verzamelaar


verzamelaar 1.0

iemand die uit liefhebberij of uit beleggingsoverweging een collectie van iets aanlegt; collectioneur

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een verzamelaar…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gepassioneerd
  • [Activiteit of handeling] legt een collectie aan
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] handelt uit liefhebberij en soms uit beleggingsoverweging

    Algemene voorbeelden


    De oorlog tegen het regime van Saddam Hussein mag dan volgens sommigen zo goed als voorbij zijn, online blijkt het geld van de dictator steeds meer een geliefkoosd object. Op veilingsites zoals eBay wordt er sinds de aanvang van de oorlog in Irak door verzamelaars druk geboden op de bankbiljetten.

    http://www.zdnet.be/news.cfm?id=26384,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • fanatiek verzamelaar
    • fervent verzamelaar
    • gepassioneerd verzamelaar
    • hartstochtelijk verzamelaar
    • verwoed verzamelaar

    Het verzamelen van bieretiketten lijkt een vreemde hobby, maar toch zijn er in Nederland ongeveer 2000 fanatieke verzamelaars.

    Meppeler Courant,

    Hooguit enkele tientallen boeken in de biblioteek [...] zijn van een vaste stek verzekerd. De bibliotekaris van de Grimbergse biblioteek [...] wil zijn privé-biblioteek bewust "selekt en mobiel" houden. Selekt, omdat de 52-jarige Neirinckx behalve boekenliefhebber ook een fervent verzamelaar is van mineralen en fossielen - een passie die hij deelt met zijn vrouw.

    De Standaard,

    In de loop der jaren werd Daems een gepassioneerd verzamelaar van eerste drukken, varianten op eerste drukken en opdrachtexemplaren.

    De Standaard,

    De achttiende-eeuwse Republiek kende hartstochtelijke verzamelaars als we het Teylers Museum in Haarlem mogen geloven. Hier is van 15 december t/m 17 februari Hartstochtelijk Verzameld te zien, een tentoonstelling met beroemde tekeningen uit 18de-eeuwse collecties. De aanleiding vormde een onderzoek naar de vele rijke collecties tekeningen van vooraanstaande verzamelaars uit die tijd.

    http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article915298.ece/Met_hartstocht,

    De Engelse samenstellers willen met de twaalf verzamelde artikelen geen geschiedenis van de belangrijkste collecties geven, maar proberen meer over de drijfveren van verwoede verzamelaars bloot te leggen.

    NRC,

    • particulier verzamelaar

    Enige tijd hierna besloot het museum de mummie te verkopen aan een particuliere verzamelaar.

    http://www.broodjeaap.nl/

    Bedrijfskollekties missen het aureool van de musea. Die verzamelen kunstwerken in het openbaar belang, als getuigen van de geschiedenis. Ook het aureool van de partikuliere verzamelaar, die handelt vanuit een persoonlijke passie voor kunst, is de bedrijven vreemd. Hun beweegredenen zijn meer uiteenlopend. Kunstwerken kunnen bijdragen tot hun imago en scheppen een gedistingeerde omgeving voor hun werknemers en klanten.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • verzamelaar van fossielen
    • verzamelaar van mineralen
    • verzamelaar van munten

    De werklieden die in 1770 stenen hakten uit de mergelgroeve van de St. Pietersberg hadden geen idee van het belang voor de wetenschap, maar waren toen zij op de grote schedel stuitten wel zodanig onder de indruk dat zij terstond de chirurgijn Hoffmann lieten halen. Deze geneesheer en verzamelaar van fossielen besteedde dagen om het fossiel ongeschonden uit de grot te kunnen dragen.

    NRC,

    De beschrijvende mineralogie is historisch gezien de oudste tak. Hij bestudeert de veranderlijkheid van mineraalsoorten, de algehele vermeerdering ervan en de wijze waarop die verschijnselen voorkomen in de natuur. De vergaarde kennis op dit terrein heeft tot een speciale terminologie geleid die elke verzamelaar van stenen en mineralen behoort te kennen.

    http://www.geokring.nl/mineralen/mineralogie.html,

    De oplage is beperkt tot 1 miljoen exemplaren. De munt geldt alleen in Nederland als wettig betaalmiddel. Dit in overeenstemming met Europese afspraken over de uitgifte van bijzondere euromunten. Voor verzamelaars van munten verschijnt een speciale uitgave in zilver en goud.

    Utrechts Nieuwsblad,

    in voorzetselgroep


    • een item voor verzamelaars
    • een must voor verzamelaars

    De telecards bestaan uit vijf reeksen met elk een schilderij van Delvaux als onderwerp, waardoor ze een item voor verzamelaars worden.

    De Standaard,

    Nog niet erg zeldzaam, maar toch al zo'n 600 BEF waard en hoe dan ook een must voor elke verzamelaar.

    http://www.moviegids.be/artdet.cfm?tekstnr=1137=5,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    verzamelaar 2.0

    prehistorische mens die door het verzamelen van eetbare planten voorzag in zijn voedselbehoefte
    Vaak in de verbinding jager en verzamelaar of in de samenkoppeling jager-verzamelaar.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een verzamelaar…

    is een persoon

    • [Tijd] leefde vooral in de prehistorie
    • [Activiteit of handeling] voorziet in zijn voedselbehoefte door het verzamelen van eetbare planten

      Algemene voorbeelden


      De afdeling prehistorie overspant een periode van 100 000 jaar, van Homo Erectus tot Late IJzertijd. We ontmoeten er jagers en verzamelaars, de eerste landbouwers, de volkeren onder Keltische en Germaanse invloed.

      http://www.museumsite.be/

      De prehistorie begint in Archeon bij de jagers en verzamelaars. Zij hadden rond 6000 voor Chr. hun jachtkamp opgeslagen in Friesland bij het Bergumermeer. Hun hutten lijken primitief, maar ze zijn 's winters bijzonder snel warm te stoken. De bewoners waren vakkundige jagers en vissers.

      http://www.archeon.nl/lang_nl/welkom_f.htms

      Het onderwerp van deze les is het leven van een jager-verzamelaar op een donk in het Mesolithicum. Aan de orde komen de interactie van de jager met zijn omgeving, de manier waarop hij gebruik maakt van de materialen uit de natuur.

      http://www.archeologiebetuweroute.nl/beeld/lesbrieven/docentenhandleiding.pdf

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen