visserstrui


visserstrui 1.0

afbeelding

Bron: Peter Henry Emerson
( Publiek domein )

dikke, nauwsluitende trui zoals die door vissers in onze streken werd gedragen, met traditionele, ingebreide en vroeger plaatsgebonden reliëfpatronen en vaak een ronde hals
Soms ruimer ook in toepassing op andere, elders door vissers en zeelieden gedragen truien, zoals de Bretonse trui met een blauw-wit horizontaal strepenpatroon en knopen op de schouder.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een visserstrui…

is een trui; is een kledingstuk

  • [Kleur] heeft vaak een donkere kleur, bv. zwart of blauw
  • [Uiterlijk] heeft meestal traditionele, ingebreide reliëfpatronen en vaak een ronde hals
  • [Structuur] is, afhankelijk van het type, vaak dichtgebreid en waterafstotend
  • [Functie] dient om zich warm te kleden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft ingebreide, oorspronkelijk plaatsgebonden of streekgebonden motieven
  • [Gebruiker] wordt onder meer gedragen door vissers

Algemene voorbeelden


Het gebruik bij Nederlandse vissers om truien als bovenkleding te dragen, is terug te voeren tot circa 1860. De truien werden thuis gebreid. Ook kon men machinaal vervaardigde truien kopen. Truien van Nederlandse vissers waren herkenbaar aan de combinaties van ingebreide motieven. Iedere haven had zijn eigen motieven. De kleur was bijna altijd zwart of blauw. Selectie van motieven gebruikt in visserstruien: Godsoog [...] Vlaggetjes [...] Golven.

http://www.metmanenmuis.nl/naar-zee/visserstruien/

Visserstruien hebben een rijke traditie, en werden vroeger in iedere vissersplaats met een andere patroon gebreid. Je kon aan de visserstrui zien uit welke plaats of land de visser kwam, en soms zelfs uit welke familie.

http://www.kantje-boord.nl/N_frame.html?http://www.kantje-boord.nl/Visserstrui-Pernis--N_art_48.html

Visserstrui van blauwe sajet. In de streekgebonden kleding werden truien eigenlijk alleen door vissers gedragen. De gebruikte motieven zijn vaak kenmerkend voor een bepaalde plaats. In Scheveningen was het lijf altijd tot ongeveer de helft glad gebreid. Aan de bovenkant hoorden kabels ingebreid te zijn. Tussen het kabel- en het gladde gedeelte werd meestal een zigzagrandje gebreid. Op deze vaste indeling werd door individuele breisters gevarieerd.

http://www.geheugenvannederland.nl/?/en/items/NOMA01:HM936

Weet iemand waar ik oude afbeeldingen kan vinden van traditionele visserstruien? Ik bedoel mannentruien met allemaal van die kleine ingebreide patroontjes.

http://brei.startpagina.nl/prikbord/read.php?390,10344329,

Visserstrui als paspoort. Een trui was voor een zeeman veel meer dan zomaar een kledingstuk. Truien hadden een bepaalde kleur en motieven die waren verbonden met de haven waar iemand vandaan kwam. Vooral voor vissers was dit belangrijk. Door die trui waren ze in andere streken en havens herkenbaar voor landgenoten die dezelfde taal spraken. In Bretagne droegen zeelui de beroemde Bretonse strepen. In ons land waren de truien meestal donkerblauw met ingebreide motieven zoals een 'Godsoog' (een ruitvormig motief) op het voorpand.

http://heemkundigekringfijnaartenheijningen.nl/?mid=36,

Je hebt natuurlijk de echte authentieke visserstruien. De karakteristieke Guernsey's, de gestreepte Bretonnen en de Ierse Arantruien met hun ingebreide boodschappen en goede wensen. Ze zijn heel beperkt te koop in wat speciaalzaken. En let er dan op dat de 'echte' van ongewassen wol gemaakt zijn waarin nog schapevet zit dat ieder druppeltje zeewater vinnig afweert.

http://books.google.nl/books?id=Q6td3Ln-Ya8C&pg=PT28&lpg=PT28&dq=%22visserstrui%22+kampioen&source=bl&ots=VRzOZyi7pt&sig=vntis3hPy4ZOcqXlxVnDm0A6tt8&hl=nl&sa=X&ei=foMFT9qTAceq-gb4tuyzBw&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q&f=false,

De geschiedenis van de authentieke vissertrui begint in 1850, in het Normandische plaatsje Saint James [...]. In Saint James begint Louis Legallais lokaal geproduceerde wol te spinnen en te verven [...]. Hieruit ontstaat later wollen ondergoed en dat is de oorsprong van de Bretonse, gestreepte vissertrui. Deze authentieke streep werd uniform onder marinematrozen; het streepmotief maakte hen zichtbaar in het water wanneer ze overboord waren geslagen. Legallais bouwt zijn wolbedrijf verder uit, met een prominente rol voor de gestreepte en andere visserstruien.

http://theglobe1969.blogspot.com/2011/04/saint-james-visserstruien-geboren-aan.html#more,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding