vleeseter


vleeseter 1.0

dier dat zich alleen of bijna uitsluitend voedt met prooidieren of aas; dier dat dierlijk voedsel eet; carnivoor

Semagram


Een vleeseter…

is een dier

 • [Deel] heeft bij zoogdieren en vaak ook bij reptielen grote hoektanden om een prooi te grijpen en te doden
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] voedt zich alleen of bijna uitsluitend met dierlijk voedsel
 • [Onderscheid of tegenstelling] heeft, in tegenstelling tot planteneters, een kort darmkanaal
 • [Verscheidenheid] kan een zoogdier, reptiel, insect of een andere diersoort zijn

Algemene voorbeelden


Zoogdieren behoren tot de gewervelde dieren wat betekent dat ze een wervelkolom hebben. Er zijn tegenwoordig ongeveer 4000 soorten waaronder carnivoren (vleeseters), herbivoren (planteneters) en omnivoren (alleseters).

http://users.skynet.be/zoekheteensop/zoogdieren.htm

Zeer tot de verbeelding spreken vraatsporen op drie ribben. Deze zijn afkomstig van grote vleeseters, mogelijk hyena's en wolven, maar ook een grottenleeuw behoort tot de mogelijkheden.

NRC,

De hondachtigen (en dus de vos) horen samen met onder andere de katachtigen, de marterachtigen en de beren tot de groep van de 'carnivoren'. Letterlijk betekent dat vleeseters. Vossen voeden zich dan ook voornamelijk met dierlijk voedsel, al wordt dat in sommige streken en tijden aangevuld met flinke hoeveelheden plantaardig materiaal: bessen en afgevallen fruit bijvoorbeeld.

http://www.vzz.nl/

De Dingo is een vleeseter, maar eet daarnaast ook verschillende andere dingen, zoals plantaardig materiaal en insecten.

http://www.worldwidebase.com/doggybase/de_dingo.shtml,

Niet alleen hun klauwen helpen bij de jacht. Om prooi te vangen, vast te kunnen houden en te doden, hebben vleeseters scherpe tanden nodig. Ze gebruiken daar hun lange, scherpe hoektanden voor. Ze kunnen er prooidieren mee aan die soms nog groter zijn dan zijzelf! Na de vangst gebruiken vleeseters hun knipkiezen om het vlees klein te maken. Ze 'knippen' het vlees in kleine stukjes, zodat ze het beter kunnen doorslikken.

http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstukken/item/3025049/vleeseters/,

De darmen van vleeseters zijn kort. Veel korter dan die van de planteneters. Vlees verteert namelijk veel makkelijker dan planten. Bovendien bederft het vlees dat ze eten als het te lang in de darmen blijft zitten. Ze moeten het dus zo snel mogelijk verteren en uitpoepen. Hun poep is meestal langwerpig. De darmen van vleeseters zijn ongeveer drie keer de lengte van hun hele lichaam.

http://www.schooltv.nl/nudn/143724/werkstukken/item/3025049/vleeseters/,

Er bestaan veertien soorten krokodillen, zeven soorten alligators (waarvan er vijf kaaimannen genoemd worden) en één soort gavialen. Deze reptielen zijn carnivoren (vleeseters). Ze houden zich schuil in rivieren, meren en moerassen en grijpen elke prooi die hen voor de voeten komt.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Als vleeseters voeden vogelspinnen zich met kleine reptielen, amfibieën, insecten en andere spinnen.

http://www.natuurwetenschappen.be/museum,

vleeseter 2.0

iemand die in tegenstelling tot een vegetariër ook vlees eet naast plantaardig voedsel; niet-vegetariër; ook: iemand die graag vlees eet

Semagram


Een vleeseter…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] eet ook vlees naast plantaardig voedsel
 • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van de vegetariër

  Algemene voorbeelden


  'Is het tijdens deze vleescrisis een extra fijn idee dat je vegetariër bent?' 'Nee, daar heb ik niet zo'n last van, van het idee dat ik als vegetariër nu beter af ben dan vleeseters. Ik vind het vooral jammer dat er zo'n crisis voor nodig is om mensen te laten nadenken over hun vleesconsumptie.'

  de Volkskrant,

  In de tweede studie wordt gezocht naar de betekenissen van vlees en/of alternatieven voor vleesconsumptie. Dit gebeurt in de vorm van een Betekenisstructuuranalyse bij een 20-tal respondenten, variërend van vegetariër tot overtuigd vleeseter.

  http://www.dto-kov.nl/download/Dto-vn08.pdf,