vliegtuigindustrie


vliegtuigindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en hoogtechnologisch vliegtuigen worden geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van vliegtuigen; vliegtuigproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vliegtuigindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert vliegtuigen

    Algemene voorbeelden


    TNO en de Universiteit van Utrecht zijn er als eerste in geslaagd een nieuwe fluorescentietechniek in te bouwen in een confocale microscoop. Deze techniek biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden op uiteenlopende gebieden. Er is belangstelling vanuit het kankeronderzoek, maar men ziet ook toepassingen buiten de microscopie, zoals aërodynamisch onderzoek in de vliegtuigindustrie.

    NRC,

    De intrede van de informatica, die in de scheepsbouw- en vliegtuigindustrie reeds hoge toppen scoorde, kon ook in de textielindustrie niet uitblijven.

    http://studwww.ugent.be/~mvherrew/textiel.html,

    vliegtuigindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de vliegtuigindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van vliegtuigproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een vliegtuigindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De vliegtuigindustrie heeft de voorbije jaren veel geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe, meer geluidsarme straalmotoren.

        http://www.brusselsairport.be/environment/,

        De Nederlandse vliegtuigindustrie is niet van plan te gaan meebetalen aan het verder ontwikkelen van de Amerikaanse Joint Strike Fighter (JSF), de kansrijkste kandidaat voor de opvolging van het F16-gevechtsvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.

        De Telegraaf,

        Frankrijk en Duitsland hebben hun militaire en industriële samenwerking een aanzienlijke impuls gegeven door hun vliegtuigindustrieën samen te voegen. Het Franse Aerospatiale Matra en het Duitse Dasa vormen samen een reus met 21 miljard euro omzet (47 miljard gulden) en 89 duizend werknemers.

        http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/543533/1999/10/15/Fusie-leidt-tot-Europese-wapenreus.dhtml,