verslaving


verslaving 1.0

toestand waarin een persoon lichamelijk en/of mentaal afhankelijk is van een stof, middel of gewoonte; het verslaafd-zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verslaving…

is een aandoening; is een toestand

  • [Plaats] kan zo nodig behandeld worden in een ontwenningskliniek
  • [Verloop] is een proces dat in een aantal fasen verloopt, met name een experimenteerfase, een fase van sociaal of geïntegreerd gebruik, een fase van overmatig en schadelijk gebruik en een verslavingsfase waarin vrijwel het hele leven door het gebruik of de gewoonte wordt beheerst
  • [Toestand algemeen] is een toestand waarin de verslaafde niet meer zonder een stof, middel, medium, handeling of gewoonte kan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een lichamelijke afhankelijkheid, een geestelijke afhankelijkheid of beide
  • [Behandeling of bewerking] kan behandeld worden door onthouding of door afbouwen; kan bij moeilijk te behandelen verslaafden soms in stand gehouden worden met een (minder schadelijk) vervangingsmiddel, bijvoorbeeld methadon
  • [Gedrag] leidt tot gedrag dat gericht is op het verkrijgen en innemen van het middel, het gebruiken van het medium, het handelen naar de gewoonte, ten koste van de meeste andere activiteiten
  • [Betrokkene] kan behandeld worden met de hulp van een hulpverlener
  • [Ondervinder] treedt op bij een verslaafde
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kan ontstaan als gevolg van psychische factoren of door een bepaalde gevoeligheid voor verslavende middelen of handelingen; kan gestimuleerd worden onder druk van de sociale omgeving (familie, school of vrienden); kan het gevolg zijn van socio-economische problemen
  • [Gevolg of resultaat] kan leiden tot psychische en sociale problemen; kan leiden tot crimineel gedrag om aan een middel te komen; kan de verslaafde ziek maken; kan dodelijk zijn bij langdurig gebruik of overdosis
  • [Legitimiteit] is een afhankelijkheid van legale of illegale stoffen, middelen of gewoonten
  • [Bijverschijnsel] kan leiden tot onthoudingsverschijnselen wanneer de stof, het middel of het medium niet gebruikt wordt, of wanneer niet naar de verslavende gewoonte gehandeld kan worden
  • [Symptoom] uit zich in overmatig gebruik van een stof of middel, bijvoorbeeld alcohol of drugs; uit zich in het veelvuldig handelen naar een bepaalde gewoonte, bijvoorbeeld gokken; uit zich in het overmatig gebruik van een medium, bijvoorbeeld internet; uit zich in verdoving, bewustzijnsveranderingen of hyperactiviteit van de verslaafde
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld het verslaafd-zijn aan alcohol, sigaretten (nicotine), medicijnen (slaapmiddelen, kalmeermiddelen, pijnstillers), softdrugs, harddrugs, gokken en gamen

Algemene voorbeelden


De Hoop kiest ervoor om de term 'verslaving' te omschrijven in de meest letterlijke betekenis van het woord: 'slaaf zijn van...'. Verslaving is iets dat de verslaafde in de greep houdt, hem het idee of de beleving geeft dat hij [...] niet vrij is in de keuzes die hij maakt, maar zich gegrepen voelt door het middel of de gewoonte en dit als doel in zijn leven centraal stelt.

http://www.dehoop.org/,

Signalen van een beginnende verslaving zijn: bij herhaling meer gebruiken dan voorgenomen, drang hebben om te gebruiken en gebruiken om problemen te verlichten. Als men meer gebruikt dan men wil, niet kan stoppen, het gebruik niet meer in de hand heeft, als men een groot deel van de dag bezig is met het gebruik, dan spreken we van verslaving.

http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/gezondheid_verslaving.php

Aan verslaving gaat een proces vooraf, dat wordt gekenmerkt door een viertal fasen [...]. Fase 1: 'experimenteerfase'. Meestal begint het, vaak op jonge leeftijd met experimenteel gebruik: uit nieuwsgierigheid probeert men een bepaald middel uit. Fase 2: fase van 'sociaal of geïntegreerd gebruik'. De gebruiker zoekt de positieve effecten van het middel en weet dit in zijn leven in te passen zonder dat men er last van heeft. Fase 3: fase van 'overmatig en schadelijk gebruik'. Het gebruik krijgt een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Men gebruikt niet alleen om zich lekker te voelen, maar ook om spanningen en onlust te verdrijven. Fase 4: 'de verslavingsfase'. In deze fase wordt vrijwel het hele leven door gebruik beheerst. Er zijn schadelijke gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied.

http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/gezondheid_verslaving.php

Verslaving is vaak een vorm van probleem-oplossen geworden: in confrontatie met de realiteit van het bestaan en met de conflicten/problemen die iedereen tegenkomt op het gebied van relaties, de maatschappij en dergelijke, is verslaving een manier van omgaan met deze realiteit.

http://www.dehoop.org/,

De wens om even de werkelijkheid te ontvluchten is net als bij andere verslavingen een oorzaak van gokverslaving.

http://www.seniorennet.be/Pages/Gezond_leven/gezondheid_verslaving.php

Het roken van één sigaret kan al tot verslaving leiden. De hoeveelheid nicotine die daarbij wordt geïnhaleerd, veroorzaakt langdurige veranderingen in het 'beloningsgebied' van de hersenen; genoeg voor een bevredigend gevoel en de wens tot herhaling.

