viswinkel


viswinkel 1.0

winkel waar vis, garnalen, schaaldieren e.d. verkocht worden; winkel waar men vis, garnalen, schaaldieren e.d. kan kopen; viszaak

Semagram


Een viswinkel…

is een winkel; is een bedrijf

 • [Activiteit of handeling] biedt te koop aan en biedt vaak ook de mogelijkheid voor consumptie
 • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
 • [Object betroffen] verkoopt vis, garnalen en schaaldieren zoals mosselen, oesters e.d., inktvissen enz.

  Hoofdsemagram: winkel


  Algemene voorbeelden


  De volgende verkoopformules voor viswinkels worden onderscheiden: 1. De viswinkel met traditioneel assortiment. In deze winkel of kiosk wordt voornamelijk het traditionele assortiment (nieuwe haring, gebakken vis, verse vis) verkocht en is consumptie ter plekke mogelijk; 2. De viswinkel- traiterie. Naast de verkoop van verse vis worden in dit winkeltype naar verhouding veel traiteursproducten (belegde broodjes, vissoepen, salades, schotels e.d.) aangeboden [...]; 3. De viswinkel met lunchroom of de eetviswinkel.

  http://www.pvis.nl/

  Aan de Clupea harengus, ook bliek genaamd, valt niet veel te verdienen in de Vlaamse vismijnen. Maar wel in de viswinkels en restaurants, tenminste als die haring daar maatje heet, per definitie Hollands is, geen twee jaar oud en seksueel nog niet actief. Het schuchter geschubd Noordzeekleinood kost bij de visboer al snel zestig frank per stuk.

  De Standaard,

  Noordzeegarnalen verschillen niet alleen in kleur en grootte van de andere soorten die in de viswinkel worden aangeboden. Er is ook een duidelijk verschil in smaak en prijs.

  http://home.planet.nl/~wtoering/garnaal/

  Wat heel veel gebruikt wordt zijn natuurlijk de zeepieren en de zagers, maar wat in de wintermaanden heel vaak een groot succes is zijn de, in bijna elke viswinkel verkrijgbare, inktvisjes uit Amerika, de Calamares.

  http://www.hengelsport.com/pub/?MIval=HS2_artikelen_zout=12

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • eetviswinkel

  viswinkel 1.1

  gebouw waarin een viswinkel gevestigd is

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Semagram


  Een viswinkel…

  is een gebouw

    Algemene voorbeelden


    Protestantse politici mogen een erehaag vormen, terwijl er een storm van protest opstak toen Sinn Féin-leider Gerry Adams de kist droeg van Thomas Bagley, de man die de protestantse viswinkel opblies.

    De Standaard,