viral


viral 1.0

(neologisme, reclame)

boodschap, vaak in de vorm van een video, die mensen, meestal via een sociale mediasite, op internet vernemen en die zij vervolgens massaal doorsturen aan hun eigen contacten, waardoor de boodschap zich in korte tijd zeer snel, als een virus, verspreidt

Semagram


Een viral…

is een boodschap

 • [Doel of bestemming] is bedoeld om iets te promoten of bekend te maken
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een boodschap of een advertentie, vaak in de vorm van een video
 • [Medium] wordt meestal verspreid via internet waarbij mensen de boodschap massaal delen, meestal op sociale mediasites

  Algemene voorbeelden


  Cursus virals maken. "Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. U ontvangt een bericht via mail, Facebook, Hyves of Twitter. En daarin zit een zogenaamde hyperlink, een digitale verbinding naar een kostelijk filmpje. Als veel mensen zo’n filmpje doorsturen ontstaat er een sneeuwbaleffect, oftewel een viraal effect." Aldus een cursus succesvol virals maken. Een Teleac-cursus nog wel, althans een zogenaamde. Het is een serie filmpjes met een knipoog ter promotie van de Lange Nacht van de Korte Film. De organisatie roept mensen op virals in te sturen, de beste worden vertoond tijdens de Nacht, op 2 september.

  NRC,

  De grootste Nederlandse iPhone 5 website, iPhone5.nl, zette 21 september 2012 een video op YouTube: iPhone 5: Super Glued to Ground in Amsterdam (Leidseplein). Een halve week later was deze grap met de iPhone 5 al meer dan een miljoen keer bekeken. Na een week is de video met bijna 2 miljoen kijkers een van de meest populaire Nederlandse virals ooit.

  http://iphone5.nl/viral/

  Een video van een 12-jarig jongetje dat zonder jas in de snijdende kou bij een bushalte zit raast als een viral over het net. Veel sites stellen dat het gaat om een sociaal experiment om te zien hoe voorbijgangers reageren. Ze laten weg waar het werkelijk om gaat.

  http://www.joop.nl/kijk-nou/detail/artikel/25628_wie_helpt_een_kind_in_de_kou_niet_de_viral_sites/,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • viralmovie
  • viralsite

  Etymologie


  Aard herkomstleenwoord
  Vroegste datering2005
  BrontaalEngels
  Vorm in brontaalviral
  Betekenis in brontaalidem
  BijzonderhedenHet woord viral is in het Engels mogelijk een verkorting van een woordgroep, bijvoorbeeld viral video, en daarna als zelfstandig woord gesubstantiveerd, en is vervolgens geleend.