ANP,

De ongecontroleerde inname van dergelijke geneesmiddelen kan immers aanleiding geven tot verslaving. Een dosis van 30 mg codeïne zou overeenstemmen met 3 mg morfine. Het risico op verslaving is dus duidelijk kleiner, maar niet onbestaande.

http://www.cephalee.be/NL/zomer2002/indexjnzomer2002.htm,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een verslaving afbouwen
  • een verslaving doorbreken
  • een verslaving in stand houden
  • verslaving voorkomen

Als het goede overgaat in waanzin moet je ermee ophouden, op zijn minst afbouwen zoals je een verslaving afbouwt.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Het programma helpt de ingeslotenen hun verslaving te doorbreken.

http://www.dji.nl/over_dji/gevangeniswezen.html

Goedkoop roken via internet [...]. Binnenkort kan de verstokte roker voor iets meer dan eenderde van de normale prijs zijn verslaving in stand houden.

ANP,

Voor zowel mannen als vrouwen is het advies twee dagen per week helemaal geen alcohol te drinken. Dit om verslaving te voorkomen.

http://www.studentenkeuken.nl/index2.html

met adjectief ervoor


  • een geestelijke verslaving
  • een lichamelijke verslaving
  • een lichte verslaving
  • een meervoudige verslaving
  • een psychische verslaving
  • een zware verslaving

"Lichamelijk is cannabis absoluut niet verslavend, maar een geestelijke verslaving is zeer wel mogelijk", zegt Roel Kersemakers van het Amsterdamse Jellinek-centrum voor verslavingsproblemen.

NRC,

Roken is een lichamelijke verslaving aan de nicotine en een geestelijke afhankelijkheid van de gewoonte van een sigaret op te steken in bepaalde situaties en op bepaalde momenten.

http://www.vig.be/

We moeten een onderscheid maken tussen alles wat grote fysieke en psychische gevolgen heeft en lichte verslaving.

De Standaard,

Psychotherapeuten zien het gezamenlijk lijden van deze tijd: mensen met depressies en zelfmoordneigingen, mensen die psychisch verdoofd zijn, mensen met concentratiestoornissen, relatieproblemen, meervoudige verslavingen, spirituele verwondingen: mannen, vrouwen en kinderen die bij ons komen voor hulp en genezing.

http://www.ode.nl/article.php?aID=2266,

Cannabis is niet lichamelijk verslavend, psychische verslaving kan wel ontstaan, dit is vooral het geval bij mensen die recreatief grote hoeveelheden gebruiken.

http://www.msvnamsterdam.nl/Home/framePages.htm,

De chemische categorie der alkaloïden, waarvan de moleculaire structuur gekenmerkt wordt door een waterstof-atoom en ten minste twee koolstof-atomen, kent uiteenlopende toepassingen, die variëren van de milde kick die caffeïne geeft tot de zware verslaving, veroorzaakt door plantaardige bestanddelen als nicotine en cocaïne.

NRC,

in voorzetselgroep


  • van een verslaving afkicken
  • van een verslaving afkomen
  • van een verslaving genezen
  • iemand van zijn verslaving afhelpen

De recente pogingen om snel af te kicken van zijn verslaving aan drugs en drank zijn rockster/kunstenaar Herman Brood (54) vrijwel zeker fataal geworden.

De Telegraaf,

Hij heeft zich in augustus bij een afkickcentrum gemeld om van zijn verslaving af te komen.

De Standaard,

Cold turkey noemen ze dat, van de verslaving af komen door plotseling op te houden, geen hulpmiddelen, geen substituut om de aanvallen te verzachten.

De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

Met behulp van de cursussen zijn drugsverslaafden van hun verslaving afgeholpen en zijn mensen, zoals belanghebbenden, hun psychisch dieptepunt te boven gekomen.

http://utopia.knoware.nl/users/oterhaar/juriscos/hof_dh85.htm

Een 7-jarige jongen die alleen maar brood met jam at, is na drie jaar van zijn verslaving genezen.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: aan

  • verslaving aan alcohol
  • verslaving aan drugs
  • verslaving aan gokken
  • verslaving aan winkelen

De behoefte om de pijnlijke herinneringen te vergeten kan leiden tot verslaving aan alcohol of drugs.

http://www.seksueelgeweld.nl

De 26-jarige aanvaller had gistermorgen van de Engelse voetbalbond (FA) toestemming gekregen zijn carrière te vervolgen, nadat hij zes weken in een afkickcentrum had doorgebracht om van zijn verslaving aan drugs, alcohol en gokken af te komen.

NRC,

Een rapport van de Europese Unie schatte onlangs dat mogelijk zelfs de helft van de 14 tot 18 jaar oude meisjes in Schotland, Italië en Spanje tekenen van verslaving aan winkelen vertonen.

Leeuwarder Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verslaving 2.0

hobby, liefhebberij of vak waaraan iemand moeilijk kan weerstaan; grote passie

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Wiskunde is een passie of een verslaving. Wie zijn toevlucht neemt tot de abstracte wereld van de getallen en zich daaraan verslingert, komt zichzelf een keer tegen.

http://www.boeken.net/wbnliterair/index.asp

Dammen is geen verslaving meer, het is mijn beroep.

De Telegraaf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


verslaving 3.0

afhankelijkheid van de steun of hulp van iets of iemand

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Fool's Gold, een boeiend en veelzijdig antwoord op de vraag hoe een meevaller van 200 miljard pond aan olie-inkomsten een natie zo kon splijten, doet hier en daar sterk denken aan de verslaving van opeenvolgende Nederlandse kabinetten aan de aardgaswinsten.

NRC,

'Over de veiligheid van Europa' schrijft A. van Staden, voorzitter van de Adviesraad Vrede en Veiligheid, dat de oorzaak van de Westeuropese machteloosheid in de kwestie-Bosnië vermoedelijk te herleiden is tot 'verslaving' aan de Amerikaanse bescherming.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen