vetzucht


vetzucht 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg)

overmatige vetstapeling in het lichaam die gezondheidsrisico's oplevert; ernstig overgewicht; obesitas

Semagram (extra betekenisinformatie)


Vetzucht…

is overgewicht; is een aandoening

      Algemene voorbeelden


      Volgens de statistieken lijdt één op de vier Nederlanders aan overgewicht en één op de tien aan ernstig overgewicht. Mensen bewegen steeds minder, terwijl ze meer eten. Vetzucht is een majeur probleem aan het worden. Daardoor stijgt bijvoorbeeld ook het aantal mensen met suikerziekte.

      NRC,

      'Wel, Margriet heeft momenteel wat psychische problemen...' 'Hoezo? [...]. Mag ze het zwembad niet meer in omdat de badmeester het zat is om de afdrukken van haar kont op de bodem telkens weer dicht te plamuren met een halve ton mortel?' 'Nee, het heeft deze keer niks met Margriets vetzucht te maken. Ze is simpelweg onbeantwoord verliefd.'

      Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

      Xenical is alleen bedoeld voor mensen die aan obesitas lijden, ook wel bekend als vetzucht. Mensen die minimaal dertig kilo te zwaar zijn en last krijgen van hun hart.

      De Limburger,

      "Als je kijkt naar de gevolgen, dan mag je vetzucht gerust een volksziekte noemen", aldus Paul Deurenberg. "Vetzucht (met een vreemd woord adipositas) vergroot de kans op ongelukken, in het verkeer en thuis. Dikke mensen zijn minder beweeglijk en kunnen daarom gevaren minder snel ontwijken."

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=adipositas&coll=ddd&page=2&identifier=ddd:010563414:mpeg21:a0197&resultsidentifier=ddd:010563414:mpeg21:a0197,

      Een gevoel van fysieke overweldiging maakt zich van je meester, waardoor bespiegelingen over de oorzaak van dikte ineens hun belang verliezen: het kan me niet schelen of vetzucht die man z'n eigen schuld is of dat het een ziekte is, maar geef hem in hemelsnaam twee stoelen en niet de helft van de mijne.

      https://www.nrc.nl/nieuws/1993/11/18/gevangenen-van-het-vet-7203627-a1048007,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • vetzucht terugdringen

      Het ministerie en de voedingsmiddelenindustrie overleggen al langer over manieren om vetzucht terug te dringen. Steeds meer Nederlanders zijn te dik. Ook kinderen kampen steeds vaker met overgewicht.

      http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=466613/sc=3aa53d,

      met adjectief ervoor


      • overmatige vetzucht

      Minutieus stelde Dickens zijn insomnia en diverse slaapstadia te boek in The Uncommercial Traveller. Zonder deze Britse kampioen van mist en nacht zou de geneeskunde het zonder het Pickwick-syndroom moeten stellen. Daarmee bedoelt men het vóórkomen van overmatige vetzucht bij mensen met hartklachten en ademhalingsmoeilijkheden.

      NRC,

      in voorzetselgroep


      • aan vetzucht lijden

      Nu lijdt 11 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen aan vetzucht. Volgens een voorspelling van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) is over 25 jaar een op vier Nederlanders obees.

      Algemeen Dagblad,

      Het kinderboek draagt niet alleen een hoop feiten aan, maar verstrekt ongemerkt ook veel levenswijsheid. [...]. Dat de oorlog ook veel gezelligs bood. Dat de mensen toen tevredener waren en eensgezind. En dat ze in de hongerwinter tenminste niet aan vetzucht leden zoals nu.

      Het geminachte kind, Guus Kuijer,

      • mensen met vetzucht

      Uit het onderzoek blijkt dat mensen die bij een dieet slecht afvallen hun dagelijkse voedselinname en lichamelijke activiteit slechter schatten dan mensen wel afvallen. Hiermee verklaren de onderzoekers dat de behandeling faalt. Dit betekent geenszins dat mensen met vetzucht per definitie meer eten dan hun buurman of buurvrouw die geen vetzucht heeft.

      NRC,

      • een erfelijke vorm van vetzucht

      Men heeft bij muizen een eiwit aangetroffen dat door vetcellen wordt uitgescheiden als ze vol genoeg zijn. Een mutatie in het gen met de code voor dit eiwit bleek bij deze diertjes een erfelijke vorm van vetzucht te veroorzaken.

      NRC,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • vetzucht of adipositas

      Meet uw gewicht (in kilo's) en uw lengte (in meters). Deel het eerste getal door het kwadraat van het tweede: kg/m. Dit cijfer is uw Quetelet-index. Is die boven de dertig, dan spreekt de wetenschap van vetzucht of adipositas.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=adipositas&page=4&coll=ddd&identifier=KBNRC01:000029505:mpeg21:a0179&resultsidentifier=KBNRC01:000029505:mpeg21:a0179,

      "Begin jaren 70 bleek dat 10 tot 40% van de Nederlandse bevolking aan vetzucht of adipositas zou lijden," zegt dr. ing. Tineke Brussaard, secretaris van een commissie van de Gezondheidsraad.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=adipositas&coll=ddd&identifier=ddd:011206029:mpeg21:a0184&resultsidentifier=ddd:011206029:mpeg21:a0184,

      • psoriasis of vetzucht

      Kleinheid is op zichzelf meestal geen ziekte, maar voor het individu kunnen de gevolgen vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld psoriasis of vetzucht.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen