visboer


visboer 1.0

iemand die voor zijn beroep vis verkoopt; visverkoper

Semagram


Een visboer…

is een persoon

   Algemene voorbeelden


   Dat de zalm in de visfarms wordt volgepropt met antibiotica en andere troep, spreekt professor Sorgeloos tegen. "De jongste drie jaar gebruiken zalmkwekers steeds minder antibiotica om ziekten bij hun vissen te bestrijden [...]." Maar de gekweekte zalm verloor aan kwaliteit. Een wilde zalm die opgroeide in stromend water en voortdurend op voedsel jaagde, had een stevig spierweefsel. In die kooien in een rustige fjord bewegen ze amper. Mousse. "Als wij daar met ons mes doorgaan, heb je meer mousse dan zalm, een dun mootje kun je niet meer snijden", zegt visboer Guido Meersschaut.

   De Standaard,

   Hoe gek moet je zijn om in de bijtende kou uitgerekend met een koelwagen op de markt te staan? Niet veel gekker dan een postbode of een politieagent, vinden de visboeren en de slagers op de Gentse Vrijdagmarkt.

   De Standaard,

   Na bij een viskraam geparkeerd te hebben, waar we eerst maar eens goed gingen lunchen, kon het dansen gaan beginnen. En reken maar dat die visboer een goede omzet heeft gehad, de gebakken kibbeling en de Hollandse nieuwe trokken heel veel eters die ook net aankwamen voor het festival.

   http://www.gomagazine.nl/artikel.jsp?articleId=1163,

   visboer 1.1

   winkel of kraam waar vis, schelpdieren e.d. worden verkocht

   Betekenisbetrekking


   metonymie
   Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

   Semagram


   Een visboer…

   is een winkel; is een bedrijf

     Algemene voorbeelden


     Verder komen er specifieke regels voor de detailhandel in voedingsmiddelen die een zitje wil waar klanten hun gekochte waar kunnen nuttigen. Dit betreft bijvoorbeeld croissanteries, visboeren, traiteurs of bakkerijen.

     http://www.denhaag.nl/smartsite.html?id=25331,

     De gekweekte en daarna gerookte regenboogforel, toch een van de beste keuzes uit het dagelijkse aanbod bij de visboer, smaakt vergeleken met gerookte baars naar een opgedroogd washandje.

     NRC,

     Inktvis is een stuk goedkoper dan paling. Bovendien hoeft u geen moeite te doen om ze levend te houden, want u koopt ze diepgevroren bij de visboer!

     http://www.meervalstudiegroep.com/Octopusvissen.html

     visboer 1.2

     gebouw of kraam waarin een viswinkel gevestigd is; vishandel

     Betekenisbetrekking


     metonymie
     Betrokken betekenissen1.1 : 1.2

     Semagram


     Een visboer…

     is een gebouw

       Algemene voorbeelden


       Het parkeren op de Brink heeft de afgelopen jaren veel discussies opgeleverd [...]. Janssens had enkele mogelijke oplossingen: het opheffen van het parkeerverbod, het verbreden van de straat door het verwijderen van de visuele vernauwing en het verplaatsen van de visboer naar de andere kant van het kruispunt op de vroegere plaats van de glasbakken.

       Meppeler Courant,