vindersloon


vindersloon 1.0

beloning die wordt toegekend aan iemand die iets heeft gevonden en dit overdraagt aan de bevoegde instantie of terugbezorgt aan de rechtmatige eigenaar; beloning voor een vinder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vindersloon…

is een geldbedrag

  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gegeven aan iemand die iets heeft gevonden en het overdraagt aan de bevoegde instantie of terugbezorgt aan de rechtmatige eigenaar

    Algemene voorbeelden


    U heeft volgens het vindersrecht (zie Burgerlijk Wetboek art.5:10 lid 2 BW) recht op een vindersloon: "De vinder die aan de op hem rustende verplichtingen heeft voldaan, heeft naar omstandigheden recht op een redelijke beloning". Het gebruikelijke vindersloon of tipgeld is per traditie 10%, dit is echter niet wettelijk bepaald.

    http://aladin.bibliotheek.nl/aladin_detail.asp?qpid=84252,

    Het belangrijkste voorschrift is, dat de vinder 'met bekwame spoed' aangifte heeft gedaan van zijn vondst bij een daarvoor aangewezen gemeenteambtenaar. Hij moet een en ander daar af geven als de gemeente dat vordert. Als een andere verplichting wordt in de wet genoemd 'het voor bewaring en onderhoud zorgdragen'. Wordt de zaak wel binnen een jaar opgevraagd, dan verkrijgt de vinder niet de eigendom. Wel is de afhaler verplicht de vinder de kosten van bewaring te vergoeden en bovendien heeft de eerlijke vinder die aan al zijn verplichtingen heeft voldaan, recht op een naar omstandigheden redelijke beloning (vindersloon).

    http://www.barneveldsekrant.nl/page/Lokaal/Regionaal/Krant-weet-raad/Vindersloon.373845.news,

    Na enig aandringen heb ik het biljet, ietwat ongemakkelijk, toch maar aangenomen. Waar ik twee minuten later al spijt van had. Ook zonder uitzicht op vindersloon zou ik de portemonnee immers teruggebracht hebben. Uit schuldgevoel ga ik nu maar 20 euro doneren aan een goed doel.

    http://knal.punt.nl/?a=2007-06,

    vindersloon 1.1

    vergoeding die wordt betaald aan een bedrijf voor het vinden van geschikte kandidaten, medewerkers, geschikte zakenpartners enz.

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    De helft valt [...] al af op het beroerde Nederlands […]. Uit armoede (omdat je er nog maar vijf over hebt), nodig je dan maar alle vijf de sollicitanten uit, want je hebt toch echt twee verkopers nodig […]. Een bedrijf als Osys, is me duidelijk gemaakt, kan in alle bovengenoemde voorbeelden helpen. Osys heeft mensen voor onze IT bedrijven. Gekwalificeerde verkopers, afkomstig uit de branche. We betalen daar dan wel een soort van vindersloon voor, maar dat is zeker niet veel meer dan het bedrag voor een paar advertenties.

    http://www.dealerinfo.nl/1999/906/cutsem.htm,

    Zijn specialiteit was bemiddelen en het ontwapenen van commerciële concurrenten. Rowland maakte begin jaren zestig naam door fusies tussen de Rhodesische Cam and Motor Mine en de Britse onderneming Rio Tinto tot stand te brengen. De vorstelijke vinderslonen die hij daarmee verdiende stelden hem al snel tot vermogensvorming in staat en legden de basis voor een onmetelijke rijkdom.

    NRC,