundigen in zieken- en verpleeghuizen en in de thuiszorg, die ervaring hebben met euthanasie of hulp bij zelfdoding.

    http://www.overheidsinformatie.nl/asp/artikel.asp?artidt=Art_015861,

    De arts en de sociaal werker, de pastor en de levensbeschouwelijke werker, ze hebben allemaal hun plaats in de begeleiding van de patiënt. Natuurlijk heeft de verpleegkundige daarin een centrale plaats. Daartoe heeft hij een specifieke opleiding gevolgd waarin de nodige communicatieve vaardigheden aangeleerd worden.

    http://www.kuleuven.ac.be/up/jona/jona9900-3/p1a1.html,

    In dit hospitium hebben patiënten uit de eigen regio […] voorrang bij opname. Wie verzorgen er? Dag en nacht is er een verpleegkundige aanwezig. Deze wordt bijgestaan door vrijwilligers en eventueel familie en vrienden om de dagelijkse verzorging te geven.

    http://www.johanneshospitium.nl/waarom_frame.htm

    In steeds meer ziekenhuizen en bij thuiszorginstellingen is een reumaconsulent werkzaam. Dit is een verpleegkundige, die zich heeft gespecialiseerd in reumazorg.

    http://www.reumafonds.nl/default.htm

    Verpleegkundigen kunnen als zelfstandige of in dienstverband functioneren. Ook thuisverpleging kan in dienstverband beoefend worden. Een zelfstandige verpleegkundige moet een erkenningsnummer aanvragen bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Als verpleegkundige kan men het beroep ook uitoefenen in ziekenhuizen, bejaardentehuizen, revalidatiecentra, poliklinieken, medisch schooltoezicht, kinderkribben, onderwijs, sociale sector, enz.

    http://www.ha.be/gezondheidszorg/opleidingen/index.cfm?section_id=2

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een palliatief verpleegkundige
    • een pediatrisch verpleegkundige
    • een psychiatrisch verpleegkundige
    • een sociaal verpleegkundige

    Inge Bossuyt is geen theoreticus, ethicus of politicus. Zij is een palliatief verpleegkundige en wordt in haar werksituatie gekonfronteerd met patiënten die hun einde zien naderen.

    http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/veto2608/eutaint.html

    Volgens C. Smeets, dagvoorzitter en pediatrisch verpleegkundige in Bonheiden, is spelvoorbereiding op operaties zo goed als onbestaande in Belgische ziekenhuizen: "We zouden het graag doen zoals in Nederland, maar met de bezuinigingen en werkbelasting die we kennen, ziet het er niet naar uit dat dat gauw lukt. In de dagziekenhuizen loopt het helemaal uit de hand: kinderen moeten er binnen het half uur op de operatietafel liggen."

    De Standaard,

    Allereerst gaat een vragenlijst naar de 'contactpersoon' van de betrokkene (meestal een naast familielid). Als dat ingevuld teruggekomen is, dient het als basis voor een huisbezoek door de sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV'er). Tijdens dat bezoek komen de geheugenproblemen aan de orde, wordt gekeken naar de algehele psychische toestand van de patiënt en probeert de SPV'er te achterhalen welke omgevingsfactoren van invloed zijn op de achteruitgang.

    http://www.vsko.be/vvkso/didacweb/verpleegkunde/,

    Bij alle slechthorende en dove leerlingen wordt ieder jaar ook een ogentest gedaan. De sociaal verpleegkundige neemt, samen met de directeur, de maatschappelijk deskundige en de psychologe deel in een overleg om leerlingen die problemen hebben met raad en daad ter zijde te staan.

    http://www.agbell.nl/inhoud_en_voorwoord.htm

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    ( Gegradueerd verpleegkundige wordt (vooral) in België gebruikt.)
    • een gediplomeerde verpleegkundige
    • een gegradueerde verpleegkundige
    • een gespecialiseerde verpleegkundige

    België en ook Vlaanderen wordt meer dan andere landen gekenmerkt door het grote belang van het behaalde diploma voor de arbeidsmarktpositie [...]. Voor enkele beroepen en sectoren (gediplomeerd verpleegkundige, kinderopvang, leraarsberoep) starten in het kader van het EVC-debat projecten om na te gaan hoe de toegang kan worden vergemakkelijkt via EVC.

    http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/werk/documenten/viona_oproep2003.pdf,

    De gegradueerde verpleegkundige is een deskundig zorgenverstrekker die de professie mag uitoefenen na het slagen in een specifieke opleiding. Bovendien moet de titel of het diploma het visum dragen van de Provinciale Geneeskundige Commissie en moet men drager zijn van de beroepstitel van gegradueerde verpleegkundige. De verpleegkundige is bevoegd - en dit onderscheidt hem van andere paramedische beroepen - om autonoom te functioneren.

    http://www.ha.be/gezondheidszorg/opleidingen/index.cfm?section_id=2

    Gespecialiseerde verpleegkundige. Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorgverlening aan een bepaalde categorie cliënten (bijvoorbeeld CARA). Deze verpleegkundigen besteden hun volledige werktijd aan activiteiten ten behoeve van de categorie cliënten waarin zij deskundig zijn.

    http://www.nivel.nl/ned/index.html

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • verpleegkundigen op intensieve verzorging

    Verpleegkundigen op intensieve verzorging overtreden geregeld de wet. In 44 procent van de diensten voeren zij slagaderprikken (arteriële punkties) uit, terwijl dat niet hun bevoegheid is. In één dienst op vijf plaatst de verpleegkundige in plaats van een arts buisjes om lichaamsvocht af te tappen (arteriële catheters). Dat meldt het vakblad De Huisarts.

    De Standaard,

    in voorzetselgroep


    • het beroep van verpleegkundige

    Om het beroep van verpleegkundige te kunnen uitoefenen, kan je twee verschillende opleidingstrajecten volgen. Beide opleidingen duren drie jaar.

    http://www.verplegen.be/index2.html

    • de opleiding tot verpleegkundige

    Na afronding van je opleiding tot verpleegkundige kun je voor verschillende vervolgopleidingen kiezen. Voorbeelden hier van zijn Spoedeisende Hulp -, Intensive Care -, Dialyse - of Obstetrie Gynaecologie verpleegkundige. Bovendien zijn er verpleegkundige vervolgopleidingen gericht op management en wetenschappelijk onderzoek.

    http://www.leyenburg-ziekenhuis.nl/personeel/opleidingen/verpleegkundige.html

    met ander, nevengeschikt substantief


    • arts en verpleegkundige
    • arts of verpleegkundige
    • verpleegkundige of verzorgende
    • verpleegkundigen en verzorgenden

    De grens tussen arts en verpleegkundige vervaagt. In Nederland werken inmiddels 33 zogeheten nurse practitioners die in het ziekenhuis taken van dokters overnemen of zelfstandig een huisarts praktijk voeren in dunbevolkte gebieden. Ruim honderd verpleegkundigen volgen momenteel de benodigde masters-opleiding. Het stellen van een diagnose en het kiezen van de behandelmethode blijft voorbehouden aan de dokter. Maar routineuze handelingen als lichamelijk onderzoek of het plaatsen van een hartcatheter kunnen door ervaren verpleegkundigen worden gedaan.

    de Volkskrant,

    Hieronder hebben we een tabel gemaakt met het gewicht en de lengte van kinderen met een P 50-waarde. Het gaat hier dus over een gemiddelde baby! Dus als je kindje groter of kleiner, dikker of dunner is, dan kan dit zeker even normaal zijn. Maak je je toch zorgen, praat er dan over met je arts of verpleegkundige van Kind & Gezin.

    http://www.9maand.com/

    Op welke wijze kun je een bijdrage leveren? Ben jij verpleegkundige of verzorgende in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap? Dan is een lidmaatschap van Werveling iets voor jou.

    http://www.werveling.nl/

    Verpleegkundigen en verzorgenden zijn bekwaam, bevoegd en deskundig.

    http://www.nu91.nl/2004/2_nu91_beroepsinh.asp,

    Een beroepsverenging maakt zich sterk voor de positie van verpleegkundigen en verzorgenden in de sector.

    http://www.werveling.nl/

    Verpleegkundigen en verzorgenden zijn uitermate geschikt om mensen met een verstandelijke handicap ondersteuning op maat te bieden. Zij kunnen mensen met een verstandelijke handicap zorg bieden op alle gebieden waarop zij niet in staat zijn hun bestaan zelfstandig invulling te geven.

    http://www.werveling.nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen